Angry Birds vo filme 2 (The Angry Birds Movie 2)

Razantná zmena nastane vo chvíli, keď oba ostrovy začne ohrozovať doposiaľ neznámy, tak trochu megalomanský nepriateľ. Strážcovia Píplandu sa musia neochotne spojiť s prasačím kráľom Leonardom (Bill Hader) a jeho Angry3 resizespoločníkmi. Odhaľujú pri tom, že ich nový protivník môže mať blízko k legendárnemu Mocnému Orlovi (Peter Dingdale) a jeho úzkostlivo stráženým hriechom minulosti. Medzi tým sa nevinná detská hra trojice malých vtáčat nečakane zmení na dobrodružnú výpravu za morskými prúdmi odplavenou trojicou ešte nevysedených vajíčok...

Guma na praku je natiahnutá a nasrdené operence rôznych tvarov, farieb a deštrukčných schopností sú odpaľované na strategické pozície antagonistov. Humor prevažne vychádza, podobne ako v predchádzajúcom diely, z prístupu postáv k vlastnej potlačovanej agresivite. A hlavne z toho, ako ju väčšinou nedokážu zvládať a emocionálne vybuchnú. Angry4 resizeTerapeutické intervencie na prekonávanie potlačovaných emócií opäť predstavujú tie najzábavnejšie momenty filmu schopné rozveseliť aj dospelých sprievodcov detských ratolestí v kine. Striedajú sa však so scénami pomerne prvoplánového humoru, ktorý sa ani veľmi nepokúša rozvíjať a postupne gradovať  príbeh. To skôr príbeh akoby slúžil len na to, aby dodával scéne za scénou zámienku v jasne zrozumiteľnej, nonstop veselej situačnej komike. A k akčným scénam, ktoré sa vlastne ako jediné odvolávajú na pôvodnú predlohu – megaúspešnú Angry10 resizepočítačovú hru spoločnosti Rovio Entertainment.

Takmer vždy, keď animovaný film vo všeobecnosti ponúka väčšie množstvo akcie, je to z dôvodu nedostatku nápadov, ako si udržať pozornosť detského diváka inak. Pričom takýmto prístupom zase dôkladne unaví dospelé publikum. Úspešnosť akčných scén je skôr výnimkou ako pravidlom a asi najlepšie si s nimi do teraz poradila krimi komediálna narážka na „Buddy Movies“ 80. rokov Zootropolis, prípadne dvojdielna superhrdinská Rodinka Úžasných. Angry Birds vo filme 2 v Angry12 resizesnahe o výraznejšie rozvinutie akčných scén celkom úspešne zavádza do deja hoci povrchne zábavné, ale popkultúrne zjavne nadčasové prvky klasických bondoviek. To však v animovanom filme už nie je ničím novým, ani výnimočným. Stačí si len spomenúť na kriticky strhaný druhý diel pixarovských Áut, kompletnú sériu Ja, zloduch, či celovečerných Tučniakov z Madagaskaru.

Čo však v špionážnych prvkoch Angry Birds vo filme 2 funguje, je, že z kladných postáv sa v priebehu deja môžu nečakane vykľuť postavy záporné a naopak. S tým súvisí určitá pre daný žáner zábavná paranoja a hra s diváckymi očakávaniami. Keďže potenciálny antagonista tentoraz môže byť z radov operencov a Angry5 resizez pôvodných ošípaných protihráčov z predošlého dielu sa môžu stať pre hlavné postavy partneri v nadchádzajúcom boji, prehodnocovanie pozitívnych a negatívnych charakterových vlastností sa postará o pár zaujímavých zvratov. Núti tiež scenáristov Petra Ackermana, Eyala Podella a Jonathona E. Stewarta k dôkladnejšiemu prístupu pri rozvoji jednotlivých postáv a ich charakterov. Všetko, samozrejme, len v takej miere, ktorú žáner animovanej dobrodružnej komédie ešte unesie. Snaha byť zábavným za každú cenu sa oproti predchádzajúcemu dielu ani trochu neupokojila. Hlavne Angry6 resizeexpozícia môže v tomto smere pôsobiť trochu otravne. Neskôr sa rozvinie romantický vzťahový motív, organicky prepojený s tradičnými bondovskými prvkami a dodáva filmu trochu viac tepla a umiernenej vážnosti. Tam, kde predchádzajúci diel po veľmi sľubnej expozícií začal pozvoľna strácať dych, bondovské prvky a nenápadná ústredná romanca čo- to zachraňujú. Emócie vo filme tak pôsobia predsa len funkčnejšie, sú udržované s väčšou režijnou istotou a divák si na postavy a ich povahové výstrelky skôr zvykne. Preto je tiež pútavejším aj očakávané veľké akčné finále. Hoci podobnosti s jeho herným Angry11 resizepredobrazom už nemusia byť fanúšikom tak zjavné.

