Posledné kráľovstvo 1 - 4. séria, (The Last Kingdom, TV seriál)

So seriálom Posledné kráľovstvo si môžme zopakovať dejiny Veľkej Británie zhruba od 9. storočia, poznamenaného zápasom kráľovstiev Wessex, Mercia a Northumbria s dánskymi Vikingami, ktorí ovládali východné územia ostrova. V roku Last resize858 umiera kráľ Wessexu Aethelwulf a za kráľa ustanovuje, po porade so snemom, mimo poradia svojho mladšieho syna Alfréda. Do histórie sa zapísal ako kráľ zjednotiteľ a dostal prívlastok Veľký. Jeho osudy v značne zjednodušenej verzii vyrozprával aj britský film Alfréd Veľký z roku 1969 režiséra Clive Donnera s Davidom Hemmingsom (Antonioniho Zväčšenina) v roli Alfréda. Predstavuje ho ako ašpiranta na kňažskú sutanu, bez ambície byť kráľom. Ukáže sa, že je dobrý stratég a korunu Wessexu má teda istú. Jeho hlavným súperom je Viking Guthrum (Michael York). Alfréd ho porazil  a prinútil k úteku.

 

Vedľa historicky overenej postavy Alfréda Veľkého, rozvíja seriál príbeh Uhtreda (Alexander Dreymon), šľachtického syna z Bebbanburgu, založený čiastočne na reálnom nostieľovi tohto mena. Last5 resizeJeho rodinu Dáni zavraždili a Uhtreda spolu s bratom Ragnarom vychovali. Jeho identita je rozštiepená, viac sa cíti Dánom, ale stojí na strane kráľa Alfreda (David Dawson). Bojuje neustále s jeho nedôverou. Odmieta prijať kresťanstvo, čo Alfréd ako hlboko oddaný kresťan znáša veľmi ťažko. Snaží sa Uhtreda, túžiaceho po znovzískaní  panstva Bebbanburg, ovládaného jeho strýkom Alefricom, najrôznejším spôsobom vo svojich mocenských stratégiách využívať.

 

V štyroch sériách sledujeme Alfrédovu snahu o zjednotenie jednotlivých kráľovstiev a zároveň obranu ich existencie pred tlakom dánskych Vikingov, v tom čase už na východných územiach ostrova Last4 resizetrvale usídlených. Ďalšou významnou líniou je život Uhtreda, jeho manželstvá a vzťahy k ženám, spravidla s tragickým koncom, neustále vojenské angažmán i márnu snahu znovu získať panstvo Bebbanburg. Po smrti Alfréda stojí pri jeho synovi, kráľovi Edvardovi (Timothy Innes). Po násilnej smrti kráľa Mercie Aethelreda (Toby Regbo) naoko prijíma korunu kráľovstva, aby ju po krste ustúpil jeho manželke vdove Aethelflaed (Millie Brady), s ktorou má intímny pomer. V závere štvrtej série prijíma prosbu Edvarda, aby z jeho syna vychoval statočného bojovníka, takého, akým je on sám.

 

Seriál vznikol na základe Saských príbehov britského historika Last7 resizeBernarda Cornwella. Prvých deväť využil seriál a rozpracoval ich v štyroch sériách. Po ukončení tej poslednej sú stále k dispozícii ďalšie literárne príbehy a dôjde zrejme k nakrúteniu piatej série.

 

Historia 9. storočia, spojená s prechodom od pohanstva ku kresťanstvu a vytváraním prvých feudálnych monarchií, je v seriáli potlačená popisom politických vyjednávaní a vojenských intervencií, strategických krokov v uzatváraní manželstiev a spojeneckých aliancií. Scenáre jednotlivých dielov sú vo vleku literárnych príbehov, sústreďujú sa na dejový a situačný sled  a vytesňujú dobovú Last8 resizeatmosféru ranného kresťanstva, zápasiaceho o stabilitu inštitucionálnu i duchovnú. Uniká tým zmysel kresťanského civilizačného obsahu. Jeho predstavitelia  vyžadujú viac akt loajality k moci než napĺňanie nejakej kresťanskej vierouky. Alfrédova manželka Aelswith (Eliza Butterworth) je hlavným inšpirátorom nepriateľstva voči nerozhodnému Uhtredovi a nemá k nemu žiadnu dôveru, čo neustále komplikuje jeho vzťahy ku kráľovi. Len vo fragmentoch, sa dozvieme o vzdelanosti, ktorú predstavuje Alfréd a jeho písané dokumenty. Pre "negramotných" Vikingov je fakt, že zachytávajú viac ako to, čo je možné si zapamätať, prekvapením. Pohľad na Dánov je jednoznačne daný Last10 resizeich dobyvateľskými cieľmi i odlišnou civilizačnou pozíciou. Pohanstvo

