Febiofest privíta oscarového režiséra Costu -Gavrasa

Zavíta aj medzi slovenských a medzinárodných študentov, hostiť ho totiž spoločne s Febiofestom bude aj filmové networkingovo-vzdelávacie podujatie Visegrad Film Forum, ktoré sa koná od 10. do 14. marca 2020 na Vysokej škole múzických umení.

 

Francúzsky režisér gréckeho pôvodu Costa-Gavras si získal slávu a uznanie predovšetkým svojimi politickými drámami, CostaGavras resizektorými dokázal upriamiť pozornosť verejnosti na kontroverzné udalosti nedávnej histórie. Jeho film Priznanie (L'aveu) z roku 1970 je ostrou kritikou komunistických praktík a reakciou na vstup sovietskych okupačných vojsk do Československa v auguste 1968. Výnimočný film, u nás roky zakázaný, uvedie Febiofest z novo zreštaurovanej digitálnej kópie. Vznikol ako autentické svedectvo jedného z protagonistov vykonštruovaného procesu s Rudolfom Slánskym. Sugestívna analýza obludných mechanizmov moci zachytáva kruté výsluchy, manipuláciu s obžalovanými, nátlak vedúci k falošnému priznaniu. „Sme mimoriadne poctení, že na náš festival prijal pozvanie významný režisér, ktorého navyše so Slovenskom spája jeden z jeho zásadných filmov. Je snom každého milovníka dobrého filmu - či už ako diváka alebo organizátora festivalu - stretnúť osobne režiséra, ktorý spoluvytvára dejiny svetového filmu,“ povedal umelecký riaditeľ Febiofestu Ondrej Starinský.   

 

Počas svojej vôbec prvej návštevy Slovenska Costa-Gavras osobne predstaví divákom na Febiofeste aj svoj nový film Dospeláci v miestnosti (Adults in the room) z minulého roka, v ktorom opisuje udalosti v Grécku z roku 2015, keď sa tunajšia ekonomika dostala do najväčšej krízy. Snímka vznikla podľa rovnomenného bestselleru bývalého gréckeho ministra financií a enfant terrible európskej politiky Yanisa Varoufakisa. Tento film je jeho prvým, ktorý natočil v rodnom Grécku, odkiaľ emigroval do Francúzska v 50. rokoch minulého storočia. Vlani mal premiéru na festivale v Benátkach, kde si prevzal ocenenie za celoživotné dielo. Z Bratislavy si odnesie Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov za prínos svetovej kinematografii. Diváci si z rozsiahlej filmografie Costu-Gavrasa budú môcť na Febiofeste pozrieť aj snímku Kapitál (Le capital, 2012) o bezohľadných ambíciách, mocenských zápasoch, chamtivosti a podvodoch v medzinárodnom finančnom svete.
 
Costa-Gavras, ktorý je aktívnym filmárom už vyše 50 rokov, si získal medzinárodné uznanie hneď prvým politickým trilerom, filmom Z (1969). So snímkou o skutočnom prípade politickej vraždy gréckeho politika získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film, odniesol si dve ceny z Cannes, bodoval v cenách BAFTA. Aj ďalší napínavý politický triler Nezvestný  (Missing) z roku 1982 o príbehu amerického spisovateľa, ktorý zmizol počas vojenského prevratu v Čile, v hlavnej úlohe s Jackom Lemmonom, mu priniesol Oscara za scenár aj Zlatú palmu na festivale v Cannes.  

 

Počas svojej 50-ročnej filmárskej kariéry nakrúcal Costa-Gavras striedavo vo Francúzsku aj v Hollywoode. V jeho filme Mesto šialencov (Mad City, 1997) si zahralo hviezdne obsadenie v podobe Johna Travoltu aj Dustina Hofmanna. Za snímku Amen z roku 2002, v ktorej sa vrátil k téme holokaustu, si vyslúžil francúzsku národnú filmovú cenu Cézar.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.