Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek (If Anything Happens I Love You)

Ešte v októbri minulého roka spoločnosť Netflix zvažovala, ktorý z vynikajúcich krátkych animovaných filmov z ich dielne bude súťažiť o post najlepšieho krátkeho animovaného filmu na prestížnom udeľovaní cien Akadémie. Z trojice filmov Canvas, Cops & Robbers a If Anything Happens I Love You sa do Rada5 resizeužšieho výberu desiatich najlepších filmov dostal práve ten posledný. Môj tip je taký, že to bolo vďaka jeho krásnej minimalistickej vizuálnej a zvukovej štylizácii redukovanej na takmer bielo-čierny film, s absenciou slova, jednoduchej animácii a prehľadnej dramaturgii.

Dvojica manželov sa v dôsledku obrovskej životnej tragédie odcudzila. Nevedia nájsť spoločnú reč, nevedia sa vzájomne podporiť a prázdno medzi nimi sa neustále zväčšuje. Jediné, čo im po milovanej dcére ostalo, sú ich spomienky. Spomienky na dieru v stene, keď spoločne hrali futbal. Spomienky odkryté futbalovou loptou, ktorá znenazdajky narazí do dcérinho gramofónu a prehrá jej obľúbenú skladbu. V tomto momente sa pomyselné prázdno medzi manželmi pomaly zmenšuje a ostáva len prázdne miesto v každom z nich. V príbehu sa jedinečným spôsobom spája prítomnosť a minulosť, realita a spomienky, dva paralelne súvisiace svety, ktoré rodina žije a pomáha jej to fungovať ďalej v spirituálnom spojení, ktoré je často intenzívnejšie ako to fyzické. Tieň dcéry sa na jednej strane snaží rozveseliť trúchliacu matku a na strane druhej je bezradný v prípade smútiaceho otca, ktorý svoj žiaľ zapije plechovkou piva. Jediné, čo manželom ostáva je zmierenie. Vzájomné a individuálne.

Zaujímavé je, že každý z troch spomenutých krátkych animovaných filmov pre dospelých je diametrálne odlišný. Zatiaľ čo Cops & Robbers sršal umeleckou kreativitou maximalizmu, If Anything Happens Rada4 resizeI Love You je zosobnením vizuálneho a auditívneho minimalizmu. A Canvas je medzi nimi akýmsi Švajčiarskom, teda snímkou spoliehajúcou na tradičnú a aktuálne zaužívanú 3D animačnú techniku a klasické rozprávanie emotívneho príbehu. Každý z nich je však originálny a vo svojej podstate jedinečný. Cops & Robbers je experimentálny, Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek je minimalistický a Canvas je v rámci témy i spracovania spoľahlivý. Spája ich však rovnaká téma, extrémna, no nie patetická, emotívnosť a kontemplatívnosť. Kladú otázky a nútia diváka zamýšľať sa nad odpoveďami o fatálnych globálnych, spoločenských a osobných problémoch a tragédiách, ktorým sme doposiaľ nedokázali, nevedeli alebo nechceli zabrániť.

Aj v prípade snímky Mám vas rada, nech sa stane čokoľvek je najpodstatnejšie jej posolstvo. Amerika sa pýši mnohými pozitívnymi prvenstvami na svete, no v mnohých je neopísateľne „screwed up“. Príkladom môže byť fakt, že je negatívnym lídrom v celkovom počte útokov na školách, počte zranených a zavraždených na svete. Vedeli ste, že len v roku 2019 bolo na školách v Spojených štátoch amerických zaznamenaných 55 prípadov streľby? Z tejto štatistiky vyplýva, že každý jeden deň v týždni došlo v škole k incidentu, keď spolužiak alebo iná osoba napadla ostatných žiakov, učiteľov a praRada resizecovníkov, strieľala a často usmrtila nielen niekoho iného, ale aj seba. Tento problém však nie je výmyslom modernej doby! Ťahá sa s Amerikou už od nepamäti. Od prvého podobného incidentu zaznamenaného v 40. rokoch 19. storočia. V posledných dvoch dekádach len naberala na sile a gradovala.

Pri filmoch s podobnou tematikou nám neustále vŕta v hlave niekoľko dôležitých otázok. Kde vôbec vznikla myšlienka, že ľudia v Spojených štátoch amerických môžu zabiť nepozvaného hosťa na svojom pozemku a nie je to vražda? Kto takúto myšlienku vymyslel? Aké opatrenia robí americká politika proti vlastneniu zbraní, ak teda nerátame zákon o 24-hodinovej čakacej lehote na výber zbraní dospelým Američanom, ktorý obmedzil množstvo samovrážd v Amerike? Ako je na tom duševné zdravie mladých Američanov? Čo robíme preto, aby sme podobným udalostiam ako spoločnosť zabránili?

Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek (If Anything Happens I Love You), USA, 2020
Dĺžka: 12 minút
Réžia: Michael Govier, Will McCormack
Scenár: Michael Govier, Will McCormack
Hudba: Lindsay Marcus
Strih: Peter Ettinger
Producenti: Michael Govier, Maryann Garger, Gary Gilbert
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.