Jessica Jones (TV seriál)

Jessica v podstate naháňa počas všetkých troch sérií zloduchov najrôznejšieho kalibru, ale najmä šialených doktorov, stojacich za jej nevšednými schopnosťami. Vládne obrovskou silou, dokáže skákať do výšok i do hĺbok, z najvyšších poschodí newyorských vežiakov. Najprv sme spolu s ňou Jes2 resizepresvedčení, že rodičia i brat umreli pri dopravnej nehode a ju si vzali do parády experimentujúci lekári. Adoptuje si ju Dorothy Walker (Rebecca de Mornay) a vychováva spolu so svojou dcérou Trish (Rachel Taylor). Jessicin talent odhalí ako prvý istý Kilgrave (David Tennant, Edgar z prvého dielu britskej série Criminal). Má tiež nevšedné schopnosti, dokáže ovládnuť ľudí a manipulovať nimi do takej miery, že si pokojne siahnu na život. Urobí z nej  vrahyňu a chvíľu jej trvá, kým sa z jeho moci vymaní. Najprv je presvedčená, že zomrel pri havárii autobusu, ale zloduch sa zjaví opäť na scéne a pokračuje vo svojich vražedných machináciách. Nik okrem nej nedokáže vzdorovať jeho povelom a počas honu na nezmara narazí na podobne „zázračného“ Luka (Mike Colter). Jeho telo odoláva akýmkoľvek ranám, až na tú jedinú, keď umiera jeho žena. Jessica, ktorá sa stihla do majiteľa obľúbeného baru zamilovať, zistí, že za jej smrťou je zásluhou Kilgrava práve ona.Jes3 resize

V druhej sérii sú na rade lekári a ich experimenty. Stopuje ich odhodlane aj preto, aby sa dozvedela viac zo svojej mučivej minulosti. Stretnutie s istým dr. Karlom Malusom jej odhalí nečakaný fakt. Jej matka je živá, Malus ju vzkriesil a obdaril výnimočnou agresivitou. Padne jej za obeť aj Stirling, Jessicina láska, od ktorej si sľubuje novú budúcnosť. Matku nakoniec zlikviduje Trish, posadnutá neukojiteľnou ambíciou vyrovnať sa nevšednými schopnosťami Jessice. Vedie ju v tretej sérii až k lekárovi Malusovi. Chce aby ju „upravil“. Jessica zasahuje, ale z Trish sa stáva podobne neovládateľné monštrum ako z Jessicinej matky. Popri riešení rodinných záležitostí naháňa masového vraha Salingera. Vraždí a pred smrťou fotí svoje obete. Jessica má pri zložitých úlohách pomocníka. Eric tiež patrí k výnimočným senzibilom, ak sa dostane do blízkosti nejakého Jes4 resizezloducha, urputne ho začne bolieť hlava. Na chvíľu sa objaví z nového života aj Luke, ale Jessica sa rozhodne pre radikálny rez.

K televíznemu a filmovému Marvel Studios, sídliacemu v Kalifornii patrí aj vydavateľstvo komiksov Marvel Comics, a tak je fúzia kreslených postavičiek do filmov a seriálov inštitucionálne zabezpečená. Superhrdinská spoločnosť Spidermanov, X-manov, Ant manov, Wolverinov a ďalších, zdieľa vznešený cieľ, boj proti zlu v najrôznejších podobách. Symbolický význam týchto hrdinov, ktorí z mytologických príbehov prešli do populárnej kultúry je široký a do kontextu ich renovovaných variácií sa premieta súčasný svet so svojimi konfliktami, ideami spravodlivosti sociálnej, politickej, rasovej i genderovej. Nadľudské má vždy nejakú legendu, spôsob, ako k týmto vlastnostiam hrdinovia prišli, ako s nimi naložili, či už je to dar, alebo Jes5 resizeprekliatie. Znalci mytologických príbehov dokážu i v týchto moderných konceptoch identifikovať prvky magického obradu, fázu iniciačnú, keď je hrdina zasvätený a obdarený výnimočnými schopnosťami a vydáva sa na cestu, v rámci ktorej uskutoční svoju misiu, vedúcu k pokoreniu zla a víťazstvu dobra. Čo sa do týchto pojmov dosadí je vždy zaujímavé a vypovedá o skrytých prúdoch ľudského podvedomia .

Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že ženská hrdinka je medzi superhrdinami nováčikom, stačí siahnuť po knihe Ženy, ktoré behali s vlkmi a zalistovať si výkladmi o archetype „divokej ženy“. Tvorcovia sa však pri vytváraní tohto charakteru iste nepúšťali do hlbších súvislostí, čo je možno škoda, a zdroje jej energie, ktorú intenzívne potláča fľaškami whisky, priradili lekárskym experimentom. Z akých ordinácií pochádza Luke Cage s nepreniknuteľnou kožou, senzibil Eric, reagujúci na zlo v ľuďoch bolesťami hlavy, alebo ďJes10 resizealší Jessicin fanúšik, so schopnosťou pohybovať sa bleskovou rýchlosťou, nie je celkom jasné a nápad situovať vedu jednoznačne na stranu nebezpečného zla prezrádza predsa len nápady zo značne zaprášeného registra. Lekárske experimenty sú pohrobkami druhej svetovej vojny a pokusov v koncentračných táboroch, aj keď, samozrejme, majú svoje prvé vzory v romantickej literatúre 19. storočia, kde sídli Mary Shelley so svojim Frankensteinom. Dnes, v časoch pokročilej kultúrnej globalizácie a široko propagovaných poznatkoch porovnávacej mytológie na najrôznejších televíznych kanáloch a weboch, by mohol byť zdroj nadľudskej energie predsa len originálnejší.

