Máriin raj (Fínsko/Estónsko 2019)

Marian paratiisi
Triler, 110 minút
Scenár: Jan Forsström, Anna Viitala. Réžia: Zaida Bergroth. Kamera: Henri Bolmberg. Strih: Samu Heukkilä. Hudba: Timo Kaukolampi. Hrajú: Pihla Viitala, Tommi Sorpela, Saga Sarkola, Elina Knihtilä, Satu Tuuli Karhu, Jan Korander, Satu Helena Mikkelinen a ďalší.
Slovenská premiéra: 13. februára 2020
Fínsko, dvadsiate roky. Charizmatická kazateľka Maria Åkerblom (Pihla Viitala) vedie svojich oddaných stúpencov do Helsínk. Je medzi nimi aj mladá obdivovateľka Salome (Satu Tuuli Karhu). Keď sa Salome spriatelí s miestnym dievčaťom Malin (Saga Sarkola), jej pohľad na svet sa mení a ona sa zmieta medzi prísľubom novoobjavenej slobody a Máriinou zničujúcou láskou... Snímku sa uvádza v predpremiére na prehliadke severskej kinematografie SCANDI 2020. Zaida Bergroth (1977) je známou fínskou režisérkou a scenáristkou. Do povedomia sa dostala filmom Miami (2017). Ten sleduje dve sestry, ktoré sa vydávajú na výlet, aby splatili svoje dlhy. V roku 2009 jej film Skavabölen Pojat (Last Cowboy Standing) získal cenu za Najlepší debut na Pusan Film Festival a fínske národné ceny za najlepší scenár a najlepší zvukový dizajn. Jej film Dobrý syn získal v roku 2011 niekoľko ocenení na medzinárodných filmových festivaloch, napríklad Zlatého Huga na filmovom festivale v Chicagu a ocenenie na Pražskom Filmovom Festivale Febiofest. Získala tiež 7 nominácií Jussi a nomináciu na prestížnu filmovú cenu Nordic Council Film Prize. Režírovala aj niekoľko krátkych filmov, z ktorých dva získali ceny na festivale v Tampere v roku 2014.
Foto: Film Europe Media Company

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.