Sviatočné rande (Holidate)

No a ako to už býva, ich cesty sa veľmi rýchlo pretnú, pričom v hlave im skrsne „geniálna“ myšlienka, ako vyriešiť túto situáciu. Tou je dať sa Rande resizedohromady počas najrôznejších sviatkov, aspoň naoko, a stráviť čas s tým druhým, bez akýchkoľvek záväzkov a strachu čo bude ďalej. Takže... celé riešenie problému spočíva v tom tváriť sa, že problém neexistuje a každý z ich okolia pritom vie, že sa jedná len o predstieraný vzťah fungujúci skôr na báze kamarátstva? Asi nemá význam riešiť, že to príliš nedáva zmysel, no v komédiách sme už boli svedkami i absurdnejších zápletiek. Fungovať to pritom rozhodne môže, a to bez najmenších obtiaží. Záleží len na šikovnosti tvorcov, lenže pozíciu režiséra zastáva v tomto prípade John Whitesell (Agent v sukni 2) a pod scenárom je podpísaná Tiffany Paulsen (Nancy Drewová: Záhada v Hollywoode). A to nie sú práve mená, ktoré by vzbudzovali jednoznačnú dôveru.

Faktom však je,Rande4 resize že Sviatočné rande dokáže ako-tak fungovať, i keď z veľkej časti to platí vďaka jeho protagonistom. Ústredných postáv s sa zhostila dvojica Emma Roberts a Luke Bracey a obzvlášť mladá a sympatická dvadsaťdeväť ročná herečka je jasným zásahom do čierneho. Že komediálny talent jej nie je cudzí, už dokázala nie raz (napríklad i v nie úplne docenenom seriáli Scream Queens od Ryana Murphyho) a často dokáže oživiť scénu už len svojou prítomnosťou. Skúsenosti so žánrom má aj Luke Bracey a hoci nepôsobí až tak výrazne ako ona, jeho výkon sa dá označiť za viac než adekvátny. Ich vzájomné scény tak nezriedka fungujú, minimálne z pohľadu vzájomnej dynamiky. Za zmienku stoja aj ďalší členovia obsadenia ako Frances Fisher, Andrew Bachelor, či Kristin Chenoweth.

Čo sa týka toho zvyšku... na jednej stranRande6 resizee sa dá určite pochváliť, že Sviatočné rande si uťahuje už len svojou premisou z konceptu "romcom“. Škoda len, že miestami to pôsobí polovičato a často chýba toľko potrebná invencia. Vydarenejších momentov je síce viacero, ale ten zvyšok trpí buď prílišným tlačením na pílu – a to až tak, že je citeľná istá strojenosť – či rovno prehnanou vulgárnosťou. Tá pritom dokáže byť vtipná, ale to by muselo byť používaná menej samoúčelným spôsobom, než k akému sa bežne uchyľuje samotný scenár. A to ani nehovoriac o tom, že film, ktorý sa vehementne snaží parodovať romantický žáner, končí tým najklišeovitejším mikrofónovým predsloRande7 resizevom, prezentovaným pred davom náhodných ľudí. Že sa nakoniec hrdinovia dajú skutočne dokopy, je síce jasné od začiatku, avšak mohlo k tomu dôjsť i za šikovnejšie vystavaných okolností.

No hoci môžu predošlé slová vyznievať o niečo kritickejšie, Sviatočné rande nie je úplnou stratou času. V rámci svojho žánru nejde o žiadny nepodarok, a že sa to dá aj lepšie? Dá, no súčasne to mohlo dopadnúť oveľa horšie. Klasika sa z neho určite nestane a pár dní po vzhliadnutí ho zrejme vytesníte z hlavy, no pokiaľ si k nemu nesadnete s prehnanými očakávaniami, na tú hodinu a trištvrte vás dokáže zabaviť. Nie každému to asi bude stačiť, ale viacerým môže.

Rande5 resizeSviatočné rande (Holidate), USA, 2020
Dĺžka: 103 minút
Réžia: John Whitesell
Scenár: Tiffany Paulsen
Kamera: Shane Hurlbut
Hudba: Daniel Nakamura
Strih: Emma E. Hickox
Scénografia: John Collins
Kostýmy: Helen Huang
Producenti: McG, Mary Viola
Hrajú: Emma Roberts, Luke Bracey, Kristin Chenoweth, Frances Fisher, Andrew Bachelor, Jessica Capshaw, Manish Dayal, Alex Moffat, Cynthy Wu, Jake Manley, Julien Marlon Samani, Nicola Peltz, Dan Lauria, Aimee Carrero, Meeghan Holaway, Carlos Lacámara, Mikaela Hoover, Carl McDowell, Jessejames Locorriere, Kurt Yue, Monib Abhat, Billy Slaughter, Briana Starks
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.