Slúžka (The Maid, TV seriál)

Slúžka je limitovaná séria pochádzajúca z dielne Netflix. Desaťdielny seriál je poriadnou klaustrofobickou drámou, na ktorú sa ani len nedá pripraviť. Reflektuje urputnú snahu mladej slobodnej matky vymaniť sa zo začarovaného kruhu nepriaznivých ľudských osudov prežívajúcich v Maid4 resizemalom ostrovnom mestečku. Vrátane toho jej. Každá časť seriálu prináša vždy novú prekážku na Alexinej zložitej ceste za lepšou budúcnosťou. Je preto pochopiteľné, že sa Slúžka stala extrémne návykovým seriálom, ktorý sa za niekoľko dní ocitol v prvej desiatke najsledovanejších. Je to jeden z tých limitov, ktorý skonzumujete počas jedného dlhšieho večera. Alebo dvoch. V prípade, že si od všetkej drámy budete potrebovať oddýchnuť.

Film vás totiž emocionálne doslova vycicia. Alex je vo všetkých skľučujúcich situáciách zraniteľná, porazená, ale aj mimoriadne odhodlaná. Opakovane sa dostáva do situácií, keď padne na samé dno, bez akéhokoľvek materiálneho či emocionálneho zázemia. Vzápätí sa však musí postaviť a kráčať ďalej. Nech ju to stojí, čo chce. Pretože nenesie zodpovednosť len sama za seba. Vidíme, ako upratuje domy a stará sa o iných, no v Maid6 resizepodstate dostáva málo príležitosti na to, aby sa poriadne postarala o ten svoj a sama o seba. Pozitívne však je, že to naozaj takmer nikdy nevzdáva. Tvorcovia scenáru jej vôbec nedali vydýchnuť. Aj keď sa už miestami zdá, že má svoj život aspoň ako-tak pod kontrolou, celý svet je akoby stál proti nej a niečo sa doslova pokašle. S Alex naozaj nie je ťažké sa stotožniť. Samozrejme, že s ňou súcitíme, pretože sa nachádza v skutočne mizernej situácii. Súcit však plynie aj z toho, že niekedy je jej najväčším nepriateľom ona sama. Každou jednou časťou má divák možnosť nahliadnuť do jej minulosti, pomocou ktorej jednoduchšie pochopí, ako sa dostala do svojej aktuálnej situácie. Niet preto divu, že Alex sužuje šialenstvo, súcit, odhodlanie i hnev.

Všetky z týchto vlastností sa dokonale hodia aj pre postavu Alexinej matky Pauly (Andy Maid8 resizeMacDowell). Vie byť naozaj milá a nápomocná, ale aj extrémne sebecká a nezodpovedná. Je to postava v zmysle akéhosi emocionálneho hurikánu. Každá jedna situácia a konverzácia medzi nimi je síce stresujúca, pretože Paula je viac ako nespoľahlivá, no zároveň scenáristicky perfektná. Práve sila, jedinečnosť a komplexnosť, ktorú v sebe jednotlivé postavy nesú, je spojivovým tkanivom tejto minisérie. A nielen čo sa týka ženského zastúpenia. Sean (Nick Robinson) je Alexin partner, ktorého je na jednej strane pomerné jednoduché nenávidieť, pretože ho máta množstvo démonov, no na strane druhej s ním súcitíme. Prakticky každá z našich postáv je bipolárna. Alex je odhodlaná odísť od Seana, no napriek tomu svoj boj na určitý čas vzdá a necháva sa unášať životom. Sean je milý a starostlivý partner, ktorého však jeho neresť mení na agresívneho a dominantného závisláka. No a Paula je väčšinou rojčiacou Maid7 resizeegocentričkou a výnimočne naozaj dobrou matkou, ženou a starkou.

Slúžka je nervy drásajúci seriál, ktorý disponuje niekoľkými kreatívnymi ideami reflektujúcimi to, čo si Alex myslí, cíti a zažíva. Keď sa nachádza v súdnej sieni, nevzdelaná a zmätená, prečo je vôbec tam, po prečítaní množstva zákonov stále dookola nepočuje nič iné, iba jedno jediné slovíčko. Podobne je to aj s jej obranným mechanizmom počas emocionálneho skratu. Alex vidíme zahĺbenú do vlastného sveta. V momente, keď rezignuje, premôže ju letargia a stráca sa v okolitom priestore. Nielen vo svojom vnútri, ale aj navonok. Pohltí ju starý gauč v ich karavane, padá do vnútra zeme, vôbec sa nehýbe a iba sotva dýcha. Hlasy počuje vždy tlmene, akoby postupne prestala existovať. Aj keby sa mohlo zdať, že niektoré pasáže sa počas sledovania seriálu stanú nadužívanými a príliš často sa opakujú, majú svoje opodstatnenie. Musíme si opakovane Maid9 resizeprejsť všetkými nuansami trápenia a úskalí, ktoré hrdinke na ceste k jej vysnívanej budúcnosti prichádzajú, aby sme sa s ňou dokázali maximálne stotožniť. Navyše, takýmto spôsobom si Alex vybojuje to, o čom si myslela, že je nemožné. Každá jedna maličkosť je jej zaslúženým víťazstvom.

Na seriáli je najcennejšie to, že je mimoriadne realistický. Ukrýva v sebe momenty radosti a čistej lásky, ale aj najhlbšieho zúfalstva a depresie. Centrálny charakter v podobe Alex prejde neskutočnú cestu a vyprofiluje sa z naivnej a nesamostatnej mladej mamičky na silnú a sebavedomú mladú ženu, ktorá urobí čokoľvek pre to, aby sa dostala z toxického prostredia čo najďalej. Pre svoju víziu o lepšej budúcnosti je ochotná urobiť takmer čokoľvek. Bojovať proti svetu, bojovať proti systému a bojovať aj proti samej sebe.

Maid3 resizeSlužka (Maid, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 9 h 5 min. (Minutáž: 48–60 min.)
Manažér projektu: Molly Smith Metzler
Réžia: John Wells, Nzingha Stewart, Lila Neugebauer, Helen Shaver, Quyen Tran
Predloha: Stephanie Land (kniha)
Scenár: Molly Smith Metzler, Colin McKenna, Marcus Gardley, (více)
Kamera: Vincent De Paula, Quyen Tran
Hudba: Este Haim
Strih: Annie Eifrig, Annette Davey
Zvuk: Joe DeAngelis
Scénografia: Renee Read
Masky: Darci Jackson
Kostýmy: Lyn Paolo, Lorraine Carson
Producenti: Bonnie Benwick, Colin McKenna
Hrajú: Margaret Qualley, Nick Robinson, Rylea Nevaeh Whittet, Anika Noni Rose, Tracy Vilar, Billy Burke, Andie MacDowell, Raymond Ablack, Christie Burke, Mila Jones, Spencer Drever, Toby Levins, Matthew Mandzij, Jessica Matten, Jason Tremblay, Aimee Carrero, BJ Harrison, Alessandro Juliani, Nitin Prasad, Alison Araya, Philip Granger, Jed Rees, Lia Frankland, Erin Karpluk, Théodore Pellerin, Jessie Liang, Jelena Milinkovic, Jill Morrison, Eileen Pedde, Sachin Sahel, Patti Kim, Gloria Garayua, Nels Lennarson, Mozhan Marnò, Nhi Do, Erin Aubrey, Sook Hexamer, Roman Podhora, Chris Shields, Zolan Arneja, Laara Sadiq, Megan Leitch, Scott Bellis
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.