Bridgertonovci (Bridgerton, TV seriál)

Odohráva sa v prostredí britskej šľachty začiatkom 19. storočia, v roku 1813 v Londýne a blízkom okolí vidieckych sídel a ich veľkolepých záhrad. Výber partnerov či partneriek bola úloha rodičov a začínal uvedením do spoločnosti. Takýto spoločenský test absolvuje Daphne Brid2 resizeBridgerton (Phoebe Dynevor) na dvore princezny Charlotte (Golda Roseuvel). Prejde a tak sa dostane do hľadáčiku zúčastnených matiek aristokratických britských rodov. U Bridgertonovcov stojí na čele najstarší syn Anthony (Jonathan Bailey). Na scénu vstupuje jeho priateľ vojvoda z Hastingsu Simon (Rege-Jean Page, pôvodom zo Zimbabwe, inak vraj horúci kandidát na postavu nového Jamesa Bonda), slobodný a krásny. Matky s dcérami na vydaj ho prenasledujú a jediné, čo potrebuje, je rýchle sa ich zbaviť. Daphne to cíti rovnako, tlak na čo najlepší výber ju unavuje, a tak sa obaja dohodnú, že sa budú zdržiavať na spoločnosti spolu a navzájom si tak pomôžu. Chvíľu to síce funguje, ale istá tajomná pani Whistledownová imitáciu rýchle odhalí a pustí do verejného obehu. Daphne začne dvoriť princ Friedrich (Freddie Stroma), a tak treba niečo robiť. Ona už vie, že jej krásny vojvoda nie je ľahostajný, ale on dá najavo rozhodnutie neženiť sa a ostať do konca života bezdetný. Nakoniec sa pod hrozbBrid6 resizeou duelu s Anthonym zoberú, ale rozhodnutie nemať deti trvá. Samozrejme, len do konca ôsmeho dielu.

„Intro“ číslo dva absolvujeme s rodinou Featheringtonovcov. Snažia sa vydať ktorúkoľvek zo svojich dcér a chovaniek, ale akosi prišli o majetok a život v sezóne je nákladný aj kvôli garderóbam dcér, nehovoriac o tom, že každej treba veno. Otec sa síce snaží čosi vytrieskať zo stávok na boxerských zápasoch, ale nakoniec ho to stojí život. Udržanie rovnováhy aspoň formálneho spoločenského statusu zrejme nebolo ani začiatkom 19. storočia jednoduché, aristokrat Anthony spáva s kabaretnou speváčkou a nemieni sa jej vzdať, a vydať tehotnú chovanicu Marinu Thompson tiež nie je úplne najľahšia úloha.

Brid4 resizePohľad na regentskú éru v Británii, ktorá trvala od roku 1795 do roku 1837 a vytvárali sa v nej trendy, ktoré triumfujú v podobe priemyselnej revolúcie koncom 19. storočia, je americky povrchný. Tvorcovia sú ochotní obetovať kvôli dramatickej stavbe akékoľvek historické fakty, ale to by nebol najväčší problém tohto seriálu. Podobne, ako v prípade rovnako amerického seriálu Hollywood, je tu programové krédo progresivistickej západnej ľavice, vtelené do historických reálií, čím predpokladám, uviedlo do pochybností značné percento divákov. Ide o obsadenie černošských hercov do rolí britských aristokratov. Je to historický nonsens, ale veľa západných recenzentov víta túto ideologickú inováciu ako dobrý nápad. „ Bridgertonovci sú dôkazom, že rasovo namiešané obsadenie splní svoje úlohy rovnako a dodá veľkosť a lesk spoločnému výkonu",  je jedna z týchto reakcií. OzBrid8 resizenačenie tejto nepravdepodobnosti ako „ historické fantasy“ je rovnako zarážajúce. Pokojne môže prejsť v Hre o tróny, ale v dobovo jasne situovanom príbehu, architektúrou, módou i mravmi, je to jednoducho ideologický parašutizmus. O to nebezpečnejší o čo nevinnejšie a romantickejšie sa tvári. Každý divák nemá univerzitný diplom a historické seriály často suplujú lekcie z dejín, čo tvorcovia zrejme veľmi dobre vedia.

Británia zrušila otroctvo v roku 1772, teda len 41 rokov pred datovaním seriálového príbehu, čo je príliš krátka doba na aristokratickú kariéru. S expanziou britského impéria v 17. a 18. storočí, stúpal i dopyt po otrokoch na početných amerických a indických plantážach. V Británii často pracovali v aristokratických domoch ako sluhovia, alebo spoločníci, často ako blahobytné ornamenty svetaznalých domácností. V sBrid10 resizeeriáli akékoľvek rozdiely rasové rozdiely miznú, čo je opäť jeden z otáznikov, vznášajúcich sa nad týmto rasovo-free projektom. Otroci a otroctvo nikdy neexistovali a naopak sa domnelí otroci tešili kráľovským výsadám? Opačná minca tohto zdanlivo férového klamu je nepríjemná falzifikácia a v istom zmysle aj urážka.

Všetky tieto ideologické inovácie zakrýva veľkolepá výprava šľachtických bálov, krásne figúry mladých žien a mužov v dráždivom tanci sexuálnej príťažlivosti, demonštrovanej na akýkoľvek spôsob a v najrôznejších kulisách. Ide teda hlavne o novomanželov Daphne a Simona, slušne po svadbe. Je jasné, že zbierka evidentných a cieľavedomých klamov, vydávaných za symbolické odškodnenie krívd rastie, uvidíme, čo prinesie v našom prostredí. Ja osobne sa teším na rómskych hradných pánov s vietnamskou rytierskou suitou.

Brid7 resizeBridgertonovi (Bridgerton, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 8 h 10 min, (Minutáž: 57–73 min.)
Manažér projektu: Chris Van Dusen
Réžia: Sheree Folkson, Julie Anne Robinson, Tom Verica, Alrick Riley
Scenár: Chris Van Dusen, Joy C. Mitchell, Sarah Dollard, Janet Lin
Kamera: Jeff Jur, Jake Polonsky, Philipp Blaubach
Hudba: Kris Bowers
Producenti: Holden Chang, Sarada McDermott, Sarah Dollard
Hrajú: Julie Andrews (vyp.), Harriet Cains, Bessie Carter, Florence Hunt, Ben Miller, Luke Thompson, Joanna Bobin, Jessica Madsen, Molly McGlynn, Jason Barnett, Kathryn Drysdale, Ruby Stokes, Adjoa Andoh, Jonathan Bailey, Ruby Barker, Sabrina Bartlett, Nicola Coughlan, Phoebe Dynevor, Ruth Gemmell, Claudia Jessie, Luke Newton, Rege-Jean Page, Golda Rosheuvel, Polly Walker, Frank Blake, Martins Imhangbe, Will Tilston, Julian Ovenden, Hugh Sachs, Lorraine Ashbourne, Geraldine Alexander, Ned Porteous, Sandra Teles, Freddie Stroma, Jamie Beamish, Simon Lennon, Richard Pepple, Caroline Quentin, Amerjit Deu, Paul Herzberg, Letty Thomas, Anand Desai-Barochia, Michael Culkin, Amy Beth Hayes, Lorn Macdonald, Pippa Haywood
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.