Allen vs Farrow (TV seriál)

V tomto kontexte sa ocitol i Woody Allen a v seriáli Allen vs Farrow figuroval v celkom inej úlohe, než boli jeho diváci a ctitelia zvyknutí. Dokumentárny materiál je koncipovaný s rozmaAllen2 resizechom, sledujeme, ako sa slávna love story postupne mení na nočnú moru pre všetkých zúčastnených. Manželstvo Mii Farrow s Frankom Sinatrom sa po dvoch rokoch (1966-1968) rozpadlo, potom žila oficiálne deväť rokov so svojim druhým manželom André Privinom (1970-1979) a s Woodym sa zoznamuje koncom 70. rokov, v momente, keď jeho sláva strmo stúpa. Za film Annie Hall (1977) dostáva Oscara a nasleduje ďalšia vlna ocenení. S Miou Farrow nakrútil v priebehu 80. a 90. rokov 13 filmov, prvým bol Sex noci svätojánskej (1982) a posledním snáď Tiene a hmla (1991). V roku 1987 sa im narodil syn Ronan (Satchel). S Woodym adoptovali ešte dve deti Dylan a Mosesa, ostatné aj Kórejčanka Soon - Yi (1970) boli z manželstva s Previnom, s ktorým adoptovali, okrem svojich dvoch, šesť detí. Zo siroty, vyjedajúcej v Soule smetné koše, sa stala členkou prestížnej rodiny. S Woodym, sa nikdy nevzali.

V úvode sledujeme verejné vyhlásenie Allena v newyorskom hoteli Plaza, datovaný rokom 1992, keď sa dvojica rozišla a Mia FarrowAllen4 resize ho obvinila z pedofílie. Tej sa mal dopustiť voči dcére Dylan. Faktom je, že tento krok nasledoval po rozchode. Príčinou bol šok, keď našla v jeho byte, bývali oddelene, fotky s nahou Soon- Yi. Vypovedá o tom už dospelá Dylan a potvrdzuje matkinu verziu. Podporuje ju armáda svedkov, od pestúnok, priateľov rodiny až po právnikov a najrôznejšie kapacity v oblasti ako detskej psychológie, tak práv dieťaťa. V podstate potvrdzujú obvinenie Mii Farrow a spochybňujú kroky druhej strany. Pozornosť i nestranných divákov, ktorí si nepotrebujú vytvárať na túto kauzu akýkoľvek názor, však asi treba venovať popisu objednaného vyšetrenia malej Dylan a následnej právnej vojne. Dialo sa tak na klinike Yale New Haven v štáte Connecticut. Psychiatri ju vypočúvali deväť razy a usúdili, že si vymýšľa. Vidíme videá, kdAllen7 resizee sa jej matka neustále vypytuje na to isté a dieťa jej odpovedá. O aký druh maniplácie ide, nie je celkom jasné, tomu sa tvorcovia, jasne stojacej na jej strane jednoducho nevenujú. Dieťa, zvyknuté na filmárske prostredie, sledujúce moment, keď sa svetlá upierajú na hlavnú postavu, je schopné, ako hovorí jeden z komentárov, jednoducho hrať určitú rolu. Dojmy iste ťažko považovať za pravdivé a objektívne, ale dospelá Dylan rozhodne nevzbudzuje dojem, že jej ide len o satisfakciu a pravdu. Vyťahovanie kauzy aj v prípade, že sa obvinenie zakládalo na reálnych faktoch, pôsobí ako snaha vyjsť z tieňa bezvýznamnosti a pripomenúť svoje utrpenie.

Zvláštne však je, že sa právnikom Farrowovej nedostali do rúk správy o vyšetrení Dylan, tvorcovia citujú zrejme len zo záverov súdu, ktorý nakoniec Allena oslobodil. Psychiatričky potvrdzujú, že polícii odovzdali všetky správy, dokonca aj kresby malej Dylan. To všetko sa odrazu údajne stratilo. Tento moment, spôsob vyšetrovania vplyvných a bohatých ľudí v USA je na celej zapletenej anabáze najdôležitejší. Jedna z postáv glosuje situáciu po súdnom pojednávaní:„Elity si tu môžu robiť, čo chcú, stačí byť bohatý a mať dAllen3 resizeobré konexie.“