je tu skôr primitívne, doložené divokými kultmi vikingských bohov a veľa z celého významového komplexu pozície Vikingov vynecháva. V tomto ohľade  je seriál Vikingovia o čosi dôkladnejší.

 

Otázka, či boli Vikingovia 9. storočia agresívnejší ako zvyšok stredovekého sveta, je zaujímavá. V jedenej z kníh o Vikingoch švédski autori poukazujú na fakt, že históriu ich prítomnosti písali predovšetkým mnísi z kláštorov, kam viedli vikingské lúpežné cesty. Medzi sebou bojovali aj panovníci malých kráľovstiev a rovnako napríklad aj írske mníšske rády. V období ranného stredoveku sa Last9 resizeozbrojené konflikty odohrávali v celej Európe . V seriáli sa vo štvrtej sérii objavia welšské vojenské skupiny, ktoré Edvardovi v istý moment pomôžu, ale dajú si pomoc zaplatiť a netaja sa voči Sasom hlbokou nenávisťou. S Vikingom Sigtrygrom, ktorý v záverečnej sérii obsadí Winchester, hlavné mesto Wessexu, sa Edvard nakoniec dohodne na mierovom riešení. Dostane pôdu a nebude na kráľovstvo nikdy útočiť.

 

Časť Británie, známu ako Danelaw obývali Vikingovia až do roku 945, kedy Anglo-Sasovia vyhnali kráľa Erika Krvavú sekeru z Yorku. Druhá vlna prišla v roku 980 a bola úspešná, vedená kráľom Svenom Vidlofúzom. Jeho syn Knut Veľký sa v roku 1016 stáva kráľom Anglicka.


Last12 resizePosledné kráľovstvo (The Last Kingdom, TV seriál), Veľká Británia, 2015–2020
Dĺžka: 33 h 24 min. (Minutáž: 51–59 min.)
Réžia: Peter Hoar, Nick Murphy, Anthony Byrne, Ben Chanan, Jon East, Jamie Donoughue, Richard Senior, Erik Leijonborg, Sarah O'Gorman, Andy Hay, Andy De Emmony, Jan Matthys, Edward Bazalgette
Predloha: Bernard Cornwell (kniha)
Scenár: Stephen Butchard, Lydia Adetunji, Ben Vanstone
Kamera: Chas Bain, Tim Palmer, Sergio Delgado, Dale McCready, Richie Donnelly
Hudba: John Lunn, Eivør Pálsdóttir
Strih: Mike Phillips, Steve Singleton, Tim Murrell, Kim Gaster, Nikki McChristie, Paul Knight, Joris Brouwers, Tom White
Scénografia: Martyn John, Ben Smith, Dominic Hyman
Kostýmy: Molly Emma Rowe, Ralph Wheeler-Holes, Nina Ayres
Producenti: Chrissy Skinns, Cait Collins, Liz Trubridge
Hrajú: Alexander Dreymon, Eliza Butterworth, Ian Hart, David Dawson, Harry McEntire, Arnas Fedaravicius, Mark Rowley, Millie Brady, Adrian Bouchet, Peri Baumeister, Emily Cox, Jeppe Beck Laursen, James Northcote, Toby Regbo, Ewan Mitchell, Simon Kunz, Tobias Santelmann, Eva Birthistle, Julia Bache-Wiig, Timothy Innes, Cavan Clerkin, Adrian Bower, Brian Vernel, Thomas W. Gabrielsson, Amy Wren, Rune Temte, Henning Valin, Sean Gilder, Charlie Murphy, Nicholas Rowe, Joseph Millson, Gerard Kearns, Alec Newman, Lorcan Cranitch, Jonas Malmsjö, Matthew Macfadyen, Peter Gantzler, Jason Flemyng, Rutger Hauer, Michael Jibson, Declan Hannigan, Paul Ritter, Grahame Fox, Andrea Vagn Jensen
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.