Tri série nemajú jednotne a premyslene budovanú štruktúru, je evidentné, že Jessica sa musí stále naháňať za nejakým zloduchom a nie vždy je ten pravý poruke, tak to v niektorých dieloch chvíľu trvá, Jes6 resizekým scenáristi prídu nato, kto by to tak asi mohol byť. Salinger v tretej sérii je zreteľne nápad z núdzového režimu a jeho profil masového vraha vyzerá ako z požičovne. Figúrka vhodná na prenájom, s dlhým zoznamom klientov. Rovnakú neistotu nesie aj postava právničky Jerry, má to byť pragmatická, ničoho sa neštítiaca mrcha, ale na druhej strane je to lesbička, a preto Jerry zábavne kolíše od podlosti k súcitu, výčitkám svedomia a kŕčovitými snahami o konanie dobra. Lesbička dnes predsa nemôže byť jednoznačne negatívnou postavou, rovnako ako gay vrahom, kvôli ideovým kritériám toho najsúčasnejšieho kalibru.

Kríženie komiksovej grafickej skratky s filmovým realizmom nie je najľahšia úloha a seriálu sa darí prekonať tieto rozdiely so striedavým a treba povedať nijako nie oslnivým úspechom. Snaha napísať Jes7 resizeJessicu ako flexibilný ľudský charakter, obdariť ju emóciami, bolesťou, pochybnosťami, smútkom i zlosťou, dostatočne ich motivovať a zasadiť do pochopiteľných súvislostí sa v jej prípade možno darí viac ako je to v prípade ostatných postáv. Trish, hviezda s rozhlasovou show, ktorú každý pozná, je v závere zbabraná do nepoznania, jej matka je komiksovou postavičkou od začiatku až do smutného konca.

Sympatický pôsobí snaha o estetickú úpravu v štýle amerických noire filmov z 50. rokov, s vnútornými monológmi a bezvýchodným životným pocitom, bohato kropeným kultovou whisky. Na záver nie je veľmi jasné, či bola v tomto seriáli úspešnosť snahy 50:50 výsledkom rýchlosti počas pásovej výroby, alebo jednoducho nízkeho ratingu talentu a invencie tvorcov.

Jes9 resizeJessica Jones (Jessica Jones/Marvel's Jessica Jones, TV seriál), USA, 2015–2019
Dĺžkas: 33 h 35 min. (Minutáž: 44–56 min.)
Manažér projektu: Melissa Rosenberg
Réžia: S. J. Clarkson, David Petrarca, Stephen Surjik, Billy Gierhart, Rosemary Rodriguez, Uta Briesewitz, Simon Cellan Jones, John Dahl, Michael Rymer, Anna Foerster, Minkie Spiro, Mairzee Almas, Deborah Chow, Millicent Shelton, Jennifer Getzinger, Zetna Fuentes, Neasa Hardiman, Jennifer Lynch, Liz Friedlander, Michael Lehmann, Krysten Ritter, Anton Cropper, Liesl Tommy, Tim Iacofano, Larry Teng, Sanford Bookstaver, Sarah Boyd, Jet Wilkinson
Scenár: Dana Baratta, Hilly Hicks Jr., Micah Schraft, Edward Ricourt, Jenna Reback, Scott Reynolds, Jamie King, Melissa Rosenberg, Liz Friedman, Lisa Randolph, Nancy Won, Jane Espenson, Jenny Klein
Kamera: Manuel Billeter, Petr Hlinomaz
Hudba: Sean Callery, Jamie Forsyth
Strih: Michael N. Knue, Jonathan Chibnall, Shoshanah Tanze, Jennifer Barbot
Zvuk: Vicki Lemar
Scénografie: Toni Barton, Loren Weeks
Masky: Caitlin Boland
Kostýmy: Stephanie Maslansky, Elisabeth Vastola, Jennifer Rogien
Hrajú: Krysten Ritter, Rachael Taylor, Eka Darville, David Tennant, Carrie-Anne Moss, Mike Colter, Wil Traval, Erin Moriarty, Michael Siberry, Rosario Dawson, Marko Caka, Susie Abromeit, Brian J. Carter, Mauricio Ovalle, Brett Azar, Monte Bezell, Justin Clarke, James Colby, Craig DiFrancia, Thomas Kopache, Mark Lotito, Leslie Lyles, Amanda Warren, Aaron Costa Ganis, Ricky Paull Goldin, Angel Pai, Mike Houston, Joseph Ragno, Robin Weigert, Clarke Peters, Jan Kutrzeba, Kett Turton, Jessica Hecht, Mary Looram, Catherine Blades, Deborah Hedwall, Ian Blackman, Kieran Mulcare, Colby Minifie, Elliot Santiago, Rebecca De Mornay
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.