Služobníci (SR/ČR/Rumunsko/Írsko 2020)

SluzobniciDráma, 88 minút
Scenár: Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský. Réžia: Ivan Ostrochovský. Kamera: Juraj Chlpík. Strih: Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta. Hudba: Miroslav Tóth, Cristian Lolea. Hrajú: Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík, Tomáš Turek, Vlado Zboroň, Martin Šulík, Vladimír Obšil, Zvonko Lakčevič a ďalší.
Slovenská premiéra: 10. decembra 2020
Píše sa rok 1980. Michal (Samuel Polakovič) a Juraj (Samuel Skyva) sú dvaja študenti bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu. Ich učitelia zo strachu pred zrušením kňazského seminára vychovávajú bohoslovcov do podoby vyhovujúcej komunistickej strane. Každý z mladých seminaristov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo si zachová svoju vieru a stane sa predmetom nátlaku Štátnej bezpečnosti... Po úspešnej svetovej premiére na prestížnom festivale Berlinale sa mal nový film Ivana Ostrochovského Služobníci dostať do slovenských kín už na jar. Jeho pôvodne plánovanú premiéru však zastavila prvá vlna pandémie a náhradný novembrový termín zas zastavil lockdown krajiny. A hoci domáci diváci sa snímky dočkajú až po opätovnom otvorení verejného života na Slovensku, čierno-biela dráma o živote v totalitnom Československu s úspechom putuje po zahraničných festivaloch. Za sebou má už uvedenia v Kanade, Austrálii, Belgicku, Luxembursku, Turecku, Rumunsku, Srbsku či v Maďarsku a tým sa jeho medzinárodná púť zďaleka nekončí.
Foto: Filmtopia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.