BATAstories (ČR/Francúzsko 2018)

BATAstoriesBaťa, první globalista / Bata, un cordonnier à la conquête du monde
Dokumentárny, 105 minút
Scenár: Peter Kerekes, Pavel Hajný. Réžia: Peter Kerekes. Kamera: Martin Kollar. Strih: Marek Šulík. Hudba: David Solař. Hrajú: Dolores Bata Arambasic, Thomas Archer Bata, Monica Pignal, Antonio Silva, Joao Jorge, Arun Satpute, Gopal Das, Alex Mutua Masika, Dennis Sila Masika, Esther Kute, Zdeněk Rybka a ďalší.
Slovenská premiéra: 10. októbra 2019
Celovečerný dokumentárny film mapuje dôležité míľniky aj omyly budovania baťovského impéria. Vo filme sa prelínajú tri roviny rozprávania: „životopisná“, mapovanie stavu súčasného globálneho kapitalizmu (ktorého priekopníkom bol aj Baťa) a spomienky českých a slovenských „baťamanov“ roztrúsených po celom svete. Film sa nesústreďuje len na československé korene firmy Baťa, ale chce postihnúť „fenomén Baťa“ v medzinárodnom kontexte. Peter Kerekes (1973, Košice, Slovensko) absolvoval Katedru hraného filmu na FTF VŠMU v Bratislave. Nakrútil filmy Ladomírske morytáty a legendy (1998), 66 sezón (2003), poviedku Pomocníci z filmu Cez hranicu (2004), Ako sa varia dejiny (2009) a spolu s Pavlom Pekarčíkom a Ivanom Ostrochovským film Zamatoví teroristi (2013). Je tiež producentom animovaného filmu Kataríny Kerekesovej Pôvod sveta (2002), či Okupácia 1968.
Foto: FILMTOPIA

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.