Telefón (Kol/The Call)

Hlavnou hrdinkou je dvadsaťosemročná Kim Seo-yeon, ktorá sa po dlhom čase vracia späť do miest, kde žila ako dieťa. Ďaleko viac ako s chorou matkou, ktorú prišla navštíviť a aj po rokoch ju stále viní za smrť otca, si však rozumie s majiteľom miestnej jahodovej farmy. Pri pobyte v ich prázdnom a chladne pôsobiacom rodinnom dome ju prakticky neustále prepadajú nepríjemné spomienky, no veľmi rýchlo v ňom narazí na zvláštny, zastaralo pôsobiaci telefón, ktorý jej od základov zmení život. Spomínaný telefón totiž fKol2 resizeunguje naprieč časom, pričom osoba na druhom konci žila na tom istom mieste pred dvadsiatimi rokmi.

Celovečerný debut režiséra Chung-hyun Leeho sa spočiatku javí ako klasická rodinná dráma, jemne okorenená thrillerovými prvkami. Kim Seo-yeo (Shin-hye Park) a jej nová kamarátka Oh Young-sook (Jong-seo Jun), týraná v roku 1999 vlastnou matkou, si veľmi rýchlo porozumejú a vytvorí sa medzi nimi niečo ako priateľstvo. Oh Young-sook sa navyše podarí zachrániť otca Kim Seo-yeo, čo jej hlavná hrdinka oplatí podobným spôsobom. V tej chvíli však ešte vonkoncom netuší, že toto rozhodnutie sa jej nakoniec nepekne vypomstí...

Popisovať dej bez výraznejších spoilerov nie je v tomto prípade jednoduché, pričom oficiálna anotácia na Netflixe, kde je film prístupný na zhliadnutie, prezrádza ešte viac ako je nutné. Faktom však je, že prudké žánrové zlomy nie sú v juhokórejskej produkcii ničím novKol3 resizeým a z toho pohľadu asi neprekvapí, že dej sa začne v druhej polovici uberať úplne iným smerom. Nahrávajú tomu i šikovne roztrúsené indície, takže v momente, keď sa dianie definitívne preklopí do iného žánru, divákovi nezostáva nič iné, len uznanlivo pokývať hlavou. Veľkým plusom je i celková nepredvídateľnosť ďalšieho smerovania po prvom zásadnom zvrate filmu, ktoré môže pokojne prekvapiť i nejedného skúsenejšieho diváka.

Samozrejme, hneď na začiatku je nutné pristúpiť na existenciu telefónu prepájajúceho dva rôzne časové obdobia a neskúšať ho rozoberať po stránke logiky. Je iba prostriedkom na to, aby sa mohol scenár pustiť do trochu iných vôd, aké bežne preskúmavajú klasické thrillery a naplno popustiť uzdu fantázii. No a v tomto smere sa mu to darí viac než dobre, pretože výsledkom je naozaj zaujímavo vystavaná hra s časom, ktorá sa pritom od začiatku drží nastolených pravidiel. Nie vždy sa to tak môže javiť, keďže na viacerých miestach dochádza k zdanlivým rozporom – no všetko pritom dáva dokonalý zmysel a to vrátane záKol4 resizeverečnému obratu, ktorý nastáva v momente, keď ho už asi nikto neočakáva. I keď ten tam skutočne nemusel byť.

Divák však musí v prvom rade akceptovať, ako v tomto prípade funguje tok času. Telefón sa totiž neriadi dobre známym efektom motýlích krídel, kde môže mať aj minimálna zmena ďalekosiahle dôsledky. Prítomnosť menia iba tie najvýraznejšie zásahy, dotýkajúce sa hlavnej hrdinky, tá si však neustále zachováva všetky prežité spomienky. Výraznú úlohu zohráva i fakt, že čas beží v oboch líniách paralelne, takže deň, či hodina je zakaždým rovnaká. No sú to práve podobné nápady, ktoré autorom umožňujú viesť dej originálnejším smerom ako a pramení z toho viacero prekvapivo vystavaných momentov.

Col61 resizePochváliť možno aj obe protagonistky. Ako Shin-hye Park, tak i Jong-seo Jun zvládajú svoj part bez najmenších problémov, hoci Jong-seo Jun má predsa len vďačnejšiu rolu a dokáže z nej i patrične ťažiť. Po svojom hereckom debute s názvom Vzplanutie z roku 2018 znova dokazuje, že v nej drieme istý talent, no tu je až tak presvedčivá, že pre ňu nebude úplne jednoduché vymaniť z Telefónom nastavenej škatuľky. Za zmienku stoja aj vydarené špeciálne efekty, ktoré slúžia výhradne príbehu.

Vo výsledku je síce Telefón „iba“ kvalitne nakrútenou žánrovkou, pričom na pár miestach predsa len trochu drhne, ale priaznivci podobne ladených filmov by si mali i prísť i tak na svoje. Nie každý rok sa totiž dočkajú takto šikovne rozpracovaného námetu o cestovaní v čase a z tohto pohľadu je výraznejšia kritika asi zbytočná.

Col8 resizeTelefón (Kol/The Call), Južná Kórea, 2020
Dĺžka: 112 minút
Réžia: Chung-hyun Lee
Scenár: Chung-hyun Lee
Hrajú: Shin-hye Park, Jong-seo Jun, Seong-ryeong Kim, El Lee, Ho-san Park, Jeong-se Oh, Dong-hwi Lee, Chae-young Eom
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.