Kým sa skončí leto (Babyteeth)

ScenáLeto8 resizeristka Rita Kalnejais a režisérka Shannon Murphy sa rozhodli že svojho diváka v kine nemienia utrápiť, ale ani prvoplánovo baviť a snažili sa vsadiť na prirodzenosť a obyčajné rodinné vzťahy s jedným „cudzorodým elementom“. Dôležité im pripadalo aj to, aby sa zamerali aj na štylistiku vlastného diela a ozvláštnili ho tak o príjemný pesničkový doprovod. Nie každému budú tieto rozhodnutia v tomto žánri po vôli, čo aj dokazujú ohlasy od tých vlažnejších až po výrazne nadšené. Shannon Murphy bola mimochodom nominovaná na Zlatého leva za najlepší film na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach minulý rok, herec Toby Wallace dokonca za svoj výkon v Babyteeth vyhral v Benátkach Cenu Marcella Mastroianniho.

Hlavnou hrdinkou príbehu je šestnásťročné dievča MillLeto3 resizea. Zrejme nepatrí medzi takzvanú prvú ligu na strednej škole, ale ona o to ani nemá záujem. Každopádne je k nej osud krutý, vie, že v najbližšej dobe sa bude musieť podrobiť sérii chemoterapií a bude sa musieť rozlúčiť so svojimi krásnymi vlasmi. Pri čakaní na vlak sa náhodou zoznamuje s mladíkom menom Moses. Ten jej v najbližších mesiacoch prevráti život hore nohami, čo v tomto prípade znamená, že jej bude nielen oporou počas ťažkého obdobia, ale pripraví jej aj krušnejšie chvíľky a nejaké to citové sklamanie. Už od začiatku je však jasné, že tvorcovia sa nesústredia iba na túto dvojicu, čo by mimochodom viacerým režisérom bohate stačilo, ale dajú v podstate rovnaký priestor aj Milliným rodičom. Nemáme tu tak iba dve hlavné postavy, ale hneď štyri, pričom pochopiteľne tou skutočne ústrednou je stále Milla. Takéto rozhodnutie dáva možnosť prekresliť viac do hĺbky všetky štyri postavy a vzťahy medzi nimi. Divák tak má možnosť vnímať paralely medzi životom „zodpoveLeto7 resizedných“ dospelých a „rozverných“ mladých ľudí, pričom neprekvapivo dochádza k výsledku, že všetci robíme počas celého života stále rovnaké chyby. Ostatné postavy sú už rýdzo vedľajšie a majú za účel iba dokresliť konečný obraz vzťahov medzi rodičmi, Millou a Mosesom.

Určite to nie je na škodu, avšak trochu do prázdna potom vyznieva problematický vzťah Mosesa s jeho rodinou, nechápeme tak príčiny súčasného statusu quo. Millin otec Henry sa viackrát počas filmu dostane do konfrontácie s tehotnou susedkou, tá tu však slúži tiež len ako prostriedok pre divákovo odkrývanie toho podstatného, čo sa odohráva v dome Henryho a jeho rodiny. Eliza Scanlen (Malé ženy) v úlohe Milly presvedčivo stvárňuje citovo založenú tínedžerku a hudobným talentom, ktorá sa nemieni utrápiť vďaka svojej chorobe k smrti, ale chce si život užívať nie zrovna naplno, ale proste iba tak, ako prislúcha k jej veku. Moses sa tak zjavuje tLeto6 resizeakpovediac v pravý čas na pravom mieste, jeho problematická povaha nemôže Mille zbrániť v tom, aby k nemu začala prechovávať city. Brit Toby Wallace, ako sme spomínali, získal za svoj výkon už patričné uznanie a i keď pôsobí skrátka ako nevychovaný fracek s problémami s drogami a má na konte menšie delikty, stále disponuje sympatickým prejavom a vy tak bez problémov uveríte aj rodičom Milly, že ho aj napriek veľkým pochybnostiam relatívne tolerujú. Keďže je snímka doslova hereckým filmom, musíme spomenúť aj najväčšiu hviezdu filmu, Američana Bena Mendelhsona. Ten zvykol v poslednom období stvárňovať výrazne záporné postavy v hollywoodskom mainstreame (Ready Player One, Robin Hood) a tak Henry preňho predstavoval možnosť poriadne odbočiť od zabehaného štýlu hereckého prejavu. Essie Davis ako miluLeto10 resizejúca matka dostane vďaka citlivo napísanému scenáru viacero príležitostí predviesť presvedčivo na plátne pocity trápiacej sa a zároveň milujúcej matky, najlepšia je ale pri konfrontáciách s Mosesom.

Kým sa skončí leto môžeme zaradiť do škatuľky takzvaných pocitových filmov, čo neznamená určite len to, že postavy dávajú pred nami priechod svojim emóciám, ale ide o celkovú štylistiku a formu, akou sa tvorcovia rozhodli vydať. Niektoré autorské rozhodnutia vám nemusia byť po chuti, možno neporozumiete v určitých momentoch chovaniu postáv, zámer sústrediť sa na život Milly v rámci rodiny a okolia a nie fokus na návštevy chemoterapií a nemocničné prostredie budú mať za následok, že z kina budete odchádzať s príjemnými pocitmi.

Leto resizeKým sa skončí leto (Babyteeth), Austrália, 2019
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Shannon Murphy
Scenár: Rita Kalnejais
Kamera: Andrew Commis
Hudba: Amanda Brown
Strih: Stephen Evans
Producent: Alex White
Hrajú: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Emily Barclay, Essie Davis, Ben Mendelsohn, Andrea De-metriades, Charles Grounds, Priscilla Doueihy
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 17. septembra 2020
Foto: ASFK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.