Amnestie (SR/ČR 2019)

Amnestie1Dráma, 130 minút
Scenár: Maroš Hečko, Beata Grünmannová, Marek Janičík. Réžia: Jonáš Karásek. Kamera: Tomáš Juríček. Strih: Matej Beneš. Hudba: Matúš Široký, Jozef Lupták, Aleš Březina. Hrajú: Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Vašut, Marek Majeský, Gregor Hološka, Jana Oľhová, Roman Luknár, Norbert Lichý, Ján Jackuliak, Marek Fučík, Sáva Popovič, Erik Ole, Martin Havelka a ďalší.
Slovenská premiéra: 31. októbra 2019
Nežná revolúcia v roku 1989 priniesla väčšine ľudí slobodu, niekomu však priniesla aj problémy, a niekomu inému zase príležitosť a kariéru. Z bývalých prominentov sa stávajú väzni, z bývalých disidentova väzňov sa cez noc stávajú politici a ľudia s vplyvom. Film sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len niekoľko dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Amnestie sa však množstva ťažkých zločincov v najtvrdšom väzení netýkali, a aj preto došlo k vzbure. Časť verejnosti vojenský zákrok ocenila, iná však poukazovala na jeho veľkú brutalitu... Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisér Jonáš Karásek opäť spolupracoval s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom, scenáristom Marošom Hečkom. Trojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát.
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.