Perry Mason (TV seriál)

PerryMason2Nový seriál HBO je teda tretím v poradí. Scenáristi sa rozhodli využiť len najznámejšie postavy z Gardnerových románov a napísať zbrusu nový príbeh. Odohráva sa začiatkom 30. rokov v Los Angeles, v čase, kedy doznievajú dôsledky krízy na new yorskej burze v roku 1929. Kariéra Perryho (Matthew Rhys) sa rozbieha, pracuje u právnika E.B. Jonathana (John Lithgow) a vyšetruje prípad vraždy Charlieho Dodsona, dieťaťa manželov Matthewa a Emily, ktorú polícia obviní z jeho zabitia. Batoľa najprv unesú a žiadajú výkupné. Peniaze však jeho život nezachránia, rodičia nájdu len mŕtvolu navyše so zašitými očami. Kufor s peniazmi zmizne.

PerryMason3Paralelne sledujeme činnosť cirkvi Blažené zhromaždenie božie a jej charizmatickú predstaviteľku Alice (Tatiana Maslany). Vyvoláva kolektívnu extázu a demonštruje svoje zázračné uzdravovacie schopnosti. V jej pozadí stojí matka a snaží sa riadiť ekonomické záujmy celej organizácie. Existuje najmä vďaka darom boháča Hermana Baggerlyho, ako sa ukáže, otca Matthewa Dodsona. Je presvedčený, že dieťa zavraždila jeho neverná manželka.  Milenec Emily George Gannon pracoval v cirkvi a celý konšpiračný spletenec sa odvíja práve v tomto prostredí.

PerryMason4Advokát E.B. zastupuje Emily a č lí tvrdému tlaku žalobcu Barnesa  a dvoch detektívov, Ennisa a Holcomba. Doženú ho hrozbami a v dieraním k zúfalému kroku. Obhajoby sa musí ujať Perry Mason. Rozbeh nejde hladko, ale nakoniec naberie tú správnu energiu. Nahliadneme aj  advokátovho súkromia, je rozvedený a má syna, exotickú milenku s podnikateľským talentom.

K postavám, sprevádzajúcim Masona patrí Della Street (Juliet Rylance), najprv asistentka E.B. a neskôr efektívna spoločníčka, túžiaca po právnickej kariére. V predošlých spracovaniach zrejme nebola lesbička, tak ako ďalšia postava Paul Drake (Chris Chalk) nebol černochom. Tento dobový update má pravdepodobne autorskú licenciu scenáristov. Rovnako to platí pre návštevu čínskeho verejného domu, kde Mason spolu s ďaším kolegom Pete Stricklandom (Shea Whigham) pátrajú po zmiznutej čínskej narkomanke.

PerryMason5Okrem inovácie Gardnerových príbehov je evidentná i snaha rozšíriť kontext jednotlivých postáv, dostávame odkazy dokonca i na minulosť kazateľky Alice McKeegan a jej matku, zastanú kdesi v pustatine, nemajú benzín ani peniaze a po ruke je chlapík ponúkajúci pomoc, poškuľujúci po mladej Alice. Takýchto „výletov“ nikam je v materiáli viac a nesvedčia o výnimočnej zručnosti ani scenáristov, ani režisérov. Stratégia dôkladnejšieho budovania postáv, s dôrazom na ich minulosť a súkromie, zneprehľadňuje celý dej, ktorý dáva zmysel v celku, sledovať jednotlivé diely s prestávkami je pre množstvo odbočiek náročné. Snaha vytvoriť viac než detektívne napätie a z príbehu vystrúhať obraz doby, odsúvala  komplikované nitky prípadu „do čakárne“ a strácalo sa jedno aj druhé. Zaujímavé je, že druhým režisérom bola Deniz Gamze Erguven, Turkyňa žijúca v U A. Jej film Mustang (2015), nominovaný na Oscara, sme videli aj v našich kinách.

PerryMason6Vytváranie realizmu používaním  scén brutality, násilia a p četných sexuálnych scén vytvorilo síce dojem podlahovej pravdy, ale odfúklo  eleganciu a „noir šik“ prostredia i s motného Masona. Matthew Rhys vyzerá viac ako naštvaný bezdomovec so zanedbaným outfitom a beznádejou v srdci, než triumfujúci víťaz, vyťahujúci na svetlo pravdu dokonalosťou svojho úsudku. Žiadalo sa viac estetizácie v štýle noir, kde má aj bieda, krivda a beznádej svoju elegantnú príťažlivosť. V seriáli zaznie pekná veta z úst jednej z postáv: „Rozkvitni tam, kde ťa boh zasadí.“  Vylepšovať  overený a obľúbený štýl  detektívnej klasiky je presne to, čím sa nemuselo hýbať. Kvitlo by všetko na svojom starom mieste. Sériu číslo tri tak znalci Gardnerových detektívok zrejme s ľahkým srdcom vymenia za istotu románov. Tie, našťastie, už nikdo neprepíše.

Perry Mason (TV seriál), USA, 2020
Dĺžkla:  7 hod. 52 min. (Minutáž: 56–60 min.)
Manažéri projektu: Ron Fitzgerald, Rolin Jones
Réžia: Timothy Van Patten, Deniz Gamze Ergüven
Predloha: Erle Stanley Gardner (kniha)
Scenár: Ron Fitzgerald, Rolin Jones, Steven Hanna, Sarah Kelly Kaplan, Eleanor Burgess, Kevin J. Hynes, Howard Korder
Kamera: Darran Tiernan, David Franco
Hudba: Terence Blanchard
Strih: Mako Kamitsuna, Meg Reticker, Ron Rosen
Zvuk: Joe DeAngelis
Scénografia: John P. Goldsmith, Halina Siwolop (set dekoratér)
Masky: Corinne Foster
Kostýmy: Emma Potter
Producenti: Aida Rodgers, Matthew Rhys, Peter Feldman
Hrajú: Matthew Rhys, Eric Lange, Charles Baker, Tatiana Maslany, Juliet Rylance, G. Larry Butler, Chris Chalk, Charlotte Xia, Alison White, Stacie Greenwell, Veronica Falcón, Madeline Zima, Robert Patrick, Shea Whigham, Stephen Root, John Lithgow, Lili Taylor, Gayle Rankin, Andrew Howard, Nate Corddry, Jefferson Mays, David Wilson Barnes, Taylor Nichols, Matt Frewer, Mark Harelik, Andrew Divoff, Matt Lasky, Mark Bramhall, Jon Paul Burkhart, Daniel Vincent Gordh, Karl Makinen, David St. James, Steve Trzaska, Molly Ephraim, Hemky Madera, Matt Malloy, Jenny O'H‘ra, Michael McMillian, Ely Henry, Gretchen Mol, Brian T. Finney, Doug Hurley, Jim Hanna, Linda Gehringer, William Stanford Davis, Tunde Adebimpe, Tom Beyer, Mark Bloom, Jason Boegh, Patrick Brennan, Robert Towers, Justin Kirk
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.