Wonder Woman 1984

Zatiaľ čo v prvom dieli sa princezná Amazoniek pokúšala zastaviť prvú svetovú vojnu a mocného boha Áresa, ten druhý sa presúva do rozšantených a farebných osemdesiatych rokov. Diana Prince, pôsobiaca ako antropologička v Smithsonianovom Inštitúte vo Washingtone DC sa tentoraz zapletie s mocným Won4 resizeartefaktom, ktorý sa sprvoti javí bezcenne, no v realite dokáže plniť i tie najtajnejšie priania. Nič však nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá a toto všetko si vyberá i svoju daň. Daň, o ktorej dotyčný vôbec netuší a následky jeho používania tak môžu byť ďalekosiahlejšie, akoby mohol niekto vôbec predpokladať...

Druhú Wonder Woman sprevádzalo viacero posunov, pričom k divákom po celom svete mala doraziť už pred rokom. Tie tohtoročné priamo ovplyvnila aktuálna situácia po celom svete, no a štúdio Warner Bros to nakoniec vyriešilo novým distribučným modelom. Modelom, kde sa ich filmy dočkajú takmer súbežného uvedenia na streamovacej službe HBO Max a v krajinách, kde nie je k dispozícii, i o niečo skoršej limitovanej premiéry v tradičných kinosálach. Čo je vlastne najideálnejší spôsob, ako si film podobného rangu užiť, no nie všetci majú tentokrát túto možnosť. Doba sa však skrátka mení a treba sa jej aspoň načas prispôsobiť.

No späť k samotnému filmu. Prvá Wonder Woman boWon7 resizela unikátna i tým, ako šikovne v sebe dokázala skĺbiť klasickú dobrodružnú záležitosť s komiksovými prvkami a súčasne i silným protivojnovým posolstvom. No a v neposlednom rade netreba zabúdať ani na to, že pomohla aspoň čiastočne prekonať predsudky týkajúce sa ženských hrdiniek ako silných ťahúňov. O niečo podobné sa pritom snaží aj druhá časť, akurát tradičné zákopy a bojiská nahradilo tentoraz obdobie studenej vojny medzi USA a Sovietskym zväzom. A hoci sa dalo z tejto tematiky a vôbec i samotného prostredia osemdesiatok vyťažiť viac, obecne sa dajú kulisy a zasadenie pochváliť.

Niečo podobné sa však týka aj samotného príbehu, pod ktorým už nie je podpísaný strojca úspechu jednotky Won5 resizeAllan Heinberg, ale Geoff Johns spoločne s režisérkou Patty Jenkins. Nejde síce o nedôstojnú náhradu a ako oddychový blockbuster má ich spoločná práca od samého začiatku jasnú koncepciu, cieľ, i posolstvá. No z pohľadu celku predsa len nefunguje až tak ladne ako minule. Čo môže byť dané viacerými aspektami – či už tým, že sa trochu vytratilo čaro prvého, možno je to trochu zbytočnou dĺžkou a možno tým, že prvá Wonder Woman trochu lepšie striedala civilnejšie momenty a akčné pasáže. A možno všetkým dokopy.

Samotná akcia je pritom až na záverečnú bitku dostatočne prehľadná a v rámci možností i patrične nápaditá. Fyzikálne zákonitosti sa tu síce porušujú jedna radosť, no je asi zbytočné vyčítať to filmu, kde sa očividne nikto nesnažil o realistickosť. O to potešenejší však môžu byť v konečnom dôsledku komiksoví Won8 resizepriaznivci, zvyknutí na to, že Dianino laso pravdy dokáže nezriedka stvárať divy. Výborná je i dobová výprava, vrátane kostýmov a účesov a aj Hans Zimmer ako hudobný skladateľ je viac než adekvátnou náhradou za Ruperta Gregsona-Williams. Skrátka, Wonder Woman 1984 je podobne ako jej predchodkyňa poctivým blockbusterom, na ktorom sú utratené peniaze vidieť.

I keď v druhom sólovom dobrodružstve mocnej Amazonky sa hľadajú chyby o niečo ľahšie ako pri minulej zastávke (hlavný zloduch prehráva možno až príliš a napríklad aj vybrané dialógy pôsobia navzdory snahe o hĺbku trochu banálne), stále sa dá povedať, že sa dostavila poctivá komiksová záležitosť s vcelku funkčnými komornejšími momentami, vkusným humorom a celkovo nabitá silnou pozitívnou energiou. A to sa v roku, kde sa fanúšikovia po dlhej dobe nedočkali žiadnej marvelovky, cení o to viac.

Won6 resizeWonder Woman 1984, USA, 2020
Dĺžka: 151 minút
Réžia: Patty Jenkins
Predloha: William Moulton Marston (komiks)
Scenár: Patty Jenkins, Geoff Johns
Kamera: Matthew Jensen
Hudba: Hans Zimmer
Strih: Richard Pearson
Zvuk: Richard King
Scénografia: Aline Bonetto
Masky: Julio Parodi, Yurena Cazorla
Kostýmy: Lindy Hemming
Producenti: Gal Gadot, Patty Jenkins, Charles Roven, Deborah Snyder, Zack Snyder
Hrajú: Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal, Natasha Rothwell, Robin Wright, Connie Nielsen, Gabriella Wilde, Ravi Patel, Lilly Aspell, Kristoffer Polaha, Amr Waked, Jonathan Ajayi, Chris Silcox
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 17. decembra 2020
Foto: Continental film

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.