Emma

 Zrejme najznámejšou a najpopulárnejšou adaptáciou je film Rozum a cit Anga Leeho z roku 1995 s hviezdnym obsadením, pričom jedna z herečiek a zároveň scenáristka. Emma Thompson zaň získala Oscara za najlepší adaptovaný scenár. Trochu neprávom v tieni spomínaných ostáva štylisticky aj obsahovo vydarený britský film Ema2 resizeMansfied Park z roku 1999. Pokračovať by sme mohli ďalej v samostatnom článku, na motívy diel Jane Austen totiž vzniklo aj množstvo televíznych filmov. Prejdime však k Emme, románe vydanému prvýkrát v roku 1815. Ten sa dosiaľ dočkal spracovania v podobe dvoch televíznych filmov a troch filmových adaptácií, pričom jedna z nich, snímka Clueless, bola zasadená do doby deväťdesiatych rokov minulého storočia, takže išlo o výraznú modernizáciu témy. Emma z roku 1996 vznikla v réžii Douglasa McGratha a hlavnú úlohu si zahrala Gwyneth Palthrow. Išlo o poňatie výsostne klasické a tak trochu prekvapí, že aj najnovšia adaptácia z tohto roku sa vydáva nostalgickejším smerom a nesnaží sa látku nijako zvlášť modernizovať, respektíve prispôsobovať súčasnému publiku. Ema9 resizeSkrátka konzervatívnejší priaznivci spisovateľky a jej príbehov budú mať z novej verzie určite radosť.

 

Hlavnou postavou románu aj filmu je dvadsiatnička Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy). Tá sa rada vo svojom voľnom čase venuje párovaniu mladých ľudí zo svojho okolia. Je totiž značne sebavedomá, verí svojim inštinktom, navyše je bohatá a spoločnosťou považovaná za jednu z najkrajších žien v kraji. Film začne jej priateľstvom s mladou a peknou, ale trochu rozjarenou a psychicky nevyrovnanou Harriet, pre ktorú, samozrejme, plánuje nájsť toho najlepšieho ženícha. Všetko zdanlivo prebieha ako po masle, ale Emma postupne zisťuje, že ani ona nie je dokonalá a niekedy jednoducho neodhadne Ema4 resizesituáciu správne, občas povie niečo nevhodné v spoločnosti a navyše si aj sama začne uvedomovať vlastnú samotu. Ako z toho von? Riešenie je zdanlivo jednoduché, možno sa menej starať do osudov ostatných ľudí a nájsť toho pravého aj pre seba. Keďže sme vo fiktívnom svete stvorenom Jane Austen, tak nikoho neprekvapí, ako sa dejové peripetie skončia. Austen si totiž realitu okolo seba prispôsobovala tomu, ako by sama chcela, aby svet okolo nej vyzeral, a ako by sa mali všetky príbehy končiť, čiže happy endom. Ani v Emme. nechýba sebavedomá, ale v láske tápajúca krásna mladá žena, ktorá má toho svojho vysneného muža celý čas pri sebe, len si to musí najskôr uvedomiť a prekonať všetky Ema7 resizeprekážky, ktoré vznikajú nedorozumeniami, prípadne neočakávanými zásahmi okolia.

 

Čisto z realistického hľadiska tak Emma. Iba ťažko obstojí ako dôveryhodný historický film, našťastie, však priaznivci Jane Austen a jej postáv žiaden hyperrealizmus neočakávajú ani od adaptácií. Dôležitejšie sú britké dialógy, krásne kostýmy, „načančané“ interiéry, kvitnúce záhrady a v neposlednom rade herecké výkony. V tomto všetkom režisérka Autumn De Wilde a jej kolektív spolupracovníkov uspela a ťažko jej niečo vyčítať. Filmu dominuje predovšetkým Anya Taylor-Joy v úlohe Emmy, jej povahovo odlišnú kamarátku stvárnila Mia Goth. Keď sú tieto dve spoločne Ema12 resizepred kamerou, ich konfrontácie nemajú chybu. Vôbec tak neprekáža, že tak pri nich trochu zanikajú skvelí mužskí protagonisti vo vedľajších úlohách. Z nich najviac utkvie v pamäti Emmin otec v podaní Billa Nighyho. Neznalci tohto materiálu môžu chvíľami trochu v deji tápať, našťastie, na konci sa všetko uspokojivo vysvetlí a aj tí menej pozorní diváci si všetko spätne dajú dohromady.

 

Emma je klasicky poňatou adaptáciu starej látky, z čoho vyplýva, že zaujme predovšetkým svoje cieľové publikum a na to je aj primárne orientované. Pričom neplatí, že ide v zásade Ema11 resizeiba o ženy, nejde totiž o melodrámu, ale skôr o konverzačnú dramédiu. Nie je tu príliš veľa priestoru pre modernizáciu, ak nerátame lákadlo pre súčasné publikum v podobe v súčasnosti populárnych herečiek. Dve hodiny stopáže pomerne rýchlo ubehnú, film nemá hluché miesta, má solídne tempo a drží, najmä vďaka skvelej jednotnej atmosfére, pokope. Z toho na druhej strane vyplýva, že ani zďaleka nemusí zaujať každého, pred návštevou kina by mal skrátka divák dobre vedieť, na čo ide do kina.

 

Ema10 resizeEmma, Veľká Británia, 2020
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Autumn de Wilde
Predloha: Jane Austen (kniha)
Scenár: Eleanor Catton
Kamera: Christopher Blauvelt
Strih: Nick Emerson
Scénografia: Kave Quinn
Kostýmy: Alexandra Byrne
Producenti: Tim Bevan, Graham Broadbent, Peter Czernin, Eric Fellner
Hrajú: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy, Callum Turner, Mia Goth, Miranda Hart, Josh O'Connor, Rupert Graves, Gemma Whelan, Chloe Pirrie, Tanya Reynolds, Amber Anderson, Con-nor Swindells
Distribúcia: CineArt SK
Premiéra v SR: 25. júna 2020
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.