Festival 4 živly je venovaný kvalitným filmom

Od stredy do nedele bude okrem klasických priestorov v kine Akademik či Kultúrnom centre premietať aj na unikátnom štiavnickom amfiteátri s výhľadom na mesto. Vítaní sú všetci milovníci a milovníčky kvalitných filmov či kolektívnych diváckych zážitkov a občerstvenia pod holým nebom.

Úvodným filmom „outdoorového“ programu 4 živlov sa stane minuloročná snímka Zlé časy v El Royale (Drew 4zivlyvyhlad resizeGoddard, 2018). Na hranici dvoch štátov USA sa v zabudnutom hoteli ubytuje v rovnakom čase nesúrodá pätica hostí. Len niektorí z nich tušia, že hotel za svojimi stenami a pod svojimi podlahami skrýva niekoľko tajomstiev, ktoré je lepšie neodhaliť... S príchodom nepozvaných hostí sa postupne odhaľuje aj to najtemnejšie a do slova a do písmena môže ísť o život.

Vo štvrtok na amfiteáter zavítajú Štyri levy (réžia: Chris Morris, 2010). Film odohrávajúci sa v súčasnom Anglicku zachytáva skupinu „amatérskych teroristov“ a ich urputné prípravy na bombový útok. Napriek závažnosti témy a jej aktuálnosti v dnešnom svete je snímka poňatá ako satirická komédia, navyše bez zvyčajnej politickej korektnosti. Po premietaní na amfiteátri pokračuje štvrtkový program nočnou projekciou dokumentárneho filmu Dva nula (Pavel Abrahám, 2012) v záhrade kultúrneho priestoru Eleuzína. Výnimočná snímka zachytáva zápas pražských tímov Sparty a Slavie prostredníctvom reakcií a interakcií divákov a diváčok v publiku. V tomto futbalovom dokumente naozaj o „branky, body a vteřiny“ nepôjde.

Do Prahy zavedie publikum aj ďalší z ponúkaných filmov. Päť filmových poviedok združených pod názvom Pražská 5 (Tomáš Vorel, 1988) predstavuje netypický, ale mimoriadne zábavný film, plný českých hereckých hviezd. Festival ho premietne v piatok a sľubuje radikálne odmietnutie foriem aj hodnôt spájaných s agitačnou filmovou tvorbou obdobia socializmu... a tiež množstvo zábavy.

Kontroverzný i kultový – aj takými prívlastkami sa pýši sobotný amfiteátrový film Hedwig a Mizerný palec (John Cameron Mitchell, 2001), komediálny muzikál o speváčke, ktorá sa narodila ako chlapec, no po neúspešnej operácii sa nikdy nestala celkom ženou. Zostal jej kýptik, ktorý nazýva Mizerný palec a ktorý je len jedným z unikátov v jej pestrom živote. Vo výborných piesňach sa Hedwig pozorným poslucháčom a poslucháčkam neváha priznať so všetkým – stačí mať uši a srdce otvorené!

Posledným filmom festivalu bude v nedeľu večer snímka Skryté čísla (Theodore Melfi, 2016), nakrútená podľa skutočných udalostí. Príbeh žien nadaných na prácu s číslami, fyzikou a prvými počítačmi je pre mnohých neuveriteľný: bez Katherine Johnsonovej, Dorothy Vaughanovej a Mary Jacksonovej by totiž prvý americký astronaut nevyletel na obežnú dráhu. Neuveriteľnosť príbehu má však málo spoločné s vesmírom a viac s predsudkami v americkej spoločnosti 60. rokov minulého storočia – trojicu okrem ženského rodu spája tmavá farba pokožky a cesta k uznaniu je aj preto poriadne kľukatá.  

Všetky projekcie 4 živlov na banskoštiavnickom amfiteátri začínajú o 21.00. V prípade nepriaznivého počasia budú presunuté do kina Akademik, alebo Kultúrneho centra. Informácie o týchto zmenách budú operatívne pribúdať na sociálnych sieťach festivalu a na webstránke www.4zivly.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.