Prípad Barnabáš Kos (ČSSR 1964)

Pripad-Barnabas-KosČiernobiela satirická tragikomédia, 92 minút
Scenár: Peter Karvaš, Albert Marenčin. Réžia: Peter Solan. Kamera: Tibor Biath. Strih: Maximilián Remeň. Hudba: Pavol Šimai. Hrajú: Josef Kemr, Jarmila Košťová, Hana Sarvašová, Milivoj Uzelac st., Viliam Polónyi, Ján Bzdúch, Jaroslav Rozsíval, Anton Trón, Jaroslav Vrzala, Eduard Grečner, Dagmar Kákošová, Jozef Hanúsek a ďalší.
Slovenská premiéra: 24. októbra 2019
Satirická tragikomédia, nakrútená podľa poviedky Petra Karvaša zo súboru Čert nespí, pranieruje (vždy aktuálne) prejavy byrokratizmu, pokrytectva a diletantstva. Film rozpráva príbeh nečakaného kariérneho vzostupu snaživého trianglistu Barnabáša Kosa (Josef Kemr), ktorý sa najmä pre svoju spoľahlivosť a nekonfliktnosť stane náhle riaditeľom symfonického orchestra. Skromný hudobník, ktorý nikdy nehral „prvé husle“ sa najprv bráni, časom však podlieha zvodom funkcie. Kým si užíva ochranu vyššie postavených a pochlebovanie podriadených, nielen dianie v orchestri postupne nadobúda kafkovsky absurdný charakter... Satirou na diletantstvo, ktoré v spojení s mocou dokáže zničiť akékoľvek tvorivé úsilie, sa režisér Peter Solan zaradil k filmárom, ktorí v 60. rokoch čoraz odvážnejšie kritizovali scestné praktiky v socialistickom Československu. Dodajme, že tak Karvašova poviedka ako aj Solanova snímka sú nadčasové a v mnohom platné i dnes. Film digitálne zreštauroval Slovenský filmový ústav.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.