V pasci 1 - 2. séria (Trapped, TV seriál)

V prvej sérii sa predstavuje komisár malého policajného okrsku v horách, Andri Ólafsson (Oláfur Darri Olafsson). Je rozvedený, ale žije dočasne u svokrovcov so svojimi dvoma dcérami. Opravuje si neďaleký dom. Je zavalitý, s hustou bradou a pripomína trochu nemotorného medveďa. Jeho pomocníkmi sú Hinrika (Ilmur Kristjánsdottir) a Ásgeir Pasca3 resize(Ingvar Sigurdsson). Ona má večne zhuleného muža, s ktorým si stále menej rozumie, on je osamelý milovník počítačového solitéra. Keď z mora vylovia rybári ľudský trup bez hlavy a končatín, do prístavu vpláva trajekt. Andri prikáže, aby kapitán zablokoval východy, domnievajú sa, že by sa na palube mohol nachádzať vrah. Na aute však unikne z lode podozrivý muž, Litovčan Jonas Malakauskas. V mikrobuse vezie dve sestry, černošky, pašované kvôli predpokladanému účelu. Obe skončia po jeho úteku v snehu. Ujme sa ich Hinrika, ubytuje ich u seba a vypočuje si  príbeh strastiplnej cesty, plnej násilia a ponižovania. Vyšetrovanie prebieha ďalej a je jasné, že nebude jednoduché. Z Rejkjavíku majú priletieť posily, ale pre zlé počasie nemôže vrtulník pristáť. Medzitým zmizne trup z mraziarne rýb, kam ho umiestnili kvôli nedostatku vhodných priestorov. Andrimu i Hinrike je jasné, Pasca4 resizeže čosi tají i kapitán lode Carlsen (Bjarne Henriksen). Vypočúvať ho však nemôžu, lebo loď je dánska a musia čakať na prítomnosť dánskeho konzula. Ukáže sa, že celú loď drží v šachu  hrozbami  medzinárodný terorista, ale ukáže sa, že páchateľom vraždy bol niekto z mestečka.

 

Andriho rodinné pomery sa komplikujú, zistí, že jeho žena chce obe dcéry vziať so sebou do Rejkjavíku. Priviedla so sebou i priateľa, čo značne problematizuje vzťahy v dome jej rodičov, lebo tam žije i Andri. V úvode prvej série sa odohrá scéna, ktorej dôsledky zasahujú do diania celého príbehu. V požiari továrne na spracovanie rýb zahynie sestra Andriho ženy Dagný. Vkradli sa tam s priateľom Hjorturom (Baltasar Breki Samper) a budova Pasca5 resizevzbĺkne. Chlapca ktosi vytiahne , dievča ostane v plameňoch. Vracia sa na trajekte a oživuje  starú rodinnú traumu, lebo vina za jej smrť padla naňho.

 

Do vyšetrovania prípadu, keď sa nájdu aj končatiny a hlava obete, zasiahne smrť starostu mestečka. Uhorí v saune. Ktosi  zablokuje dvere a budovu zapáli. Všetky záhadné okolnosti nejako spolu súvisia a Andri sa snaží zostaviť kompletný obraz  zločinu. Na jeho pozadí sa križuje viacero príčin, obchod s bielym mäsom, snaha včleniť Island do medzinárodných lodných ciest medzi USA a Čínou a následné špekulácie s pozemkami, poistné podvody a nakoniec i individuálne násilie a jeho dôsledky. Andriho za vyriešenie prípadu povýšia a presťahuje sa do Rejkjavíku.

 

Pasca7 resizeUž úvodný diel druhej série je názornou ukážkou schopnosti severanov, vytvoriť pre svoje príbehy sugestívny priestor. Dlhé jazdy v údoliach, lemovaných zasneženými vrcholkami masívnych hôr, významovo navodzujú pocit večnej zimy, studených, snehom zaviatych ulíc, mraziarní rýb a rybárskych lodiek, brázdiacich ľadové more. Úvodný vizuál  využíva obrazy krajiny prelínané s obrazmi ľudského tela. Zblízka sú takmer identické, sieť žíl pod kožou  striedajú rozpukané ľadové povrchy snímané z vtáčej perspektívy. Je to takmer osudové spojenie človeka a prírody, uzavretých v odľahlom údolí do jedného celku. Tiež veľmi severské, zobrazené s Pasca9 resizedokonalým zmyslom pre kompozíciu a estetiku tvarov i línií. Významnou devízou sú i realistické typy hlavných predstaviteľov, uveriteľné a miestami až dojímavo ľudské. Škaredosť alebo nedokonalosť je v tomto prírodou posvätenom prostredí  hlboko relatívna.

Andri rieši v druhej sérii rovnako komplikovanú kauzu. Pred ministerstvom čaká na odchádzajúcu ministerku Hatlu (Solveig Arnarsdóttir) jej brat Gisli. Dávno ho nevidela a preto keď k nej pristúpi a objíme ju, nebráni sa. Muž však oboch poleje benzínom a škrtne zápalkou. On umiera, ona prežije. Muž bol z mestečka, kde Andri pracoval, a tak sa vyberie prešetriť jeho minulosť. Stretáva sa opäť s Hinrikou a Ásgeirom. Na pohreb brata Pasca8 resizeprichádza aj popálená Hatla so znetvorenou tvárou.

