Radioactive (GB 2019)

RadioactiveRadioactive (Veľká Británia 2019)
Radioactive
Životopisná dráma, 103 minút
Scenár: Jack Thorne. Réžia: Marjane Satrapi. Kamera: Anthony Dod Mantle. Strih: Stéphane Roche. Hudba: Jevgenij Galperin,Sacha Galperine. Hrajú: Rosamunde Pike, Sam Riley, Anya Taylor- Joy, Aneurin Barnard, Simon Russell Beale, Indica Watson, Jonathan Aris, Corey Johnson, Tim Woodward, Harriet Turnbull, Demetri Goritsas, Mirjam Novak a ďalší.
Slovenská premiéra: 28. mája 2020
Neuveriteľný, ale skutočný príbeh ženy, matky, manželky a vedkyne – Marie Curie-Sklodowskej (Rosamunde Pike). Narodila sa v Poľsku. Jej túžba po vyššom vedeckom vzdelaní ju privedie do Paríža , kde dokázala získať doktorát na parížskej Sorbonne. Tu sa zoznamuje so svojim manželom a životnou láskou fyzikom Pierrom Curiem (Sam Riley). V šťastnom manželstve vychováva dve dcéry. Zároveň v biednych podmienkach drevenej kôlne, s deravou strechou - honosne nazvanej laboratórium – znáša výpary, žiarenie, pred ktorým sa nechráni a celé hodiny mieša železnou tyčou vriacu masu, kým sa jej nepodarí získať decigram čistého rádia. Úspech sa dostaví v roku 1902. Objavom rádia navždy zmenila tvár vedy. V roku 1903 pár spoločne získal Nobelovu cenu za fyziku, vďaka čomu sa Marie stala prvou ženou, ktorá získala takú cenu. Zo smrti svojho milovaného Pierra sa dlho nevedela spamätať. Stálym útočiskom sa stala práca v laboratóriu a tá jej priniesla druhú Nobelovu cenu za chémiu. Objavila rádium, ktoré malo liečiť a slúžiť ľudstvu. Ale práve ľudstvo, ako sa to v histórii stáva, geniálny objav zneužilo. Chvalabohu, Marie Curie sa Hirošimy a Černobyľu nedožila... Zaujímavosťou je, že scenár filmu bol adaptovaný z grafického románu Lauren Rednissovej „Radioactive: Marie & Pierre Curie: Tale of Love and Fallout“.
Foto: Magic Box

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.