Bécassine!

Na úvod musíme vysvetliť kto vlastne Bécasinne je. Prvá komiksová hrdinka vo Francúzsku. Nijaký superman, ale jednoduchá  bretaňská osôbka, milá, naivná, všetkému sa čudujúca, ale predovšetkým žena s veľkým srdcom. Komiks vznikol v roku 1905, má teda viac ako sto rokov a Francúzi si Bésassine veľmi obľúbili. Svoju púť začala v dievčenskom Beca3 resizečasopise La semaine de Suizette, ako prvá ju uviedla do života Jacqueline Riviere a odvtedy komiks vystriedal  skoro tridsať autorov. Jej pôvodnú výtvarnú podobu nakreslilo Joseph Pinchon. Príbeh inšpiroval filmárov už v roku 1940, keď vznikol prvý film podľa tohto komiksu, režíroval ho Pierre Carod a hlavnú úlohu si zahrala Paulette Dubost. Čím Becasinne tak zaujala ? Nuž láskavosťou a jemným humorom. Samotné slovo Bécasinne vzniklo z pomenovania vtáka, ale pejoratívne vo francúzštine znamená aj blázon. Lenže hrdinka je všetko len nie blázon.

Bécasinne je už ako dieťa zaujímavé stvorenie, sníva, vymýšľa si a je iná ako ostatné deti. Keď vyrastie chce realizovať svoj sen a odísť do Paríža, Eifelovku si predstavuje všade, lenže Beca resizeďaleko nedôjde. Po ceste stretne grófku, ktorej sa pokazilo auto a práve vyhodila pestúnku malej Loulotte. Toto stretnutie je láska na prvý pohľad a decko jej tak prirastie k srdcu, že jej neprekáža ani to, že peňazí sa robotu sa nikdy nedočká, zámok je síce krásny, grófka pôvabná, ale smrdí grošom. Všetko sa tu rozpadá, len láska Bécasinne (Emeline Bayart) k malej Loulotte je pevnejšia zo dňa na deň. Hrdinka má radosť zo všetkého – z tečúcej vody z kohútika, z osvetlenia, z telefónu, miluje rýchlu jazdu autom a stále niečo vymýšľa. Grófka má najväčší problém s kuchárkou, ktorá jej nedokáže servírovať Beca8 resizesprávne uvarené vajíčko. Becassine sa toho ujme a nakreslí prístroj, ktorý vajce včas vystrelí, teda akéhosi predchodcu časovača vajec. No a nebola by to rozprávka keby na zámok neprišiel potulný bábkoherec, v podstate podvodník. Ten ich oberie aj o to málo čo ešte honosná rodina vlastní, ale ako neskôr vysvitne má v sebe nejakú beťársku česť. Podvodník je to akurátny, zahrá sa s celým osadenstvom na francúzskeho Potemkina, čo nevypáli dobre. Katastrofa je hotová. Ale kým sa klamstvo prevalí, stačí zorganizovať malú balónovú slávnosť, všetci si do svojho balónika vložia svoje želanie, v nádeji, že sa im prianie splní. Beca4 resizeSamozrejme, aj toto je podvod, ale ako to už v dobrých rozprávka býva, jeden sa zatúla až za veľkú mláku a možno, že

prinesie majiteľovi šťastie. Jedine Bécasinne nestratí vieru v lepšiu budúcnosť. Naivná opatrovateľka dievčatka, sa vždy pozerá na veci s nadhľadom, ale najmä pozitívne a niet situácie, z ktorej by okamžite nehľadala a nenašla východisko. Vždy vie čo treba urobiť, aj keď je to na prvý pohľad, nemožné a neuskutočniteľné. Je to dobrák os kosti, nemožno ju nemať rád. Možno aj preto, že rozdáva nádej a optimizmus, sa stala tak populárnou postavou vo Francúzsku.

Francúzsky film Bécasinne! je nakrútený jednoducho v retro štýle, na nič sa nehrá, dej sa odvíja v pomalom tempe, ale nie nudne, vždy sa niečo prekvapivé udeje a posunie príbeh ďalej. Beca7 resizeV tomto milom príbehu hrá hlavnú rolu, samozrejme, hlavná hrdinka Bécassine, ktorú výborne zahrala Emeline Bayart, ktorý sme videli už vo filmoch Mikrob a Casoil a Láska všetkými desiatimi. Dostatočne zdôraznila jej až neuveriteľnú vieru v dobro, jej optimizmus, naivitu, vynachádzavosť a v neposlednom rade aj schopnosť snívať a preniesť svoje sny do reality. Obdivuhodnú postavu zahrala, s výraznými gestami, mimikou, dokonca aj charakteristickou chôdzou s predklonom, vierohodne a mimoriadne sympaticky. Jej strážnym anjelom bol však aj zemitý sedliak strýko v podaní Michela Vuillermoza.  Grófku si s pôvabom a tiež istou dávkou naivity zahrala Karin Viard. Režisér Bruno Podalydès si však nenechal ujsť šancu a rolu Beca2 resizedobrodruha a podvodníka si ponechal pre seba. Jeho bratovi Denisovi Podalydèsovi sa zasa ušla rola grófkinho raz využívaného, raz odmietnutého priateľa. Z ansámblu hercov, okrem hlavnej predstaviteľky najviac zaujali úlohy podvodníka a strýka. Ale celý herecký orchester v tomto jednoduchom, ale milom príbehu hral veľmi vyrovnane.

Bécassine! nie je film, ktorý sa výrazne zapíše do dejín kinematografie, ale ako snímka, ktorá rozdáva radosť a vieru a nádej, rozhodne. Zaujme láskavým humorom, naivitou, ľudskosťou a pozitívnym pohľadom na riešenie problémov. Nemusím hádam osobitne zdôrazňovať, že tento druh filmov má svoje opodstatnenie, lebo prináša radosť a pohodu.

Beca12 resizeBécassine! (Bécassine !), Francúzsko, 2018
Dĺžka: 102 minút
Scenár a réžia: Bruno Podalydès
Kamera: Patrick Blossier
Strih: Christel Dewynter
Hrajú: Emeline Bayart, Karin Viard, Maya Compagne, Denis Podalydès, Bruno Podalydès, Michel Vuillermoz, Josiane Balasko, Isabelle Candelier, Jean-Noël Brouté, Philippe Uchan, Vimala Pons, Claude Perron a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 15. augusta 2019
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.