Febiofest 2021 ocenil ako najlepší film Potopu Martina Gondu

Po úspechu absolventského filmu Pura Vida, ktorý mal svetovú premiéru v sekcii Cinéfondation na prestížnom festivale v Cannes v roku 2019, sa režisér Martin Gonda opäť vracia na východ Slovenska. Osud domovskej dediny rusínskeho dievčaťa spečatil nový projekt priehrady. Mara túži opustiť vidiek, aby Potopa resizemohla študovať v meste, ale jej otec, farmár, ju chce udržať doma na rodinnej pôde, ktorú napriek blížiacemu sa koncu bráni. Mara sa ocitá v srdci dedinskej komunity, ktorú sužuje zlyhávajúca infraštruktúra, teror zo strany úradov a prichádzajúca potopa. „Film zaujal svojím pútavým rozprávaním o téme rodiny na pokraji zániku v mene pokroku,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie medzinárodná porota v silnej zostave - Hugo Rosák z Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, Renata Santoro z prestížneho festivalu v Benátkach - Giornate degli Autori, ktorá zároveň pracuje aj pre Berlinale a Cannes a Bernd Buder z FilmFestival Cottbus, ktorý je kurátorom mnohých ďalších európskych festivalov vrátane Berlinale Forum.

Porota sa rozhodla oceniť Špeciálnou cenou pripravovaný krátky film Strigov v réžii Barbory Berezňákovej, ktorý oslovil „nežným pozorovaStrigov resizením vymierajúcich tradícii a výnimočnej schopnosti úprimne rozprávať o smrti.“

V pôvodne plánovanom termíne Febiofestu sa tento rok uskutočnila len jedna z kľúčových aktivít festivalu – Industry Days, zameraná pre odbornú verejnosť. V rámci nich dominovala prezentácia pripravovaných slovenských filmov Works in Progress 29. marca 2021. Uskutočnila sa v podobe živého online streamu, počas ktorého tvorcovia vo videoprezentáciách predstavili jedenásť nových filmových projektov. Medzi divákmi bolo vyše 70 filmových profesionálov z prestížnych medzinárodných festivalov z Toronta, Sundance, Benátok, Locarna, Edinburghu, Karlových Varov či z festivalov dokumentárnych filmov IDFA v Amsterdame či Doc Leipzig, čo dokazuje veľký záujem zahraničia o súčasnú slovenskú kinematografiu aj bohaté kontakty, ktoré Febiofest v rámci organizovania Industry Days počas niekoľkých rokov nadobudol. Zúčastnili sa aj sales agenti a médiá. Works in Progress prezentáciu nasledovali online stretnutia autorov projektov s vybranými filmovými profesionálmi 30. marca 2021.

Hlavným organizátorom MFF Febiofest Bratislava je Asociácia slovenských filmových klubov. Works in Progress bol organizovaný v úzkej spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, ktorý sa dlhodobo venuje aj prezentácii slovenského filmu v zahraničí.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.