Burrow

Burrow mal pôvodne sprevádzať dojímavý nový príbeh Peta Doctera v kinách predtým, ako bol presunutý do streamovacej služby spoločnosti Disney+. Vďaka tejto (ne)šťastnej zhode náhod (by) sa z neho stal prvý projekt Pixar SparkShorts so širokým uvedením v kinách (na streamoch). Samozrejme, iba za predpokladu, že by boli kiná otvorené. Keďže tvorcovia sa rozhodli tieto dva filmy v kinopremiére odvysielať dBurow4 resizeovedna, všetkým predplatiteľom môžem s čistým svedomím odporučiť, aby si pred dlhometrážnym filmom Soul rozhodne pozreli aj krátkometrážnu snímku Burrow.

Príbeh režisérky Madeline Sharafian nám rozpráva príbeh o malom zajačikovi, ktorý sa silou mocou snaží vytvoriť si domov. Zakaždým, keď sa o to snaží v kope zeminy narazí na domček niekoho iného. Napriek tomu, že je jeho snaha naozaj obrovská, nie je v tejto činnosti úplne zbehlý a napokon sa predsa len musí spoľahnúť na spoluobyvateľov – susedov, ktorí mu pomôžu vytvoriť vysnívaný domov.

Naoko jednoduchý príbeh v nás môže vyvolávať pochybnosť, či spadá do obsahového rámca Pixar Shorts. Lepšie povedané do SparkShorts, teda série krátkych animovaných filmov produkovaných filmovými tvorcami a umelcami spoločnosti Pixar (podobne ako jej sesterská séria Short Circuit od spoločnosti Disney). V rámci tohto projektu dostanú zamestnanci Pixaru iba šesť mesiacov a obmedzené rozpočty na vývoj týchto animovaných krátkych filmov. V priebehu posledných rokov sa tvorcovia krátkych filmov snažili tvoriť filmy s vážnymi, no extrémne dôležitými, témami ako autizmus (Loop, 2020) alebo sexualita (Out, 2020).

Je však dôležité podotknúť, že Burrow tento dojem vyvoláva len naoko. Jeho príbeh je toBurow resizetiž univerzálny a nadčasový pre akékoľvek obdobie. V tejto dobe je však jeho význam znásobený aktuálnou situáciou spojenou s globálnou pandémiou. V týchto rušných, pre niekoho možno aj temnejších časoch, je mimoriadne osožný a vzácny pocit spolupatričnosti, rodinného zázemia, príslušnosti k nejakej skupine, potrebe niekam patriť, či možnosti spoľahnúť sa v ťažkej životnej situácii na našich najbližších. Práve týmito témami sa Burrow implicitne zaoberá a v týchto témach spočíva jeho prínos a dôležitosť.

Na tejto snímke je najzaujímavejšie, že sa skôr podobá na oživený komiks alebo kreslenú knihu, než na krátky animovaný film. Pri sledovaní vývoja udalostí môžeme takmer cítiť stránky neexistujúcej knihy. Burrow je nakrútený bez dialógu a aj keď sú jednotlivé dizajny postáv očarujúco zjednodušujúce, žijú vo svete bohatom na textúru a obsah. Tieto pocity vyvoláva najmä rukou kreslená 2D animácia, ktorá v prípade starších divákov môže vyvolať pocit nostalgie za starými animovanými filmami, seriálmi či kraťasmi z našich detských čias. Aj preto sa stáva perfektným animákom, ktorý je príjemný na pozeranie počas chladných zimných mesiacov. O to viac, počas vianočných sviatkov. Aj keď na nej nie je nič vianočné, Burow3 resizejednoducho vytvára pocit potreby pozrieť si ju práve v tomto magickom období roka.

Čo je však na tomto i všetkých ostatných krátkych filmov od spoločnosti Pixar Shorts naozaj dôležité a úžasné? Poskytnutie príležitosti tvoriť pod svetoznámou značkou pre tvorcov, ktorí by takúto možnosť za bežných okolností len tak jednoducho nedostali. Alebo ju nedostali vôbec. Podobne ako v prípade debutového filmu Burrow nakrúteného mladučkou režisérkou Madeline Sharafian, ktorá divákom v necelých 7 minútach prináša príbeh s niekoľkými veselými zvratmi a dôležitým odkazom pre divákov. Odohráva sa v antropomorfnom svete, kde si zvieratá stavajú svoje obydlia ako ľudia, divákom pripomínajú klasické príbehy, a zároveň im hovoria, že život je o budovaní vzťahov a pomoci svojim susedom a blízkym.

Burow2 resizeBurrow, USA, 2020
Dĺžka: 6 minút
Réžia: Madeline Sharafian
Scenár: Madeline Sharafian
Kamera: Andrew Jimenez
Producenti: Michael Capbarat
Distribúcia: Pixar SparkShorts
Foto: rôzne zdroje

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.