Willoughbyovci (The Willoughbys)

Frozen 2 bol odstrčený do úzadia a uznanie filmovej kritiky získava film Missing Link od spoločnosti Laika. A aby toho Will3 resizenebolo málo, portfólio „nováčikov“ vylepšili aj mimoriadne populárne streamovacie spoločnosti. Napríklad taký Netflix s extrémne úspešnými minuloročnými filmami Klaus alebo I Lost My Body. Aj napriek tomu, že najprestížnejšie ocenenie napokon získalo kultové Toy Story 4, nič to nemení na tom, že do zorného poľa filmových divákov i odbornej kritiky sa čoraz viac dostávajú netradičné a svieže „ľavičiarske“ tituly.

Azda najobľúbenejšia streamovacia platforma Netflix investuje značnú časť svojho rozpočtu do kvalitných animovaných filmov Will4 resizeporovnateľných s tými, ktoré vznikajú v najväčších filmových štúdiách. Dôkazom je aj najnovší animovaný film o (ne)tradičnej rodine Willoughbyovci reflektujúcej skutočnosť, že v súčasnom svete existuje množstvo netradičných rodín. Podobne sú na tom aj Willoughbyovci, zdanlivo obyčajná šesťčlenná rodina, s jednou jedinou výnimkou – rodičia nenávidia deti, vrátane tých svojich. Willoughbyovci sú zároveň milou rodinnou komédiou o snahe detí zbaviť sa svojich otravných rodičov. Pripomína vám to podobnú rodinu, ktorej členovia nenávideli takmer všetko a videli veci až príliš temne? Will6 resizeAlebo sa vám vynára analógia na niekoľko rodinných či animovaných filmov s podobnou tematikou?

Prečo sú však Willoughbyovci takí netradiční? V celej histórii bolo meno Willoughby spojené s hrdinskými, inteligentnými, priekopníckymi postavami. Bola to tradícia, ktorá sa náhle skončila ich najmladším potomkom – sebeckým, hlúpym mužom a jeho rovnako úbohou manželkou. Napriek tomu, že nenávidia Will8 resizedeti, majú ich presne štyri. Malí Willoughbyovci vyrastajú s neustálym vedomím toho, že sú nechcené a nemilované. Preto si prostredníctvom neobvyklej súhry okolností pripravia originálny plán – osirejú a bez rodičov sa budú mať lepšie. Napriek tomu, že nás rozprávač snímky už na začiatku upozorňuje, že „Toto nie je váš priemerný detský film“  a „nebude mať šťastný koniec “, počas filmu sa sami seba opakovane pýtame, či to predsa len nie až príliš temná Will12 resizepredstava pre publikum najnižších vekových kategórií. A najmä počas najzábavnejších sekvencií filmu, v ktorých deti pre svojich hrozných rodičov zostavujú rôzne scenáre smrti. Takýmto spôsobom v nás neustále popiera, že film skutočne prinesie nejaký očakávaný obrat. Možno bol určený mladším dospievajúcim deťom alebo snáď priamo rodičom? Každopádne, analógia na súčasné rodiny, s nedostatočným záujmom rodičov o vlastné deti, je v skutku trefná.

 

Will resizeThe Willoughbys môžu pôsobiť až príliš temne, no je potrebné poznamenať, že túto gotickú predstavu kontrapunkticky kompenzuje farebnosť a ironický humor. Režisér Kris Pearn udržiava film vizuálne zaujímavým až do samotného konca, čo ho odlišuje od mnohých jeho kolegov. Snímka síce nedisponuje úhľadnou štruktúrou alebo dychberúcou animáciou Pixar, no je v nej dostatok neobvyklého kúzla, aby sa stala ľahko Will5 resizestráviteľnou pre všetkých, ktorých sa problémy v rodine bezprostredne týkajú. Dynamické rozprávanie Willoughbyovcov je v tomto krízovom stave záchranou pre rodičov, ktorým rozhodne nebude vadiť pozerať túto rozprávku v neustálej slučke. Vaše deti sa však budú pravdepodobne báť.

 

Will9 resizeWilloughbyovci (The Willoughbys), Kanada, 2020
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Kris Pearn
Predloha: Lois Lowry (kniha)
Scenár: Kris Pearn
Strih: Ken Schretzmann
Producent: Aaron L. Gilbert
Hrajú: Will Forte, Maya Rudolph, Alessia Cara, Terry Crews, Martin Short, Jane Krakowski, Seán Cullen, Ricky Gervais, Shannon Chan-Kent, Rebecca Husain, Cristina Rosato, Islie Hirvonen, Robyn Ross, Colleen Wheeler
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.