Filmári symbolicky darujú svoje filmy s témou extrémizmu

Tvorcovia a producenti sprístupnia vybrané filmy na deň zdarma a v krátkom videu odkážu, komu by chceli svoj film darovať a prečo. “Film Nech je svetlo by som chcel venovať predovšetkým mladým ľuďom v tínedžerskom veku a ich rodičom. Myslím si, že mnoho problémov v našich životoch sa začína v rodinách a že aj riešenie týchto problémov môžeme nájsť práve v rodinách.” hovorí režisér Marko Škop.

Programový špeciál s názvom Filmom proti extrémizmu, ktorý uvedie streamovacia služba DAFilms.sk od 17. februára do 1.marca 2020 na svojom portáli, bude tvoriť desať hraných a dokumentárnych filmov prevažne slovenských a českých autorov. Medzi najsilnejšie tituly patrí najnovší hraný film Marka Škopa Nech je svetlo, ktorý vzbudil veľkú divácku odozvu. Príbeh otca, ktorý sa zúfalo snaží pomôcť synovi vymaniť sa spod skupiny samozvaných brancov, je emočne drsným a až alarmujúco autentickým zážitkom. Branecké mládežnícke skupiny zachytáva aj observačný dokument Jana Geberta Keď príde vojna, ktorý strávil tri roky s oddielmi slovenskej “domobrany” a ich vodcom Petrom Švrčkom. Drsné pravidlá skupiny pripomínajú skôr než vojenský výcvik, absurdnú hru na diktatúru. Hra však končí v momente, kedy si Peter uvedomí svoj politický potenciál. Súčasťou kolekcie je aj roadmovie Martina Šulíka Tlmočník. Spoločná cesta za nevyjasnenou minulosťou spojila dvoch nekompatibilných starých mužov - jeden je synom nacistu, druhý pochádza zo židovskej rodiny. Minulosť sa zdá byť dávno preč až do mrazivého stretnutia s dožívajúcim, no stále verným členom Hlinkovej gardy. Tému rómskeho holokaustu otvorí dokument Roba Kirchhoffa Diera v hlave.

„Spočiatku sme uvažovali len o kolekcii filmov s aktuálnou témou extrémizmu,” hovorí manažérka projektu DAFilms.sk Dorota Zacharová. „Ale uvedomili sme si, že musíme zájsť ďalej, za bežné aktivity nášho portálu. Oslovili sme režisérov a producentov a tí ideu uviesť film online na deň zdarma veľmi privítali, rovnako ako možnosť vyjadriť sa k téme prostredníctvom krátkeho videa. Filmy sa tak môžu dostať k čo najširšej diváckej a teda volebnej obci. A ak existuje dobrý nástroj, ako účinne komunikovať myšlienky, tak je to film,” dodáva.

Generačne najmladším režisérom kolekcie je Teodor Kuhn. Jeho celovečerný debut Ostrým nožom sa inšpiroval skutočným príbehom maturanta Daniela Tupého, ktorý bol zavraždený skupinou neonacistov. Hoci je jeho prípad nedoriešený, režisér vo svojej fikcii znepokojivo a presvedčivo konštruuje udalosti po vražde, ktoré rozkrývajú skorumpovaný súdny systém, prepletený s mafiánskymi a neonacistickými štruktúrami. Tragikomické odľahčenie inak temnej kolekcie prináša štylizovaný dokument Svet podľa Daliborka režiséra Víta Klusáka. Daliborek je presvedčený neonacista. Frustrovaný a starostlivo opatrovaný svojou matkou, s ktorou zdiela domácnosť, hľadá v ideológii vytúžený obraz mužnosti.

Zo starších, no zásadných filmov uvedie Dafilms.sk dokument Mareka Šulíka Cesta Magdalény Robinsonovej, ktorý je autentickou spoveďou charizmatickej ženy židovského pôvodu. Hoci prežila koncentračné tábory, doba po roku 1945 ju zaskočila. Dokument Anny Gruskovej Návrat do horiaceho domu je taktiež portrétom. Tentokrát nie obete, ale akčnej hrdinky SNP Chavivy Reickovej, ktorá prišla do Banskej Bystrice zachraňovať spojeneckých pilotov a zvyšky židovskej komunity. „Extrémizmus ponúka jednoduché riešenia na zložité problémy. Film dokáže cez príbehy, emócie, myšlienky a celkový  umelecký zážitok človeka otvoriť hlbšiemu vnímaniu reality. Chaviva, vlastným menom Marta, sa nemusela z bezpečia vtedajšej Palestíny vracať na Slovensko, aby pomáhala druhým, napriek tomu to urobila. Bolo by dobré, aby ju ľudia poznali a rozmýšľali o jej motiváciách,“ hovorí režisérka Anna Grusková.

Všetky filmy môžu diváci uvidieť od pondelka 17.2. online na portáli DAFilms.sk. Vybrané filmy budú sprístupnené na deň zdarma a diváci si ich budú môcť pozrieť po jednoduchej registrácii bez akýchkoľvek poplatkov. Zároveň budú všetky ostatné filmy po celú dobu špeciálu k dispozícii za klasických podmienok, teda v rámci predplatného, alebo po uhradení jednotlivej platby za stiahnutie filmu. Konkrétne dátumy jednotlivých uvedení zdarma, videá režisérov a viac informácií nájdu diváci na stránke DAFilm.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.