Volaj mame! (Ring Mamma!)

Lisa Aschan (1978) upozornila na seba v roku 2011 s celovečerným filmom Apflickora, ktorý ocenili na festivale v Göteborgu. V roku 2015 nakrútila snímku Det vita folket a vraj ju inšpiroval horor The Shining. Aschan teda veľa za sebou ešte nemá, neskôr sa možno jej smerovanie a režijný rukopis vykryštalizuje. Zatiaľ sú to diela tematicky  i žánrovo odlišné, akoby hľadala samú seba, tak ako hrdinka jej filmu Niki.

V komédii so smutným podtextom sa s ústrednou postavou už v úvodnej scéne zoznamujeme pri sexe. A kde inde Mama5 resizeako na pracovisku. Obaja milenci majú naponáhlo, aby ich neprichytili. Vyviaznu bez ujmy. Niki udržuje vzťah, presnejšie príležitostný sex, so ženatým kolegom Rodrigom (Jonatan  Rodriguez) a ako neskôr vysvitne on ju neskonale miluje, lebo utužuje jeho manželstvo, nemôže žiť ani bez nej, ani bez zákonitej ženy. Telom i dušou rodený bigamista! Niki je však citovo i emočne nestále dievča a najmä vzťah s jej matkou je veľmi komplikovaný. Niet rodinného stretnutia, aby sa tie dve nepovadili a vydarená dcéruška nevyvolala nejaký škandál. Neberie ohľad na nikoho a na nič. V kútiku duše ju to však mrzí a rada by to napravila, ale akýkoľvek pokus o zblíženie sa skončí katastrofou.

V tomto filme sa okrem ústrednej témy, že niektoré deti s rodičmi dlho hľadajú cestu k sebe a slov ospravedlnenia sa Volaj7 resizenedočkajú možno nikdy, sa nutne musí vyskytnúť aj téma lesbickej lásky. Niki sa totiž s budúcou nevestou Maggie (Evin Ahmad) nevedia dočkať taxíka. Neostáva iná možnosť, ako ju dopraviť na svadbu s Annou (Aleksa Lundberg) na rozheganom bicykli. Nebola by to však Niki keby neskončila v jame. Našťastie, sa Maggie s Annou šťastlivo zosobášia len Niki pobudne chvíľu v nemocnici. Je to však šťastný pád, lebo tam stretne svoju bývalú lásku Alexa (Alexander Karim). A potom sa už udalosti valia jedna za druhou, pojašená a nevycválaná hrdinka, poletuje medzi dvomi mužmi, miluje však Alexa, ale čo čert nechcel jej neviazaný sex má následky. Otcom je, samozrejme, ženatý milenec. A teraz ako sa dostať z tejto šlamastiky. No a v tom momente nadobudne film vážnejšie tóny, a to nie pre tehotenstvo, ale pre chorobu matky, ktorú pred dcérou tajila. Niki nevie, ako sa zachovať, najprv zúri lebo Mama resizebrat Tomas (Eric Ericson) a jeho dcéra Liv (Julia Corti Kopp) o všetkom vedeli a namiesto porozumenia sa vzťah medzi matkou Sofiou (Nina Gunke) a dcérou ešte zhorší.

Medzi oboma ženami je to oveľa komplikovanejšie, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Na vine, že to došlo až takému odcudzeniu a neustálemu nedorozumeniu, sú obe. Matka (zahraná výborne Ninou Gunke) je takisto komplikovaná osobnosť. Sama je neustále v dileme, či svoju dcéru má dostatočne rada, či sa jej dokáže priblížiť alebo nie. Veľa veci je nevysvetlených, Mama2 resizenejasných a evidentne chybu treba hľadať v scenári. Mnohé len naznačí, chýba hlbší ponor do charakterov jednotlivých hrdinov. Nedokážeme presne identifikovať prečo má matka s dcérou a naopak taký komplikovaný vzťah, kto bol otec a ako s ním rodina žila. Narážky prečo sa to stalo mohli byť aspoň v dialógoch, no neboli, teda porozumieť a prepracovať sa na koreň problému je rébus. Ťažko odhaliť prečo Niki, obklopená priateľmi, je v konečnom dôsledku tak neistá a osamelá, nevie sa uvoľniť, ukázať svoje city ani matke, ani svojej láske.

Režisérka a zároveň scenáristka filmu mala všetko vo svojich Mama3 resizerukách. To čo nedotiahla v scenári, mohla doplniť a malými korekciami vo filme, no nestalo sa. Snímka Volaj mame! je na jednej strane sympatická odľahčená komédia, do ktorej sa postupne vkradnú aj vážnejšie a tragické tóny. Osciluje medzi komédiou a tragédiou, ale nie je ani jedno, ani druhé. Skôr je to pokus o psychologickú sondu do vnútra jedincov, ktorí nevedia čo so svojim životom, nie sú dostatočne vyhranení, robia jednu chybu s za druhou, nestále niečo hľadajú, niekoho obviňujú, len seba nie. Pozrieť sa do svojho vnútra, zhodnotiť svoje chyby a omyly ich donútia len najkrajnejšie situácie. Je to v podstate príbeh o nepripravenosti ľudí zvládať ťažké životné rozhodnutia a niesť za svoje skutky zodpovednosť.

Sanna Sundqvist sa zhostila svojej úlohy celkovo sympaticky, dostatočne zdôraznila najmä  nezodpovednosť a Mama6 resizevýbušnosť svojej hrdinky, ale aj rozpoltenosť a túžbu po nehe k matke a v neposlednom rade aj k životnej láske. Dobre jej sekundoval sympatický Alexander Karim v úlohe Alexa, ale aj Jonathan Rodriguez ako večne neverný milenec.

Povedzme však na rovinu, je to len priemerné dielko, s dobre zvládnutými hereckými partmi, bez väčšej snahy odhaliť podstatu mnohých navonok komplikovaných, ale jednoducho riešiteľných nedorozumení. Ak nie ste prudérni, chcete sa dobre zabaviť a navyše aj trochu rozmýšľať o svojich démonoch, tak snímka Volaj mame! nebude celkom zbytočne strávený čas v kine.

Mama4 resizeVolaj mame! (Ring Mamma!), Švédsko, 2019
Dĺžka: 102 minút
Scenár a réžia: Lisa Aschan
Kamera: Linda Wassberg
Strih: Kristin Grundström
Hudba: Jon Ekstrand
Hrajú: Sanna Sundqvist, Nuna Gunke, Alexander Karim, Jonatan Rodriguez, Evin Ahmad, Eric Ericson, Julia Corti Kopp, Cecilia Forss, Björn Gustafsson, Viktor Frisk, Anna Mannheimer, Aleksa Lundberg a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 20. februára 2020
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.