Superman: Red Son

Stále však DC značne zaostáva za MCU, čiže Marvel Cinematic Universe, ktorých jednotlivé, chronologicky nakrúcané filmy Super2 resizepôsobia v celkovej skladačke omnoho vyrovnanejším dojmom. Ešteže tu je možnosť nakrúcať paralelne aj omnoho menej ambiciózne diela na pôde animácie, tam Warner Bros. dlhodobo so svojim komiksovým DC univerzom boduje. No a nezabudnime napríklad ani na Batmana ako súčasti LEGO sveta, ktorý, popravde, bavil viac ako Ben Affleck v tejto ikonickej úlohe. Nehovoriac o Jokerovi, kam sa na túto "hračku" hrabal Jared Leto v Jednotke samovrahov: The Suicide Squad. Ale poďme k veci a povedzme si niečo o animovanej novinke s názvom Superman: Red Son.

 

Pravdupovediac tá je nakoniec ambicióznejším a vydarenejším Super3 resizedielom ako väčšina spomínaných DC kino titulov. Určite ide aj o to, že podobne originálny námet, kde je všetko zrazu úplne hore nohami, by sa štúdio neodvážilo financovať stovkami miliónov dolárov a riskovať tak potencionálny nezáujem publika. No a kto by sa odvážil hrať Supermana v službách Sovietskeho zväzu? A kto by chcel hrať Batmana ako zápornú a eufemisticky povedané nie príliš bystrú postavu? Áno, názov skutočne neklame, Superman kedysi pristál na pôde ZSSR a v dospelom veku sa stal hlavným presaditeľom (a predstaviteľom) komunistických ideálov na svete. Je zrejmé, Super4 resizeže americkí imperialisti to nemôžu nechať len tak a ako najsilnejší protivník sa ukáže, kto iný, než Lex Luthor. Scenár je však omnoho komplikovanejší a premyslenejší, než sa na prvý pohľad môže zdať, situácia sa počas sujetu viac krát otočí a divák si bude stále ťažšie a ťažšie zaraďovať jednotlivé figúrky do jasných škatuliek kladných a záporných hrdinov. Budú umierať nevinné obete, k slovu sa dostanú aj gulagy, na frak dostane pochopiteľne aj Stalin, ale aj negatíva takzvaného amerického sna.

 

Super6 resizeSuperman: Red Son je od začiatku do konca doslova presýtený dejom, neobsahuje žiadne hluché momenty a dokáže aj viackrát príjemne prekvapiť. Navyše ukazuje politikárčenie na takej problematickej úrovni, na akej by sa ho nedovážil zobraziť žiaden kinofilm, pretože by to bolo skrátka na milióny divákov až príliš zložité. Otázkou tak je, čo vlastne tomuto Supermanovi vyčítať. Pochopiteľne sa niektoré neduhy nájdu, nie je však isté, či brať "šróbované" a nie príliš prirodzene znejúce dialógy ako negatívum, alebo skôr ako súčasť tejto superhrdinskej, výsostne postmodernej hry. To nech si každý divák rozhodne sám. Negatívom sa môže javiť predovšetkým kvalita Super8 resizeanimácie. Tam, kde však nie sú stovky miliónov ako v Pixare a u Disneyho, musia tvorcovia kúzliť prostredníctvom štylizácie. No a aj v tomto prípade bezpochyby uspeli. Ak, samozrejme, ale očakávate hyperrealistický zjav postáv, prípadne mizanscénu zloženú z vyrenderovaných stovák mrakodrapov, tak budete jednoznačne sklamaní. Ide takpovediac o vedľajší produkt štúdia, ktorému však paradoxne jeho tvorcovia venovali všetok svoj um.

 

Mimochodom aj reakcie na Superman: Red Son sú výsostne Super7 resizekladné, na stránke rottentomatoes.com film nazbieral až 93% pozitívnych recenzií z amerických periodík. Až sa ponúka kacírska myšlienka, či by nebolo lepšie tento námet pretaviť aj do celovečerného hraného filmu s patričným vysokým rozpočtom, než sa neustále snažiť zlepiť dohromady dosiaľ nie príliš funkčný DC vesmír. Svoj hlas prepožičal hlavnej postave Jason Isaacs (Stratili sme Stalina, Zelená zóna, Hotel Mumbai) a určite bude stáť za to zohnať si film s originálnym anglickým znením, ktorý k tak výsostne americkému projektu nepochybne patrí.

 

Super9 resizeSuperman: Red Son, USA, 2020
Dĺžka: 84 minút
Réžia: Sam Liu
Hrajú: Jason Isaacs, Amy Acker, Diedrich Bader, Phil LaMarr, Vanessa Marshall, Jim Meskimen, Phil Morris, Sasha Roiz, Roger Craig Smith, Jason Spisak, Tara Strong, Jim Ward, Paul Williams, Winter Ave Zoli
Distribúcia: Amazon Prime Video, Tiny Zome
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.