Hudba Heitora Pereiru sa príležitostne odvoláva na pôvodnú hru, ale oveľa nápadnejšie v scénach vyznejú populárne evergreeny popovej a rockovej minulosti. Nevkusnejšie gagy, ako bol v prvom diely napríklad ten s Mocným Orlom močiacim do horského prameňa, sa, našťastie, už neopakujú. Aj keď vo svojej tvorivej prepracovanosti je asi najvtipnejšou scénkou opäť „záchodový“ gag.

Ako pokračovanie je Angry Birds vo filme 2 o niečo lepším filmom než jeho predchodca. Animácia je technicky špičková, Angry resizepredstavujúca dnešný už možno štandardný nadštandard. Farebne rôznorodé postavičky vykresľuje v občasných detailoch až na úroveň pierok. Prostredie je exotické a rozmanité, sem-tam umožňujúce divákovi pozabudnúť, že je vlastne tvorené miliónmi CGI animáciou usporiadaných pixelov. Technicky priekopníckym krokom štúdia Pixar v animovanej tvorbe však film určite nestíha konkurovať. To zrejme nebol hlavný zámer režisérov Thuropa Van Ormana (seriál Powerpuff Girls) a Johna Ricea ani v naratívnej rovine. Pokiaľ divákov nezaujal svojím obsahom pôvodný film, pokračovanie ho ťažko zbaví Angry7 resizedojmu akejsi jeho nevyžiadanosti, či snahy vyťažiť zo známej značky ešte nejaké peniaze navyše. Na druhej strane, ako príspevok do pomerne pokleslého podžánru filmových adaptácií populárnych počítačových hier, v ktorom sú adaptácie animovaného druhu skôr vzácnosťou, patria Angry Birds vo filme 2 rozhodne k tým príjemnejším kúskom. A taký divoký ornitologický útok kiná určite nezažili od čias Vtákov Alfreda Hitchcocka...

Angry8 resizeAngry Birds vo filme 2 (The Angry Birds Movie 2), USA, 2019
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Thurop Van Orman, John Rice
Scenár: Peter Ackerman, Eyal Podell, Jonathon E. Stewart
Kamera: Tom Bruno Jr., Simon Dunsdon
Strih: Kent Beyda, Ally Garrett
Hudba: Heitor Pereira
Hraji: Jason Sudeikis, Josh Gad, Leslie Jones, Bill Hader, Rachel Bloom, Awkwafina, Sterling K. Brown, Eugenio Derbez, Tiffany Haddish, Danny McBride, Peter Dinklage, Pete Davidson, Zach Woods, Dove Cameron, Maya Rudolph, Lil Rel Howery, Brooklynn Prince, JoJo Siwa, Tony Hale, Nicki Minaj, Beck Bennett, Gaten Matarazzo, Colleen Ballinger, Alex Hirsch, Anthony Padilla, Thurop Van Orman, Nolan North, John Rice, Ally Garrett, Newell Alexander
Slovenský dabing: Peter Sklár, Vladimír Kobielsky, Daniel Dangl, Peter Marcin, Tina, Ivan „Tuli“ Vojtek a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiérav SR: 19. septembra 2019
Foto: Irafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.