25 km/h (SRN 2018)

25 km/h25kmh

Komédia, 116 minút


Scenár: Oliver Ziegenbalg. Réžia: Markus Goller. Kamera: Frank Griebe. Strih: Matti Falkenberg, Markus Goller. Hudba: T. Rex, The Cure, Camouflage a ďalší. Hrajú: Lars Eidinger, Bjarne Mädel, Sandra Hüller, Alexandra Maria Lara, Franka Potente, Wotan Wilke Möhring, Curd Berger a ďalší.
Slovenská premiéra: 30. januára 2020
Po dlhoročnom odlúčení a rozdielne zvolených životných ciestách sa dvaja bratia, 43-ročný Christian (Lars Eidinger) a 45-ročný Georg (Bjarne Mädel), stretnú na otcovom pohrebe. Počiatočný súboj päsťou priamo na cintoríne, neskôr spočinutie v rodnom dome preliate množstvom pálenky, okorenené partičkou ping-pongu na život a na smrť – to všetko napokon vedie bratov k osudovému rozhodnutiu. Aj cesta môže byť cieľ, a tak sa obaja bratia v emocionálnom (aj alkoholovom) opojení vydávajú na výlet, o ktorom snívali už ako chlapci. Na výlet cez celé Nemecko na staručkých mopedoch s rýchlosťou obmedzenou na 25 km/h. Začína sa cesta plná vrcholov a pádov, bratského odďaľovania aj zbližovania, humoru aj hľadania zmyslu života… Markus Goller (1969) začínal ako strihač krátkych filmov, dokumentov a reklám. Divácky úspešný bol už jeho druhý film Vždy pripravený! – roadmovie o dvoch naivných mladíkoch z východného Nemecka, ktorí sa po páde železnej opony vydajú na cestu po USA. V Pani Elle (2013) režisér sleduje cestu mladého berlínskeho taxikára a 87-ročnej dámy za jej láskou z mladosti a Môj brat Simpel (2017) mapuje putovanie Bena a jeho mentálne zaostalého brata za dávno strateným otcom. Goller však nenakrúca len roadmovie, ale aj komédie. V jeho Dosť horúcej linke (2011) tri dámy rôzneho veku založia v katolíckom bavorskom mestečku erotickú linku a Všetko je láska (2014) je vianočná komédia v štýle Lásky nebeskej.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.