Pre Samu (For Sama)

Film Pre Samu, označujúci dedikáciu matky dcére, je istým druhom denníka vojnových udalostí v Sýrii, presnejšie v meste Aleppo, ktoré sa medzi rokmi 2012 a 2016 do histórie sýrskej vojny vpísalo mimoriadne krutými útokmi a početnými obeťami civilistov. Vtedajšia študentka univerzity sa rozhodla mapovať svojou Samu3 resizekamerou úvodné protestné happeningy, prerastajúce do zápasov o život. Občianska vojna beží, strieľa sa a bombarduje, ale život mladej Waadi sa nezastavuje. Pomáha v poľnej nemocnici, kde sa zoznámi s Hamzom, lekárom, zoberú sa a narodí sa im dcéra Sama. Keď mesto v závere filmu opúšťajú za dramatických okolností, Waada je opäť tehotná. Film si svojím jednoduchým posolstvom a emotívnym rozprávaním, kde matka oslovuje svoju maličkú dcéru a rozpráva jej o všetkom, čo si nikdy nebude pamätať, získal sympatie a bol nominovaný i na Oscara.

Situácia rozdeleného Aleppa, kde voči vládnej moci stáli vzbúrenci, v mnohom ilustrovala neprekonané problémy, transformované do stále nových a nových konfliktov. Po páde Osmanskej ríše a konci prvej svetovej vojny v roku 1918 sa hraniceSamu5 resize Blízkeho východu kreslili v Británii a Francúzsku. Diplomati Marky Sykes a Francois Picot vytvorili novú podobu štátov, často bez ohľadu na veľmi dôležitý fakt, etnicko-konfesný charakter tamojšieho obyvateľstva, teda etnický pôvod súvisel s väzbou na náboženstvo.V rámci nového delenia a pod vplyvom modernizačnej potreby vzniku národných štátov nastal chaos a zápas jednotlivých skupín o moc. Na jeho vrchol vyniesli tieto procesy v Sýrii šiítsku komunitu alawitov a rodinu Asadovcov. V roku 2000 umiera otec zakladateľ Háfiz a nastupuje jeho syn, vyštudovaný očný lekár Bašar. Arabská jar v marci roku 2011 dáva existujúce politicko-spoločenské štruktúry do pohybu a spúšťa protesty voči 50 - ročnej vláde alawitov. Dominuje v nich väčšinové sunnitské obyvateľstvo. Nehomogénnym a rozdeleným je i Aleppo, časť mesta drží štátna armáda a voči nej bojuje neprehľadný amalgám, Syrská slobodná armáda (vznikla dezerciou sýrskej časti armády v Turecku) i Džabhat-an-Samu4 resizeNusra, spočiatku napojená na al-Kaidu. I opozičné sily bojujú medzi sebou a za ich spormi nie sú len náboženské alebo politické spory. Nezriedka sú to rodové a klanové konflikty. Tým dal ozbrojený konflikt jednoducho zelenú. Každý odrazu môže strieľať do každého.

Na strane Asada sú Rusi a podľa autorky filmu stoja za ničivým bombardovaním Aleppa. V akej línii stojí Waada s manželom netušíme. Sú len obyčajnými pomocníkmi ľuďom v núdzi, raneným a bezmocným? Kto sú ich priatelia a aké majú politické názory? Zotretím týchto dôležitých okolností je narušená i akási morálna rovnováha celého príbehu. Boli by sme automaticky na strane autorky aj v prípade, že je súčasťou iných, ako prijateľných oponentov režimu Asada? A ktorí sú vlastne tí „prijateľní“ ?

Je zreteľný zmysel i motivácia výberu tohto filmSamu8 resizeu do klubovej distribúcie. Sme v ňom svedkami vojenskej každodennosti, strachu a utrpenia, túžby po lepšej budúcnosti, ľudsky dojímavého a sugestívneho príbehu. Je pre nás dôležité pochopiť tieto skutočnosti a nevidieť v ľuďoch, utekajúcich pred bombardovaním len ekonomických parazitov a náboženských fanatikov. Na druhej strane je povinnosťou zaujímať sa o reálnu situáciu v týchto krajinách a naučiť sa rozoznávať. Ľahkú ignoranciu akýchkoľvek faktov a bojujúcich strán neospravedlní ani súcit a symbolické protivojnové gestá. Na tieto postoje sa v zložitej blízkovýchodnej situácii dopláca bez možnosti reparátu.

P.S.
Samu2 resizePo premietaní filmu Pre Samu sa uskutoční na stránke Kino Doma streamovaná diskusia, ktorej hosťom bude fotograf, reportér a režisér Juraj Mravec, autor oceňovaného dokumentárneho filmu Stratený domov. Ako filmár bol svedkom vojny v Sýrii a Iraku. S kamerou sledoval osudy ľudí z iracko-sýrskeho pohraničia, kde Islamský štát spáchal genocídu a súčasne aj osudy mladých slovenských záchranárov, ktorí sa rozhodli zapojiť do najväčšej bojovej operácie v moderných dejinách, veľkej bitky o Mosul. Diskusiu bude moderovať Zuzana Kizáková, PR manažérka MFF Febiofest, na ktorom mal film predpremiéru a následné uvedenie v rámci festivalových ozvien. Dokument Pre Samu prináša slovenským divákom distribútor Asociácia slovenských filmových klubov. Celoslovenská online premiéra s diskusiou sa uskutoční na platforme Kino Doma, v piatok 19. februára 2021 o 20.20 hod.

Samu resizePre Samu (For Sama), Veľká Británia, 2019
Dlžka: 95 minút
Réžia: Waad Al-Khateab, Edward Watts
Kamera: Waad Al-Khateab
Hudba: Nainita Desai
Strih: Chloe Lambourne, Simon McMahon
Producent: Waad Al-Khateab
Distribúcia: ASFK
Mimoriadna premiéra: 19. februára 2021 na platforme Kino Doma
Foto: ASFK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.