Tretí deň (The Third Day, TV seriál)

Tak v Treťom dni sme presne v tomto kraji, na ostrove Osea, nazvanom podľa keltského boha. S pevninou je spojený brodom, strácajúcim sa pravidelne v presne určenú hodinu. Cestu kedysi postavili starí Rimania. Ostrov reálne existuje vo východnom Anglicku, grófstve Essex pri ústi Treti2 resizerieky Blackwater. Podľa presvedčenia obyvateľov ostrova tu sídli duša sveta a túto výsadu treba chrániť a keď treba i brániť so zbraňou v ruke. Z tejto adresy duše sveta vyplýva množstvo rituálnych povinností počas sviatkov, aj s ich obetami a slávnosťami. A nielen to, spoločenskú hierarchiu určuje najvyššie postavenie Otca, to sa dedí po zakladateľovi tohto projektu, istom Charringtonovi, osobnému nositeľovi všetkých spirituálnych siločiar a metafyzických súradníc sveta. O jeho dedičov ide predovšetkým, lebo len tí majú právo vládnuť. Aj táto časť ostrovnej legendy je pravdivá, rodina v 18. storočí založila pivovar a Nicholas Charrington, neskôr zriadil na ostrove protialkoholickú a protidrogovú liečebňu, kde sa medzi inými liečila aj speváčka Amy Whinehouse.

Všetko sa začína celkom prozaicky, istý Sam (Jud LawTreti3 resize) v lese začuje nejaký krik a vidí dievča, stojace v skalnej diere. Keď tam zamieri vidí chlapca, naťahujúceho lano. Dievča ho naviguje a odrazu na tom lane odvisne. Šokovaný Sam ju okamžite zvesí, začne kriesiť a chce volať záchranku a policajtov. Vcelku normálna reakcia. Dievča, Enola však protestuje, a tak ju Sam vezie domov, na ostrov Osea. Ujmú sa jej manželia Martinovci (Emily Watson a Paddy Considine), otec k nej nemá prístup a Sam sa snaží pochopiť dôvody. Je bývalý sociálny pracovník, má zábrany nechať Enolu na ostrove lebo nie je úplne presvedčený, že jej už nič nehrozí. Ubytuje sa v penzióne Martinovcov a pri bare natrafí na istú Jess (Katherine Waterston). Prišla na festival, koná sa každý rok a odporúča Samovi, aby si túto výnimočnú skúsenosť nedal ujsť. Jess Samovi vysvetľuje mytologické základy viery ostrovanov. Keltskí bohovia Tutatis, TTreti11 resizearanis a Esus sa prezliekli za morské príšery a chodili na ostrov obetovať unesených Piktov a Galov (Piktovia boli pôvodní obyvatelia Británie a nikdy neboli Rimanmi porazení, predpokladalo sa, že boli keltského pôvodu, ale posledné výskumy ukázali, že šlo o samostatný národ, Galovia boli keltského pôvodu, žili v západnej Európe). Obklopení ostrovnou prírodou a spojení festivalovými orgiami, kvôli ktorým skončili v jednej posteli, otvárajú sa jeden druhému a tak sa dozvieme, že Jessy má dve dcéry, stráži ich muž a jej prístup k nim je prísne kontrolovaný. Sam má kdesi rodinu, ženu a dve dcéry, syn zahynul za zvláštnych okolností, zavraždil ho mentálne zaostalý Rumun menom Goltan. „Utrpenie je na mieru, každý si prežíva to svoje“, hovorí Sam. Jeho dedko slúžil kedysi na ostrove, a tak ho k tomuto miestu niečo silne priťahuje.

Treti9 resizeV druhej sérii sledujeme Samovu ženu Hellen (Naomie Harris), prichádza na ostrov s ich dvoma dcérami Ellie (Nico Parker) a Lu (Charlotte Gairdner Mihel) pod zámienkou Elliných narodenín. Výlet má mať terapeutický účinok, Ellie sa pobila v škole, jej spolužiačky šírili nevhodné poznámky o smrti jej brata Nathana. Do objednaného hotela sa však nedostanú, jeho majiteľ ich jednoducho odmietne ubytovať, tak blúdia bezvýsledne ďalej a nasávajú bizarnú atmosféru, plnú hrozieb a surreálnych rituálnych obrazov a inštalácií. Skončia v hoteli u Martinovcov a zdá sa, že už bude všetko tak, ako má byť. Ukáže sa však, že Hellen neprišla na ostrov kvôli Ellie, ale hľadá Sama. Ten však už svoje miesto našiel.

Problémom seriálu je rozpor medzi tým, čo deklaruje a čo skutočne vidíme. Trochu „klame telom“. Zdá sa, že ľudia na ostrove uverili v možnosť záchrany dušTreti6 resizee sveta. Ak sa toto „pars pro toto“ realizuje na ostrove, prenesie sa na celý svet. Do reálu tu vstupuje oná nočná, alebo temná realita sna, blúznenia a všetkých nástrah podvedomia. Na záchranu treba kráľa, otca, názov nehrá rolu. Tým vyvoleným je Sam a už evidentne nie je vo svete prvom, čo hneď zistí Hellen, pragmatická, jasne premýšľajúca osoba, s malou schopnosťou podľahnúť zjaveniam a náboženským pravdám. Je iste možné, že na pôde s takýmito súradnicami je asi možné úplne všetko a jediným kritériom je presvedčivosť tvorcov, ale to, čo sa reálne odohráva je demonštrácia vlády hrdlorezov, neustále tu niekto niekoho mučí, vešia, podrezáva alebo jednoducho odstrelí. Temno býva niekedy veľmi prozaické a žánrovo lacné, to je fakt. V tomto prípade všetko zachraňuje sofistikovaná výprava, kultivovaná kamera a, samozrejme, herci. Keby všetci mlčali, bolo by to asi lepšie a myslím si, že aj zaujímavejšie.

Treti5 resizeTretí den (The Third Day, TV seriál), Veľká Británie , USA, 2020
Dĺžka: 5 h 52 min. (Minutáž: 57–60 min.)
Manažéri projektu: Felix Barrett, Dennis Kelly
Réžia: Philippa Lowthorpe, Marc Munden
Scenár: Dennis Kelly
Kamera: Benjamin Kracun, David Chizallet
Hudba: Cristobal Tapia de Veer, Dickon Hinchliffe
Hrajú: Jude Law, Katherine Waterston, Paddy Considine, Naomie Harris, Mark Lewis Jones, Emily Watson, Joe Blakemore, Amer Chadha-Patel, Will Rogers, John Dagleish, Freya Allan, Tom Lawrence, Börje Lundberg, Gianni Calchetti, Jessie Ross, Richard Bremmer, Nico Parker, Charlotte Gairdner-Mihell, Paul Kaye, Anna Calder-Marshall, Hilton McRae, Lauren Byrne
Strih: Luke Dunkley, Simon Smith, Dan Roberts
Zvuk: Niv Adiri
Scénografie: Beck Rainford, Kate Guyan (set dekoratér)
Masky: Jodie Al-Saiegh
Kostýmy: Annie Symons
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.