Karlovarský festival zaradil Matúša Ryšana medzi 10 talentov Európy

V spolupráci s iniciatívou European Film Promotion (EFP) však festival pripravil program EFP Future Frames – Generation NEXT of European Cinema, v ktorom predstaví desať študentských filmov európskych tvorcov a Precistesvedomie resizetvorkýň. Online program sa uskutoční v dňoch 29. júna8. júla 2020 a čiastočne bude nadväzovať na akcie pre filmových profesionálov, ktoré festival organizuje v rámci platformy Eastern Promises. Zastúpenie vo výbere bude mať aj Slovensko, reprezentovať ho bude snímka Pre čisté svedomie režiséra Matúša Ryšana.

 

„Je to pre mňa obrovská česť, byť súčasťou tohoto prestížneho výberu, a zároveň stáť po boku enormne talentovaných slovenských režisérov, ktorí sa v ňom posledné roky pravidelne objavujú. Fakt, že naše domáce filmy si v zahraničí každým Rysan resizerokom, budujú väčšiu a väčšiu atraktivitu, mi robí nesmiernu radosť,“ hovorí Matúš Ryšan, čerstvý absolvent Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Jeho absolventský film rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá sa rozhodne upozorniť políciu na finančné nezrovnalosti ministerstva, na ktorom je zamestnaná. Za svoju snahu dosiahnuť spravodlivosť však zaplatí príliš vysokú cenu.

 

Festival prostredníctvom sekcie Future Frames ponúka vo svojom programe priestor desiatim mladým talentom každý rok, tentoraz však namiesto štandardnej spätnej väzby od festivalového publika, dostanú tvorcovia a tvorkyne odozvu od filmových profesionálov a novinárov. Čakajú ich online tréningy, prezentácie a stretnutia so skúsenými filmármi, distribútormi či festivalovými organizátormi. Podľa Sonje Heinen, výkonnej riaditeľky EFP, tak dostanú unikátnu príležitosť lepšie pochopiť zákonitosti profesionálneho filmového priemyslu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.