Dillíjský zločin (Delhi Crime, TV seriál)

Ochutnávka to bola zaujímavá, najmä kvôli realizmu bez akýchkoľvek stôp bollywoodskej cukrovej vaty, ale vzhľadom na bohatý žánrový rozptyl indickej tvorby to nie je žiadne prekvapenie. Pri udeľovaní cien Emmy za minulý rok si seriál odniesol sošku za najlepší zahraničný Crime3 resizedramatický seriál iste zaslúžene.

Zástupkyňa policajného riaditeľa Vartika Chaturvedi vyšetruje útok na mladý pár. Dievča v autobuse brutálne znásilnila skupina šiestich mužov, jej partner utrpel ľahšie zranenia. Oboch vyzliekli donaha a vyhodili vedľa cesty. Popis prostredia je dôkladný, vidíme preplnené ulice, skromné pouličné obchodíky i domácnosti, indická realita je tu sprostredkovaná v drsne pravdivých obrysoch i so spoločenskými rozdielmi. Policajt Ram zháňa pre chorú manželku lieky a chudobná domácnosť kontrastuje s relatívnym luxusom, v ktorom žije šéfka Vartika.Crime9 resize Rodina oslavuje narodeniny tety a padne zmienka o štúdiu jej dcéry Chandi v kanadskom Toronte. Prizná sa, že ju už prijali a Vartike sa to evideženu, vypadáva prúd, telefóny nefungujú a vrchný staničný dôstojník Vinod sa rozčuľuje, že zase prečerpali rozpočet. To je dôvod, prečo im ntne nepáči. O čo je Dillí horšie ako Toronto? Pri výsluchu odchyteného teroristu, ktorý sedel za bombový útok na parlament a zabil svoju vypli prúd. Dáva pokyn, aby ho zaplatili z peňazí na benzín. Keď sa rozsvieti, vzdychne si : „Nech žije India!“

Policajti si rýchle všetko dajú dohromady a zaistia šoféra autobusu Jai Singha, hlavného útočníka a násilníka, ktorý kovovou tyčou spôsobil Deepike takmer smrteľné rany. Výsluch s priznaním je najdramatickejšou časťou príbehu. Nielen preto, že ho bez rozpakov policajti mlátia. Jeho motívom bol fakCrime10 resizet, že chlapec dievča ohmatával, čo sa na verejnosti nepatrí. Najprv sa pustili do chlapca a pretože ho bránila, dokonca jedného z násilníkov uhryzla, patrične si ju podali. Na tvári mala početné rany. Všetci ju znásilnili a Jai potom všetko dokonal kovovou tyčou. Demonštrácia mužného hnevu a násilia je kultúrnym fenoménom so zložitým pozadím. Vychádza z patriarchálnej štruktúry spoločnosti, kde sú vzorce mužského správania nastavené na prísne autoritárske spôsoby. Patrí k nim žiadaný prejav mužskej sily, rozhodnosti a schopnosti, ako útočiť, tak brániť. U nás tieto archaické móresy existujú už viac menej v symbolickej forme, aj keď by možno obete domáceho násilia mohli túto domnienku doplniť.

Nie je vôbec náhoda, že všetci páchatelia sú z nižších spoločenských vrstiev, kde sa tento model správania v Indii, dramaticky rozdelenej ako spoločensky, tak teritoriálne, stále zachováva. Aj keď sa v seriáli pochopiteľne ďalšie kultúrne špecifiká príliš Crime5 resizenerozvádzajú, prejav povedzme voľnejších sexuálnych mravov sa hodnotí ako druh prístupového signálu. Účastníci znásilnenia v tomto zmysle aj argumentujú.

Rodičia Deepiky sedia pred jej nemocničnou izbou a čakajú pokorne na lekárske výroky. Pozornému divákovi však neujde tichá prosba zdevastovaného dievčaťa, navždy zbaveného možnosti rodiť deti, aby to nepovedali jej otcovi. Obete znásilnenia to nemajú jednoduché nielen v moslimských rodinách, ale nič prívetivého ich nečaká ani v tých hinduistických. Hanba a strata cti padá na všetkých.

Crime4 resizeOkrem týchto kultúrno antropologických súvislostí sa v seriáli rysujú náznaky aj politickej kondície, čitateľné na úrovni ministerských reakcií na vzniknutú situáciu. Za ministrom vnútra okamžite bežia s alibistickou kritikou na adresu polície najrôznejší šéfovia a snažia sa o razantné riešenia, v podobe odvolania nielen vedenia, ale aj Vartiky. Vo forme náznaku je tu i intervencia majiteľa autobusového parku, istého pána Sirisa. Nepáči sa mu ohrozenie jeho biznisu, aj keď k zločinu došlo v jednom z jeho autobusov. Vartika je zase nositeľkou nespochybniteľného patriotizmu, prísnejší kritici by možno bez problémov jej vytrvalú snahu vyhovoriť dcére Chandi ostro negatívny názor na indické spoločenské pomery, až na nejakú formu slepého nacionalizmu. Vidí pri tom jasne úbohé životné a pracovné podmienky nielen jej podriadených, ale aj napríklad šoférov preverovaných Crime6 resizefiremných autobusov. Vytipovaných si pozve priamo do kancelárie. Aj oni pracujú takmer bez pauzy a za zanedbateľné platy živia svoje veľké rodiny.

Aj napriek tomu, že tento realistický portrét, dovŕšený zaistením všetkých vinníkov útoku, je profesionálne zvládnutý na jedničku, je jasné, že i tu zasiahli západné preferencie, ženská hrdinka vo vedúcej roli energickej vyšetrovateľky, ženská obeť znásilnenia a ďalšie ženské postavy. Ďalšie imperatívy, povinné percento dálitov (najnižšia indická kasta tvz. „nedotknuteľných“) alebo moslimov sú zatiaľ passé.

Crime2 resizeDillíjský zločin (Delhi Crime, TV seriál), India, 2019
Dĺžka: 6 h 1 min. (Minutáž: 45–64 min.)
Manažér projektu: Richie Mehta
Réžia: Richie Mehta
Scenár: Richie Mehta
Kamera: Johan Heurlin Aidt
Hudba: Andrew Lockington
Strih: Beverley Mills
Scénografia: Mandar D. Nagaonkar
Kostýmy: Smriti Chauhan
Hrajú: Swati Bhatia, Shefali Shetty, Rasika Dugal, Rajesh Tailang, Yashaswini Dayama, Anurag Arora, Jaya Bhattacharya, Adil Hussain, Vinod Sharawat, Denzil Smith, Shobhna Bharadwaj, Sanjay Bishnoi, Avijit Dutt
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a iné zdroje

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.