Ôsmy zmysel (Sense 8, TV seriál)

8sense2Čo ich však spája je, že sa všetci náhle ocitnú vo vzájomnom a intenzívnom prepojení. Mexická filmová hviezda zažmurká a ocitne sa pri pohľade na kórejskú podnikateľku. Policajt zo Chicaga je zrazu v tej istej miestnosti ako islandská DJ-ka. Virtuálna hackerka sa nachádza na sedadle chudobného vodiča autobusu z Nairobi. Indická vedkyňa často vidí nemeckého zločinca pri jeho nečestnej práci. Nevedia, prečo alebo ako sa to deje. Existuje však zvláštna spoločnosť, ktorá ich chce všetkých vystopovať a experimentovať s nimi. Ich spolupráca sa tak stáva jediným spôsobom, ako prežijú nielen oni sami, ale aj celá ich telepaticky prepojená skupinka.

8sense3Snímka je niekedy zámerne komplikovaná. Koncept vytvárania rozsiahlejšej mytológie, v podstate z ničoho, je vždy vzrušujúci, no kľúčom k úspešnému vytváraniu tohto fiktívneho sveta je tvorba a budovanie mnohých pravidiel. Film je zároveň tak štruktúrovaný, že niektoré z jeho základných pravidiel sú ťažko pochopiteľné. Z tohto dôvodu vám chvíľu potrvá, kým začnete vnímať všetky podrobnosti, nielen o tom, čo sa kedy a kde deje, ale aj čo to znamená pre všetkých zúčastnených.

8sense4Súčasťou takejto zložitej štruktúry je aj skutočnosť, že strácame prehľad o tom, ako postavy navzájom komunikujú, či sa diaľkovo presúvajú na rôzne miesta. Veľa z toho sa dá zredukovať na to, že sa v scénach náhle objavia herci, bez toho, aby divák skutočne pochopil, či sú skutočne prítomní, alebo sú len výplodom fantázie či telepatie skutočne prítomnej inej postavy, kto ich ešte môže alebo nemôže vidieť a aké interakcie môžu mať s okolím. Pohrávanie sa s informáciami a ich dávkovanie pre diváka je jeden z najlepších, no súčasne aj jeden z najhorších aspektov tejto zábavnej televíznej šou.

8sense5Všetky tieto elipsy, nielen v čase, ale aj v priestore, robia príbeh ešte zaujímavejším a pre diváka interaktívnejším. Vytvárajú určitý wow effect každej peripetie. Ôsmy zmysel nestačí „len sledovať“. Vyžaduje si vašu takmer stopercentnú pozornosť. Doslova. No nebojte sa. Na všetky zákonitosti napokon prídete. Postupne nájdete správny vývojový vzorec, pomocou ktorého do seba všetky udalosti začnú zapadať a vy budete vedieť predikovať, čo bude nasledovať. A ak nie, aspoň sa vám v hlave vytvorí množstvo alternatívnych scenárov s mnohými rôznymi závermi, ktoré môžu byť dokonca ešte lepšie, ako tie, ktoré utvorili samotní autori. Chce to len čas. A priestor.

8sense6Film v nás miestami vytvára podozrenie, že zámerne počíta so zmätkom, a ten slúži ako intriga. Najzaujímavejšie však je už spomínané dávkovanie informácií. Postavy sú až do určitého bodu v príbehu rovnako zmätené ako my. Ani oni nerozumejú, prečo sa tak náhle pohybujú okolo života cudzincov. Práve to je aj dôvodom, prečo sú vo interakciách s ostatnými psychicky prepojenými členmi takí neohrabaní. Ani oni totiž vôbec netušia, o čo ide. Presne ako samotní diváci. Samozrejme, nie všetky postavy sú zahalené rúškom nevedomosti. Jednou z mála, nie úplne, ale predsa vševediacich postáv, je kladno-záporná postava záhadného Jonasa (Naveen Andrews), ktorý vysvetľuje, čo to znamená byť „senzantom“, teda skoro telepatom (?) a hovorí o príčinách prenasledovania týchto výnimočných ľudí. Počas celej šou sa však objavuje minimálne.

8sense7V mnohých epizódach to chvíľu potrvá, kým zapadnú a postavy začnú rozprávať o svojej minulosti. Pomocou rozhovorov v reálnom čase a flashbacku odhalia prvé lásky, či prvé zabitia. Práve láska zohráva vo filme mimoriadne dôležitú úlohu, čo len odkazuje na predošlú tvorbu sestier Wachowských (Neo a Trinity v Matrixe). Práve im sa pripisuje réžia väčšiny epizód a pri zvyšku sa podieľali aspoň na scenári a výrobe, čím seriál miestami doslova baží po trošku väčšom odstupe. Koniec koncov však musím priznať, že bolo viac ako potešením nechať sa po mnohých rokoch vtiahnuť do fiktívneho sveta sestier Wachowských.

8sense8

 

 

 

Ôsmy zmysel (Sense 8,  TV seriál), USA, 2015–2018
Dĺžka:  24 hod. 57 min. (Minutáž: 46–152 min.)
Manažéri projektu: J. Michael Straczynski, Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Réžia: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, James McTeigue, Tom Tykwer
Scenár: J. Michael Straczynski, Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Kamera: John Toll, Danny Ruhlmann
Hudba: Johnny Klimek, Tom Tykwer
Strih: Joseph Jett Sally, Joe Hobeck, Fiona Colbeck
Zvuk: Eric Warren Lindemann
Scénografia: Hugh Bateup, Christopher Marsteller (set dekoratér), Lisa Wolff (set dekoratér)
 Emilia Seifert, Jeremy Woodhead
Kostýmy: Lindsay Pugh
Producenti: Alex Boden, Marcus Loges
Hrajú: Terrence Mann, Doo-na Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Aml Ameen, Eréndira Ibarra, Freema Agyeman, Purab Kohli, Anupam Kher, Darshan Jariwala, Ari Brickman, Naveen Andrews, Daryl Hannah, Alfonso Herrera, Christian Oliver, Joe Pantoliano, Andre Bellos, Ron Jeremy, Chiron Elias Krase, Max Mauff, Joseph Mawle, Matt Stokoe, Steven Wiig, Mita Vasisht, Sylvester Groth, Wanja Götz, Rainer Reiners, Frank Dillane, Harvey Friedman, Jorres Risse, Kyle T. Heffner, Mukani Njiru, Raúl Méndez, Chris Theisinger, Bernhard Schütz, Ron Dean, Luis Ignacio Urive Alvirde, Lilja Nótt Þórarinsdóttir, Þorsteinn Bachmann, Georg Ebinal, Sammy Scheuritzel, Rocio Garcia, Arantza Ruiz, Lilja Þórisdóttir, Lucas Jade Zumann, Hannes Óli Ágústsson, Birgitta Sigursteinsdóttir, Tristan Gribbin, Ester Sveinbjarnardóttir, Jesus N. Jimenez, Howie Johnson, Emily Matheny, Toby Onwumere, Danny Goldring, Amy Mußul, Irene Azuela, Kyeong-yeong Lee, Georg Tryphon, Dong-seok Ma, Hannah Leigh, In-pyo Cha, Yeo-jeong Yoon, Lára Jóhanna Jónsdóttir, Mansi Dovhal, Priya Bhatija, Antoine McKay, Stefán Hallur Stefánsson, Joe Toedtling
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.