American Horror Story - Double Feature (TV seriál)

Tvorcovia nás v priebehu desiatich rokov zaviedli do napríklad duchmi obývaného domu, hrôzostrašnej psychiatrickej liečebne, školy pre čarodejnice, ale aj do postapokalyptickej budúcnosti. Scenárista Ryan Murphy udržuje tento seriál s každou ďalšou sériou svieži a originálny. Story2 resizeOd roku 2011 vzniklo 10 sérií, vrátane tej najnovšej – Double Feature. Avšak od šiestej série to už nie je to, čo to bývalo. Kvalita seriálu výrazne klesla a s ňou aj rozpočet na jednotlivé série. Z kedysi geniálneho seriálu, ktorý využíval brakovú estetiku hororových klišé, aby na ňu ukázal svoj vlastný, inteligentný a odvážny zvrat, plný výborne napísaných postáv, premyslených zápletiek a fungujúceho napätia, sa stal iba brak samotný. Avšak s desiatou sériou sľuboval Murphy návrat ku koreňom. Už jej názov Double Feature vypovedal o tom, že nás čaká niečo, čo sme ešte v American Horror Story nevideli. Double Feature je trend, ktorý bol známy prevažne v Amerike. Kiná vám premietli dva filmy za cenu jedného. Filmy väčšinou spájal žáner, alebo téma. Najnovšia séria American Horror Story - Double Feature sa teda nesie v tomto štýle - je rozdelená na dva príbehy, ktoré spolu okrem žánru absolútne nesúvisia.

Červený príliv je prvým príbehom, ktorý nás vezmeStory3 resize do odľahlého mestečka Cape Cod. Cape Cod ponúka ponuré útočisko pre umelcov z celého sveta, ktorí vyhľadávajú izoláciu počas tvorby ich ďalšieho diela. Jedným z nich je aj zúfalý scenárista Harry Gardner (Finn Wittrock), ktorý sa sem počas práce na novom projekte, dočasne presťahuje so svojou rodinou. Harry spozná v meste komunitu umelcov, medzi ktorými koluje záhadná čierna pilulka. Pilulka vzplanie v jej používateľovi obrovskú inšpiráciu, vďaka ktorej dokáže v priebehu niekoľkých hodín napísať geniálne dielo. Harry neodolá a pilulku si vezme. Avšak užívanie tejto drogy má svoju cenu - každodennú konzumáciu ľudskej krvi.

Story4 resizePrvé dve epizódy Červeného prílivu boli návratom k tomu najlepšiemu, čo tento seriál kedysi v prvých sériách ponúkal. Komorná a zaujímavá zápletka, dobre napísané postavy, fungujúca atmosféra a najmä uveriteľný filmový svet. Po piatej sérii zvanej Hotel je to v tomto seriály už druhé stretnutie s upírskou tematikou. Tentokrát je prekliatie vampirizmu cenou za umelecký talent. Zaujímavá myšlienka, ktorá je tu použitá ako metafora. Umelci sú v príbehu natoľko posadnutí prácou na svojich dielach, až postupom času strácajú svoju ľudskosť. Stanú sa z nich iba chladné, vyprahnuté schránky bažiace po teplej krvi svojich blízkych. Červený príliv sa pozerá na temnú stránku úspechu. Myšlienka je to zaujímavá a aj z technického hľadiska je tento príbeh zvládnutý kompetentne, avšak po druhej Story5 resizeepizóde akoby tvorcovia nevedeli kam posunúť príbeh ďalej. Scenáristi iba prešľapujú na mieste a predkladajú nám koláž scén a mikro príbehov bez nejasného smerovania. Neexistujúca dramaturgia nás privedie až do bodu, kedy jediný aspekt, ktorý robí ešte seriál pozerateľným je herecké obsadenie. Či už známe American Horror Story tváre ako Sarah Paulson, Evan Peters a Lily Rabe, alebo nováčik Macaulay Culkin v roli drogovo závislého džigola, ktorého poznáme z rodinného filmu Sám Doma. Červený príliv má navyše otvorený a neuspokojivý koniec, ktorý v divákovi iba vyvolá pocit strateného času.