 

Industrializácia serveru Islandu je na postupe, chystá sa stavba hlinikárne i rozšírenie elektrárne. Robia sa vrty, spôsobujúce mierne, ale časté zemetrasenia. Proti zmenám sa vymedzujú členovia organizácie Thorovo kladivo a padá na nich tieň podozrenia. Objavuje sa ďalšia mŕtvola, umiera Finnur, ktorý pracuje v elektrárni. Nájdu ho doma v stodole, zaveseného za nohy a mŕtveho. Najprv Andri a jeho Henrika a Ásgeir podzrievajú dvojicu bratov, synov farmára Ketilla. Jeden z nich sa na úteku kdesi v horách napije z potoka a skončí v nemocnici. Stopy vedú aj okolo komunity emigranov z Poľska i Afriky, pracujúcich v Pasca11 resizeelektrárni. Syn mŕtveho Gisliho, homosexuál Vikingur (Áron Mar Ólafson), má medzi nimi milenca Eba (Kingsfor Siayor), černocha z Mali. Kvôli útokom na ich vzťah sa Vikingur dostane do podozrenia z vraždy Finnura. Pikantné je, že najviac proti homosexuánej dvojici vystupujú poľskí gastarbeitri. Jeden z nich, Pavel skončí po nočnom incidente so sekerou v hlave a chvíľu podozrievajú aj Vikingura. Do nebezpečných situácií sa dostáva Andriho dcéra Tórhildur. Voči otcovi nechová práve najideálenjšie city, odíde z Rejkjavíku k matkinej sestre a kamaráti sa so synom mŕtveho Finnura.
              
V podtexte seriálu pulzuje nechuť Islanďanov voči modernizácii, Pasca12 resizektorá so sebou nesie necitlivú industrializáciu, ničiacu prírodu a prírodné zdroje. Zlo je jednoznačné a aj v druhej sérii motivované ziskom. Zločinný triumvirát tvorí starosta, bývalý policajt, ktorý bije svoju ženu a podieľa sa na vražde, hotelový manažér a majiteľ továrne na ryby. Chcú sa dostať k pozemkom, aby sa mohlo začať budovať a stavať. Tvorcovia sa nevyhli ani skládke rádioaktívneho odpadu, bez ktorého sa tuším neobíde žiadna detektívka.

 

Asi je potrebné zaznamenať i kvalitu scenára. Takmer nič v ňom nie je pritiahnuté za vlasy a neobsahuje ani nenápadné mechanické vložky tak, aby sa zachovala pravdepodobnosť a Pasca6 resizelogika príbehu. Nie je to také jednoduché, ako sa zdá, pomer medzi  nosnými líniami vyšetrovania a tými ostatnými, dotvárajúcimi atmosféru, je potrebné komponovať vyvážene a s takmer matematickou presnosťou, aby poskytli a dostatok impulzov k identifikácii s hrdinami a správne načasovali momenty prekvapenia. Nič nesmie ukazovať na vraha, ale jeho kroky musia mať zmysel i logiku. Za celou sieťou stôp a podozrivých sa nakoniec vynorí temná rodinná tragédia, kde ľudia zahnaní do slepej uličky zabíjajú zo zúfalstva a nenávisti. Mĺkva príroda dáva príbehu o vine a treste výraz takmer antickej osudovosti. V roku 2017 si tento seriál odniesol islandskú cenu Edda za najlepší televízny počin roku.

 

Pasca resizeV pasti (Trapped, TV seriál) , Island, Nemecko, 2016–2018
Dĺžka:  18 h 37 min. (Minutáž: 51–60 min.)
Réžia: Óskar Thór Axelsson, Baldvin Zophoníasson, Baltasar Kormákur, Börkur Sigþórsson, Ugla Hauksdóttir
Scenár: Sigurjón Kjartansson, Jóhann Ævar Grímsson, Margrét Örnólfsdóttir, Holly Phillips
Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson, Árni Filippusson
Hudba: Jóhann Jóhannsson, Hildur Guðnadóttir, Rutger Hoedemaekers
Strih: Elísabet Ronaldsdóttir
Scénografia: Atli Geir Grétarsson
Masky: Áslaug Dröfn Sigurðardóttir
Kostýmy: Helga Rós Hannam
Producenti: Sigurjón Kjartansson, Baltasar Kormákur
Hrajú: Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Baltasar Breki Samper, Bjarne Henriksen, Þorsteinn Bachmann, Pálmi Gestsson, Þorsteinn Gunnarsson, Hanna María Karlsdóttir, Steinunn Ólína Þorsteinsdóttir, Sigrún Edda Björnsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Magnús Ragnarsson, Kristján Franklin Magnúss, Björn Hlynur Haraldsson, Lilja Nótt Þórarinsdóttir, Rúnar Freyr Gíslason, Katla Margrét Þorgeirsdóttir, Sigurður Karlsson, Arnar Jónsson, Jóel Sæmundsson, Ólafía Hrönn Jónsdóttir, Guðrún Gísladóttir, Sigurður Skúlason, Stefán Jónsson, Halldóra Geirharðsdóttir, Ingrid Jónsdóttir, Bjarki Þór Jónsson, Vytautas Narbutas, Jón Pétursson, Elva María Birgisdóttir
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.