100 vecí (100 Dinge)

A ak si odpoviete aj na tú, tak si začnete pokladať ešte omnoho komplikovanejšie otázky typu, ktorá z tých vecí ma skutočne urobila šťastným, respektíve či to „šťastie“ nespočívalo iba v pôžitku z nakupovania a pocitu, že si jednoducho Sto3 resizemôžem dovoliť aj to, čo nepotrebujem. S podobnými problémami sa stretávame v podstate vždy, keď ideme na nákupy a robíme si približný rozpočet, koľko peňazí môžeme minúť. Nie je potom divu, že takáto každodenná rutina poslúžila filmárom na nakrútenie komédie s poriadnou dávkou sociálnej kritiky a satiry ľudských slabostí.

Konkrétne, napadlo spracovať tento námet nemeckého režiséra a herca Floriana Davida Fitza a výsledok nesie názov 100 vecí, alebo v origináli 100 Dinge, prípadne vo vtipnom a vydarenom českom preklade Bez věcí nad věcí. Pochopiteľne, vo fiktívnom svete kinematografie je všetko možné, aj doviesť veci do krajnosti, ako to robia dvaja hlavní hrdinovia príbehu, Sto4 resizetridsiatnici Toni a Paul. Tí majú v živote viac menej všetko, čo muži v ich veku potrebujú, predovšetkým im však nechýbajú podnikateľské nápady. Vyvinú istú inovátorskú, rozumej úplne zbytočnú aplikáciu, pre mobily, ktorá je spúšťadlom nasledujúcich udalostí. Onedlho, pod vplyvom alkoholu a vzájomných výčitiek, uzavrú pred kolegami veľmi netradičnú stávku. Vzdajú sa na sto dní všetkých svojich hmotných vecí a každú polnoc budú mať možnosť si jednu z nich vyzdvihnúť späť. Otázkou je, aké poradie pre takýto dôležitý výber zvoliť. Spodné prádlo je pochopiteľne voľba číslo jeden, ale čo ďalej?

Takýto náčrt deja sľubuje solídny základ pre bláznivú komédiu, Sto11 resizekde pôjde v prvom rade o situačnú komiku a záverečný húževnatý boj o to, kto vyhrá uzavretú stávku. No a spočiatku to aj tak vyzerá, Toni a Paul utekajú úplne nahí zasnežení berlínskymi ulicami, aby si zo skladu, kde sa nachádzajú ich veci, mohli po prvom dni zobrať aspoň to najnevyhnutnejšie oblečenie. Pravdupovediac ide skôr o prvoplánový humor a divák môže nadobudnúť dojem, že v podobnom duchu sa bude musieť „nasilu“ zabávať až do konca. Našťastie, to nie je pravda a scenár ponúka v priebehu deja viacero prekvapení, na scéne sa objavujú nové postavy a do pozornosti tvorcov sa dostávajú medziľudské vzťahy, či už ide o Sto8 resizepriateľstvo, rodinu alebo vznikajúcu lásku. A v neposlednom rade aj o posolstvo, ktoré je tak trochu zrejmé od začiatku, čoho si je ale našťastie Florian David Fitz vedomý a nepodsúva ho divákovi formou naháňania kozy bičom po salaši, ale práve prostredníctvom dôveryhodného rozvíjania vzťahov. Tie sú založené na mentalite ako oboch mužov, tak aj peknej neznámej, ženy menom Lucy. Tá má taktiež svojich kostlivcov v skrini a v jej prípade to platí takmer doslova.

Sto7 resize100 vecí sú úsmevnou, príjemne ubiehajúcou komediálnou takmer  - drámou, kde však ani ten najväčší pád hrdinov na dno neznamená definitívny koniec a dôvod pre depresiu. Ono sa totiž vždy rýchlo nájde nejaké to riešenie zložitej a zdanlivo neriešiteľnej situácie. Ide tak o solídny mainstream a na film je aj treba ísť do kina s týmto vedomím, očakávanie „klasického európskeho artu“ by v tomto prípade viedlo k nedorozumeniu medzi autormi a obecenstvom.

Každopádne treba autorom uznať, že skorý odklon od čisto Sto12 resizebláznivej komédie k vážnejším témam a dialógom s hlbším zmyslom medzi postavami je nielen potrebný, ale tento pozvoľný prechod pôsobí aj plynulo. Pokiaľ sa teda nepovažujete za striktného pozérskeho filmového intelektuála a viete oceniť aj kvalitnú zábavu s nejakým tým potrebným klišé, 100 vecí ponúka vo svojom jadre síce nie príliš objavnú tému kritiky všadeprítomného konzumu, ale v kontexte svojho scenára umne spracovanú. Rozhodne však netreba nič podobné skúšať v reálnom živote, dlho by ste bez tých skutočne najpotrebnejších vecí v živote neprežili. Také šťastie majú iba obyvatelia fiktívnych svetov kinematografie.

Sto10 resize100 vecí (100 Dinge), SRN,  2018
Dĺžka: 111 minút
Scenár a réžia: Florian David Fitz
Kamera: Bernhard Jasper
Strih: Denis Bachter, Ana de Mier y Ortuňo
Hudba: Josef Bach, Arne Schumann
Hrajú: Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer, Hannelore Elsner, Miriam Stein, Wolgang Stumph, Katharina Thalbach, Johannes Allmayer, Sarah Vicoria Frick, Max Bretschneider, Artjom Gilz, Daniel Flieger, Milo Eisenblätter a ďalší
Distribúcia Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 18. júla 2019
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.