Vyšetrovanie prebiehalo okrem Connecticutu aj v New Yorku na Mestskej správe pre ochranu práv dieťaťa. Skúseného a nezaujatého vyšetrovateľa Paula Williamsa po odopretí manipulácie s výsledkami najprv prepustili z práce, aj keď neskôr ho po intervencii súdov zase prijali späť. Tu už je jedno, že ide o milovaného Woodyho, mašinéria za jeho chrbtom pracuje výkonne a efektívne. Viedla ho známa Leslie Dart, jedna z najsilnejších PR žien v Hollywoode. Medzi jej klientov patria hviezdy, Meryl Streep, Martin Scorsese alebo Tom Hanks. Pre doplnenie obrazu si treba pozrieť film Nechutne bohatý: moc a zvrhlosť Jeffrey Epsteina (2020, recenzia na webe filmpress.sk). Až v tomto kontexte si môžeme dodatočne uvedomiť, z akej bezmocnosti sa rodia hnutia, ktoré si nenárokujú na asistenciu súdov. Tie sa v podobných kauzách diskreditujú samé.Allen5 resize

Súčasťou „dôkazového materiálu“ o Allenovej pedofilnej orientácii sú v seriáli i jeho filmy. Tvorcovia citujú napríklad z filmu Manhattan (1979), kde sa 42- ročný režisér Isaac rozpráva so 17- ročnou dievčinkou (Mariel Hemingway) a morfondíruje nad tým, že je starší ako jej otec. Situácia vyzerá tak, že on je zdržanlivý a ona sa chová expanzívne, chce viac a bez okolkov. Postavu Tracy vraj inšpiroval vzťah s nejakou modelkou. Zrejme tiež v jeho obľúbenom tínedžerskom veku. Na vzťah a spolužitie so ženou, ktorú videl vyrastať a suploval v rodine rolu otca, je potrebná výraznejšia dispozícia než talent a bohatá fantázia. O tom, že ho v byte navštevovala ešte v školskej uniforme a Allenova domáca nachádzala na posteli a jej okolí znaky toho, o čo tu šlo. Fakt, že sa mnoho z jeho skrytých túžob a potrieb objavovalo vo filmoch je však znepokojivý. Čo v prípade tvorcov hororov, eventuálne najrôznejších verzií politických tAllen9 resizehrillerov? Čo z masakrov a intríg môže byť po nejakej dobe použité ako ilustrácia dekadentnej, ak už nechcem napísať zvrhlej orientácie ich autorov? Filmy slúžiace ako ilustrácia rodinných sporov je tiež téma hodná zamyslenia.

Média a sociálne siete sa stali tvrdošijnými stopármi morálky, plní odsudzovačov, amatérskych právnikov a vykonávateľov symbolickej spravodlivosti, lebo súdy a sudcovia sú skorumpovaní zloduchovia, schopní kopnúť do obete a potriasť rukou zločincom. Nám to ostatne tiež netreba nejako dôkladne vysvetľovať. Divadlo „morálky na kríži“ tu funguje už nejaké to desaťročie, spoľahlivo a bez ohľadu na stranícky orloj. Bezuzdná moc peňazí a arogancia ich majiteľov často v histórii vyvolá hnev ľudu. A ten, keď sa ujme vlády, nedokáže uspokojiť nikoho. Ani samého seba.

Allen6 resizeAllen v. Farrow (TV seriál) , USA, 2021
Dĺžka: 3 h 58 min. (Minutáž: 56–62 min.)
Réžia: Kirby Dick, Amy Ziering
Scenár: Kirby Dick, Amy Ziering, Parker Laramie, Mikaela Shwer
Kamera: Thorsten Thielow, Thaddeus Wadleigh
Hudba: Michael Abels
Strih: Parker Laramie, Sara Newens, Mikaela Shwer
Zvuk: Gautam Singhani
Scénografiea: Amber Unkle, Brett A. Calvo
Producenti: Amy Herdy, Jamie Rogers
Hrajú: Mia Farrow, Ronan Farrow, Dylan O'Sullivan Farrow, Woody Allen (a.z.), Tisa Farrow, Dick Cavett (a.z.), Soon-Yi Previn (a.z.)
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz. a archív

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.