Údolie smrti je druhým príbehom odohrávajúcim sa v 50. rokoch, v ktorom sledujeme Story7 resizeamerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera (Neal McDonough). Ten je donútený k tajnému uzavretiu zmluvy medzi americkou vládou a mimozemšťanmi. Aby Eisenhower zabránil vojne, umožní mimozemšťanom unášať 5000 ľudí ročne za účelom experimentovania. Ľudstvo dostane ako odmenu prístup k revolučnej mimozemskej technológii. Avšak Eisenhower začína po čase tušiť, že experimentovanie na ľuďoch je iba prvým krokom v pláne týchto záhadných mimozemských návštevníkoch, ktorý bude mať katastrofálne následky pre ľudskú rasu.

Druhý príbeh sa nesie v duchu béčkových sci-fi filmov, ktoré vznikali v 50. rokoch. Ide o akúsi poctu tomuto obdobiu. To sa odzrkadľuje na samotnej zápletke, ale aj forme - Story8 resizečiernobiely obraz podkresľuje možno až príliš gýčová hudba. Tvorcovia zobrali všetky konšpiračné teórie o mimozemšťanoch aké z tohto obdobia existujú a povedali – áno, je to pravda, za všetkým sú mimozemšťania. Únosy ľudí, atentát ma prezidenta Kennedyho, zvolenie Nixona ako ďalšieho prezidenta, Vojna vo Vietname, ale aj vznik iPhonu. Za všetkým. Príbeh sa navyše prestriháva s ďalšou dejovou líniou, ktorá sa odohráva v súčasnosti, kde sledujeme skupinu mladých ľudí, ktorí tieto konšpirácie postupne odhaľujú. S poľutovaním musím skonštatovať, že druhý príbeh desiatej série American Horror Story: Double Feature, je na hranici pozerateľnosti a je neskorne tým najhorším čo tento seriál zatiaľ priniesol. Okrem toho, že scenár nedáva žiadny zmysel, je Údolie smrti zle zrežírované a plné zlých hercov, ktorí hrajú zle napísané postavy (až na výnimku Neala Story10 resizeMcDonougha a Sarah Paulson). A podobne, ako prvý príbeh, aj Údolie smrti má otvorený a neuspokojivý koniec.

S výnimkou prvých dvoch epizód potvrdzuje desiata séria American Horror Story svoju už dlhoročnú stratu kvality. S porovnaním s prvými piatimi sériami je to až šokujúci prepad. Kedysi najlepší hororový seriál je teraz ekvivalentom lacného hororového filmu, ktorý namiesto kín putuje priamo na DVD nosiče, alebo brakového hororového románu, ktorý nájdeme v kníhkupectve niekde v krabici so štítkom 1€. Je to smutné, pretože kreativitu je v tomto seriáli stále cítiť. Avšak tým najstrašidelnejším hororom ostáva spracovanie samé o sebe.

Story6 resizeAmerican Horror Story - Double Feature, USA, TV seriál, 2021
Dĺžka: 9 h 10 min. (Minutáž: 55 min.)
Manažéri projektu: Ryan Murphy, Brad Falchuk
Réžia: John J. Gray, Loni Peristere, Axelle Carolyn, Max Winkler
Scenár: Ryan Murphy, Brad Falchuk, Manny Coto, Kristen Reidel
Hudba: Mac Quayle
Strih: Ken Ramos, Regis Kimble
Zvuk: Christian Buenaventura
Scénografia: Chloe Arbiture, Brandi Kalish
Producenti: Lou Eyrich, Eryn Krueger Mekash, Todd Nenninger, Evan Peters, Todd Kubrak, Reilly Smith
Hrajú: Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Adina Porter, Finn Wittrock, Billie Lourd, Leslie Grossman, Angelica Ross, Macaulay Culkin, Ryan Kiera Armstrong, Denis O'Hare, Neal McDonough, Frances Conroy, Robin Weigert, John Lacy, Daeg Faerch, Rachel Finninger, Blake Shields, Kayla Blake, Jim Ortlieb, Eureka O'Hara, Deborah Geffner, Kaia Gerber, Dot-Marie Jones, Benjamin Papac, Alan Brooks, Christopher Carroll, Rif Hutton, Cassandra Ballard, Nico Greetham, Rachel Hilson, Rebecca Dayan, Christopher Stanley, Samuel Hunt, Maxwell Caulfield, Steven M. Gagnon, Isaac Powell
Distribúcia: FX Network
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.