Raoul Taburin

Ten má na konte aj spoluautorstvo i o niečo známejších a populárnejších Mikulášových patálií. Komiks s názvom Raoul Taburin má svojskú poetiku a netradičný výtvarný štýl. Ten nie je vôbec jednoduché napodobniť a vôbec nie v prípade, ak rozhodnete nakrútiť na jeho motívy hraný celovečerný film. Taktiež bolo pre scenáristu Guillaumeho Lauranta, Raul7 resizemimochodom spoluautora Amélie z Montmartru, veľkou výzvou rozvinúť jednoduchý a prakticky bezkonfliktný dej na niečo vyše hodinku a pol. Ako teda vyzerá výsledný tvar dva roky starého filmu?

 

Raoul Taburin má presne takú atmosféru, akú si predstavíte, keď sa povie francúzsky vidiek. Snáď jedinou zmenou je to, že vo filme sa neobjavujú tak typické vinice, všetko ostatné je však malebne štylizované a idealizované. Raoula spoznávame najskôr ako malé dieťa snažiace sa naučiť bicyklovať minimálne tak, ako jeho spolužiaci. Chlapec však nedostal do vienka talent prekonať prekážku udržania rovnováhy, a tak sa začne črtať jeho najväčšie a vlastne aj jediné životné prekliatie. Osud však chcel, že vďaka istej „nehode“ ho všetci začnú považovať za akrobata na bicykli a samotný Raoul začne túto fámu podporovať. No ako by to Raul resizevyzeralo, ak by sa dievčatá v triede dozvedeli, že nevie udržať rovnováhu? Paradoxne sa stane opravárom dvojkolesových tátošov a v tomto obore sa stane skutočne profesionálom, tu nemusí nič predstierať. To sa však udeje v jeho rokoch po škole, takže spoznávame tak Tabourina číslo dva a k tomu, samozrejme, patria aj milostné pletky. No a do tretice je tu Raoul číslo tri, čerstvý päťdesiatnik s dvoma deťmi a krásnou manželkou, žijúci pohodový život stále na tom istom mieste. Jedinou vadou na idylke je stále jeho „desivé“ tajomstvo.

 

Pokiaľ máte dojem, že neustále zatajovanie neschopnosti riadiť bicykel znie pre celovečerný hraný film ako pomerne riedka zápletka, tak sa nemýlite. Scenárista a režisér sa snažia robiť čo Raul5 resizesa len dá, aby film nestrácal spád a úsmevnú historku strieda ďalšia úsmevná historka, napriek tomu deficit dramatického deja sa na sto percent kamuflovať všemožnými štylistickými prostriedkami nedá. Každopádne rozumná stopáž a príjemná atmosféra stačia k tomu, aby bol divák v tomto smere tolerantnejší a povedal si, že sleduje „iba“ letnú jednohubku, na ktorú netreba klásť prehnané nároky. Tými štylistickými prostriedkami máme na mysli napríklad snové vnímanie reality samotným hlavným hrdinom. Raoul vidí, ako ho prenasleduje jeho bicykel, jazdí na ňom opačným smerom, prípadne už samotné nehody, či náhody, sú skôr zo súdku fantastiky. Divák neznalý predlohy však môže tieto momenty vnímať značne zmätočne. Nie je totiž zrejmé, či takto Raul6 resizefunguje fiktívny svet filmu, alebo ide skutočne iba o snové vízie.

 

V hlavnej úlohe sa predstavil pomerne populárny belgický herec Benoît Poelvoorde. Ten sa preslávil vďaka kontroverznému násilnému filmu Man Bites Dog z počiatku deväťdesiatych rokov, jeho následná kariéra sa však nevyvíjala až tak extrémnym smerom. Poznáte ho napríklad zo snímok Coco Chanel, Láska s vôňou čokolády alebo Zbrusu nový zákon. Tým divákom, ktorí jeho tvár ešte nepoznajú, ale bude možno až príliš pripomínať slávnejšieho kolegu Stelana Skarsgårda. V amerických celkoch a celkoch je Poelvoorde takmer na nerozoznanie od tohto Švéda. Veľmi príjemne pôsobia všetky herečky v úlohách postáv Raul9 resizekrižujúcich Taburinov milostný život. Jeho deti ale vo filme nedostanú v podstate žiaden priestor, čo je vzhľadom na riedkosť deja trochu prekvapivé.       

 

Raoul Taburin nie je nič viac, ale ani nič menej, než príjemná letná jednohubka. Dá sa však predpokladať, že okrem priaznivcov komiksu sa k nemu bude pravidelne vracať asi iba minimum divákov. Na to obsahuje málo dramatických sekvencií a jednotlivé situácie sú skôr úsmevné, než jednoznačne vtipné, takže iba máloktorá scéna vám navždy uviazne v pamäti.

 

Raul10 resizeRaoul Taburin, Francúzsko, 2018
Dĺžky: 90 minút
Réžia: Pierre Godeau
Predloha: Jean-Jacques Sempé (kniha)
Scenár: Guillaume Laurant
Kamera: Claire Mathon
Hudba: Javier Navarrete
Strih: Hervé de Luze
Scénografia: Yan Arlaud
Hrajú: Benoît Poelvoorde, Suzanne Clément, Edouard Baer, Grégory Gadebois, Ilona Bachelier, Vincent Desagnat, Marilou Aussilloux
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 2. júla 2020
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.