Miestnosť samovrahov.Hater (Sala samobójców. Hejter/ The Hater)

Najnovším filmom Miestnosť samovrahov.Hater nadväzuje na svoj debut z roku 2011 s totožným názvom. Istý Tomek Giemza (Maciej Musialowski), skrachovaný študent práv, obvinený z plagiátorstva nejakej seminárnej práce a následne vyhodený zo školy, si nájde prácu v PR agentúre. Okrem marketingu Hater8 resizesa zaoberá aj menej známymi službami, na objednávku likviduje kariéry i životy známych ľudí. Cynickú šéfku Beatu Santor (Agata Kulesza, známa ako sudkyňa z filmu Ida) Tomek presvedčí o svojich schopnostiach na objednávku vytvoriť vo virtuálnom priestore funkčné fikcie, s cieľom zruinovať alebo podporiť vybrané objekty. Vlnou falošných fotiek a postov znemožní stránku dievčiny, vystupujúcej pod menom fitAneta. Nevhodnou poznámkou o tom, že nejaký nápoj, obsahujúci kurkumu jej má asi veľa, lebo po ňom žltne koža, naštvala výrobcu. Detoxikačnú kúru, ktorú propaguje, označí Tomek za nebezpečnú, lebo po nej žltnú ruky, demineralizuje sa organizmus a dostavujú sa krvavé hnačky. Efekt kampane je rýchly a Hater5 resizesilný, Beata je nadmieru spokojná a poveruje Tomka náročnejšími úlohami, presahujúcimi bežné služby PR agentúry. Potrebuje radikálne znížiť šance politika Pawla Rudnického (Maciej Stuhr) na zvolenie za primátora Varšavy. Tomek rýchle príde na to, že objednávateľom je jeho konkurent, istý Maciej Szozda. Film názorne predvádza spôsob akým sa organizujú diskreditačné kampane. V spolupráci s nejakým Indom najprv vyrobia fiktívne adresy, z ktorých fb stránku Rudnického zavalia vlnou hejtov. Vytiahne naňho homosexuálnu orientáciu a liberálne názory na migráciu. Všetko navyšs realizuje ako člen Rudnického volebného tímu.

Jeho motivácia súvisí i so vzťahmi k manželom Krasuckým a ich dcére Gabi (Vanessa Alexander). Hater2 resizeKedysi chodila rodina na vidiek k jeho rodičom a keď začal študovať právo, finančne ho podporovali. Tomek si vypočuje ich poznámky na svoju adresu hneď po odchode z večere, na ktorú ho pozvali. Má už na podobné akcie jednoduchú fintu. Zabudne si mobil a bez mihnutia oka počúva výsmešné reči o tom, že zjedol krevetu i s chvostíkom, komentujú jeho lacný parfum a jahodový džem, ktorý im prinesie, darujú slúžke. Zofia a Robert Krasuckí sú predstaviteľmi elity, bohatí, vzdelaní, vyznávajúci liberálne názory na otvorenie poľskej spoločnosti migrácii, lebo s ňou prichádza pestrá kultúrna ponuka a všetko, čo valcuje konzervativizmus, nehybnosť a izoláciu. Sú si však vedomí svojej nadradenosti, lebo všetko vedia Hater7 resizelepšie, sú svetovejší, pohybujú sa kdesi medzi Parížom a New Yorkom. Zofia má fond na podporu umenia wARTo, organizuje výstavy, je sofistikovaná a vie si vyberať. Rudnického podporujú s vedomím, že presadí ich videnie sveta, hodnoty i názory. Tomek vidí obe ich tváre a aj keď má likvidáciu Rudnického v popise práce, vykonáva ju i z osobnej pomsty. Vedúci fondu, istý Staszek navyše  chodí s Gabi a obaja sa po nejakom čase presťahujú do New Yorku. Dievčina je jeho srdcová záležitosť a príbeh je i osobitou love story, rámcovanou hrozivou výpoveďou o moci virtuálneho sveta a jeho umelo vytvorenej fikcie, použiteľnej v útoku na akékoľvek ciele. Je to obraz pôsobivý a názorný pre všetkých, kHater9 resizetorí doteraz mali o využití i zneužití „hejtov“ len neurčitú predstavu. Osobitou metódou ako definitívne zničiť šance politika na zvolenie je použitie onlinovej hry, cez ktorú Tomek ako fiktívna postavička komunikuje s vyšinutým obrancom „bieleho Poľska“. Rudnicki mu leží v žalúdku a pri vhodnej virtuálnej provokácii je schopný akéhokoľvek reálneho činu.

Materiál vyše dvojhodinového filmu by sa viac hodil na seriál. Poskytol by viac času na podrobnejšiu psychologickú kresbu ústrednej postavy. Proces zmHater3 resizeeny frustrovaného vidieckeho chlapca na cynické mocibažné monštrum by bol dôveryhodnejší. V rýchlom slede je tak akcia dôležitejšia ako výpoveď o strate morálnych zábran v hre o mocenskú kontrolu nad osudmi bezmocných. Manuálom vo vojne, vedenej pri počítačoch je pre Tomka Umenie vojny starovekého generála a stratéga Sun- c´a.

Dôvetok k tomuto vizionárskemu príbehu je zarážajúci. Tri týždne po skončení nakrúcania, 14. januára 2019, bol pri charitatívnom podujatí zavraždený Pavel Adamowicz, starosta mesta Gdańsk.

Hater6 resizeMiestnosť semovrahov. Hater (Sala samobójców. Hejter/ The Hater), Poľsko, 2020
Dĺžka: 135 minút
Réžia: Jan Komasa
Scenár: Mateusz Pacewicz
Kamera: Radosław Ładczuk
Hudba: Michał Jacaszek
Strih: Aleksandra Gowin
Zvuk: Kacper Habisiak, Marcin Kasiński, Jerzy Murawski
Scénografia: Katarzyna Sobańska, Marcel Sławiński
Masky: Aneta Brzozowska
Kostýmy: Małgorzata Zacharska
Producenti: Jerzy Kapuściński, Wojciech Kabarowski
Hrajú: Maciej Musiałowski, Vanessa Aleksander, Danuta Stenka, Jacek Koman, Agata Kulesza, Maciej Stuhr, Adam Gradowski, Piotr Biedroń, Jędrzej Wielecki, Jan Hrynkiewicz, Martynika Kośnica, Wiktoria Filus, Iga Krefft, Viet Anh Doan, Sebastian Szałaj, Kacper Dykban, Rafał Wasielkiewicz, Piotr Cyrwus, Krystian Redżeb, Rozalia Mierzicka, Katarzyna Strączek, Philippe Chauvin, Gustaw Bafeltowski, Aleksander Dębicz, Jan Napieralski, Krzysztof Nowakowski, Karol Skoczek, Patrycja Wanat, Maria Ruddick, Piotr Sędkowski, Kaja Kozłowska, Iwo Rajski, Matylda Król, Krzysztof Fus, Katarzyna Borowiecka, Tomasz Chrapusta, Mateusz Pacewicz, Julia Wieniawa-Narkiewicz, Katarzyna Bargiełowska, Wiesław Komasa, Rafał Cieluch, Natalia Jesionowska, Ewelina Woźnica, Aleksandra Górska, Łukasz Jakóbiak, Ewa Majcherczyk, Michał Jarmicki
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.