Vyhlásenie Združenia prevádzkovateľov kín a Únie filmových distribútorov

Náš segment filmového priemyslu je totiž priamo viazaný na ostatné distribučné trhy vo svete, kde je trend opačný – kiná sa dočasne zatvárajú aj v krajinách, v ktorých boli doteraz otvorené. V praxi to znamená celosvetové presuny distribučných premiér tých filmov, ktoré sú viazané na spoločný dátum uvádzania a aj pre naše podnikanie sú kľúčové – práve takéto tituly nám pomôžu vrátiť publikum do kín. Momentálne môžu distribučné spoločnosti ponúkať kinám len reprízové uvedenie filmových titulov.

CINEMAX3 resizeV inej situácii by nás umožnenie otvárania kín potešilo, teraz však nemáme ako naplniť dopyt publika po nových tituloch a bez nich nemôžeme bojovať s atmosférou nedôvery, ktorá sa voči kinám v ostatných mesiacoch vyvinula a obávame sa, že bude naďalej pretrvávať.

Je pritom dôležité rozlišovať medzi tzv. „zriaďovanými“ a „nezriaďovanými“ kinami. Kým tie prvé sa môžu oprieť o relatívnu finančnú stabilitu svojho zriaďovateľa (samospráv či štátnych inštitúcií), ktorý pokrýva časť prevádzkových nákladov, „nezriaďované“ kiná sú závislé výlučne na vlastných príjmoch, ktoré im umožňujú pokryť prenájmy, energie, mzdy či údržbu.

Prvým výrazným obmedzením príjmov je nemožnosť predaja občerstvenia. Kombinácia s pretrvávajúcim nedostatkom silných premiérových titulov by pre mnohé kiná mohla byť až likvidačná. Náhrady nákladov, ktoré musíme vynakladať napriek zatvoreniu či fungovaniu bez príjmov, prišli zo strany štátu zatiaľ v minimálnej miere, na systematickejšie návrhy preto stále čakáme s nádejou.

CINEMAX resizePo jarnej pandemickej vlne trvalo niekoľko mesiacov vrátiť sa aspoň približne do bežného prevádzkového módu, ktorý by sa stal aj finančne návratným. V prípade, že onedlho znova dôjde k zatvoreniu alebo obmedzeniu prevádzok, mnohé kiná a distribučné spoločnosti sa obávajú, že v neistej situácii vynaložia zbytočnú snahu i finančné prostriedky, keďže bude potrebné celý tento náročný logistický i marketingový proces opakovať. Pre zodpovedné otvorenie kín je nevyhnutné oprieť sa o jasnú prognózu pozitívneho vývoja a o jasne formulované podmienky s perspektívou aspoň niekoľkých týždňov.

Dnes sa preto zástupcovia Združenia prevádzkovateľov kín, Únie filmových distribútorov SR a Nezávislých profesionálnych divadiel stretli na ministerstve kultúry, kde rokovali s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a štátnym tajomníkom Radoslavom Kutašom. Na konštruktívnom pracovnom stretnutí hľadali spoločne ďalšie možnosti, ako pomôcť prekonať toto ťažké obdobie, v ktorom sa naše subjekty nachádzajú.

Zástupcovia združení veria, že spomínaná pomoc príde v dohľadnom čase a aj vďaka nej sa nám podarí prežiť túto neľahkú dobu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.