Plátno (Canvas)

If Anything Happens I Love You je nežný a dojímavý portrét osudom poznačených rodičov a vyhasnutého života ich dcéry, ktorú rodičia v osudný deň pošlú do školy, kde tragicky zahynie. Druhým z tejto série je experimentálna animovaná báseň Policajti a zlodeji napísaná ako reakcia na vraždu Ahmauda Platno2 resizeArberyho v dôsledku policajnej brutality a rasovej nespravodlivosti vychádzajúca z diela Timothyho Ware-Hilla. Posledným kraťasom s pomerne depresívnou tematikou je aj animovaný film Plátno (Canvas) – krásny príbeh o smútiacom starom otcovi, ktorý sa zúfalo pokúša nájsť stratenú inšpiráciu, kreativitu a chuť maľovať po tom, čo prišiel o svoju milovanú manželku.

Animátor starých známych spoločností Disney a Pixar Frank E. Abney III. pracoval na mnohých animovaných filmoch týchto dvoch spoločností, ako Coco, Incredibles 2, Toy Story 4 a Soul. Snímkou Plátno debutuje ako režisér, ktorý sa vracia k niekoľkým klasickým krátkym filmom spoločnosti Pixar. Tichý, emotívny, hudobne poháňaný 3D animovaný krátky film, sleduje dedka využívajúceho invalidný vozík, ktorý odložil svoje ambície a zdá sa, že je celkom spokojný so sledovaním rozkvetu svojej kreatívnej vnučky. Ale po niečom predsa lenPlatno3 resize neskutočne túži. Schopnosť maľovať? Chodiť? Vstúpiť do miestnosti bez toho, aby vás zaplavil smútok? Ukázalo sa, že všetky tieto pocity sú spojené s jeho zosnulou manželkou, ktorej portrét zavrel do svojho starého ateliéru. Avšak, jedného dňa so ateliéru náhodou vstúpi jeho vnučka…

Plátno je jednoduchý a efektívny film nakrútený v štýle klasických šortiek od Pixaru. Abney III. mu však dodáva vynachádzavosť prostredníctvom maliarskej sekvencie animovanej výhradne v 2D. V nej deduško so svojou manželkou tancuje na oblakoch svojho starého plátna. Režisér tak vytvára krásnu metaforu toho, ako sa rozlúčiť a vytvoriť nový začiatok na čerstvom plátne. Tvorcovia tohto animovaného kraťasu tak využívajú dva pomerne odlišné typy animácie. Klasickú 3D animáciu striedajú s typickou kreslenou, respektíve maľovanou, aPlatno4 resizenimáciou, čím úplne jednoduchým spôsobom prestupujú hranice dvoch svetov – reálneho a imaginárneho. Je jedno, na ktorú časť animácie sa momentálna pozeráme. Po krásnej expozičnej časti príbehu, však na rad prichádzajú značne smutné scény. Oba svety, teda ten reálny aj spomienkový, dojímavo vyjadrujú obrovskú bolesť deduška, ktorý prišiel o najmilovanejšieho človeka na svete. Tento pocit dokonale reflektuje nielen každá situácia krátkeho animovaného filmu, ale aj prostredia, v ktorých sa pohybuje, najmä v zanedbanej kreatívnej dielničke, kde s radosťou tvoril. V jeho postoji, pohyboch a gestách jasne vidíme, že už nie tým, kým bol. Je zjavné, že doposiaľ nebol schopný pohnúť sa ďalej a pokračovať vo svojom živote, vo svojej láske k maľovaniu.

Platno5 resizeČo je však na tomto príbehu najkrajšie? Moment, keď náš hlavný protagonista začína opätovne cítiť túžbu pokračoval v tom, čo zanedbal. Na necelých siedmich minútach tak sledujeme jeho neskutočný prerod od zlomeného a smutného starčeka, až po moment, keď veci akceptuje také, aké sú, pretože vie, že už sa nezmenia a začína si naďalej užívať život, lásku k rodine a maľovaniu. Celý tento prerod trúchliaceho deduška na starčeka s chuťou žiť podnietila iskrička prameniaca z jeho malej vnučky. Majstrovho tohto diela sa skrýva práve v akurátnom množstve šťastných i smutných momentov v živote nášho hlavného protagonistu. Tvorcovia prostredníctvom tohto diela pretavia na filmové plátno naozaj široké spektrum emócií. Najmä pre tých, ktorí v poslednej dobe, podobne ako on, prežili stratu blízkeho.

Plátno (Canvas), USA, 2020
Dĺžka: 9 minút
Réžia: Frank E. Abney III
Scenár: Frank E. Abney III
Hudba: Jermaine Stegall
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.