Dokumentárny film Skutok sa stal je sprístupnený študentom



Názov filmu odkazuje na známu vetu „Skutok sa nestal“ bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktorý výrokom popieral úmyselné zabitie Róberta Remiáša osobami z pozadia Slovenskej informačnej služby a slovenskej vlády. Autorka filmu Barbora Berezňáková sa po vyše tridsiatich rokoch od vraždy spojila s Remiášovým najlepším kamarátom Oskarom Fegyveresom a spolu s ostatnými pamätníkmi spomína na Skutoksastal resizeudalosť ale i na traumu, ktorá od vraždy aj samotného vládnutia Vladimíra Mečiara pretrváva v našej kolektívnej pamäti. „Je dôležité spracovávať súčasné dejiny, najmä ich problematické kapitoly, ponúkať ich výklad a sprostredkovávať kritické myslenie mladším generáciám. Lebo len tak sa môže spoločnosť posúvať dopredu,” vyjadrila sa režisérka filmu Barbora Berezňáková.

Skrátená televízna verzia filmu Skutok sa stal je stredným školám sprístupnená pomocou populárnej streamovacej platformy DAFilms.sk, ktorá je spoluorganizátorom vzdelávacieho projektu. Spolu s filmom majú študenti následne možnosť otestovať svoje vedomosti z látky prostredníctvom špeciálne pripravenému kvízu od pedagogičky Zuzany Vankovej. Film spolu s kvízom sú vhodným doplnkom pre predmety ako Dejepis či Náuka o spoločnosti. V dejepise dopĺňa učivo 3. ročníka o vzniku druhej Slovenskej republiky a v Náuke o spoločnosti príkladne opisuje (ne)fungovanie právneho štátu ako základu občianskej spoločnosti. „Verím, že film prispeje k tomu aby sa spravodlivosť vrátila na Slovensko a aby si študenti na stredných školách uvedomili, že aj demokratický štát s demokratickými inštitúciami môže byť predmetom únosu, ktorý na prvý pohľad nie je vidno,” povedal jeden z producentov filmu Dávid Čorba zo spoločnosti LEON Productions, ktorá je spoluorganizátorom projektu.

Distribučno-vzdelávacia platforma Dokument na kolesách fungujúca od roku 2016 prináša každoročne na školy viacero dokumentárnych Skutoksastal2 resizefilmov s pálčivými témami, ktoré rezonujú v našej spoločnosti. Jej organizátori veria, že dokumentárny film je vhodný prvok, ktorý možno zaradiť do vyučovacieho procesu a že vzdelávanie prostredníctvom dokumentárneho filmu je progresívnym nástrojom ako interaktívne obohatiť poznanie mladých ľudí, pričom toto platí dvojnásobne v časoch dištančnej výuky.

„Našou ambíciou je študentom stredných škôl priblížiť atmosféru na Slovensku v 90. rokoch prostredníctvom skutočného príbehu dvojice kamarátov Róberta Remiáša a Oskara Fegyveresa,“ vyjadril sa manažér projektu Adam Straka z distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá stojí za Dokumentom na kolesách. „Veríme, že práve pomocou takýchto príbehov sme schopní poučiť sa a ustrážiť si slobodu a demokraciu v našom mladom a krehkom štáte,” dodal Straka.

Vzdelávací modul môžu pre svoje hodiny využiť učitelia z celého Slovenska. Stačí kontaktovať Dokument na kolesách cez emailovú adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.