Mŕtvi neumierajú (The Dead Don´t Die)

Mŕtvi neumierajú sa odohráva na americkom malomeste s názvom Centerville, kde sa toho skutočne príliš veľa nedeje a jeho obyvatelia sa tak „zabávajú“ vzájomnými napriekmi rôzneho MrtviNeumieraju3charakteru. Pokojný život tak vedú aj miestny šerif a jeho asistent. Škrt cez rozpočet však všetkým urobia podivné udalosti, ktoré sa však začnú odohrávať na celom svete, nevynímajúc ani Centerville. Zem sa vychýlila zo svojich pólov, čo má za následok viac svetla počas nočných hodín. To by však samo o sebe nemusel byť problém, ak by pritom nezačali vyliezať z hrobov obyvatelia miestneho cintorína. Medzi nimi sa nachádza napríklad, bohvie prečo, aj slávny americký režisér Samuel Fuller. Okrem toho nás čaká množstvo odkazov na Georgea A. Romera, otca tohto subžánru a mnoho ďalších postmoderných odkazov na čo len chcete, vrátane Hviezdnych vojen.

Jarmusch sa po prvýkrát vo svojej kariére vydáva takto striktným postmoderným štýlom, vlastným predovšetkým Quentinovi Tarantinovi. Občas tento prístup prináša výsledok v podobeMrtviNeumieraju2 vydareného vizuálneho humoru (Adam DriverSelena Gomez v spoločnej krvavej scéne), častokrát sa však režisér a scenárista chová ako slon v porceláne. Je, samozrejme, otázkou vkusu, či sa pobavíte na vtipoch typu kľúčenka v tvare vesmírnej lode zo série Hviezdne vojny v rukách Adama Drivera. Spomínaný „vtip“ spočíva jednako v tom, že herec si v novej trilógii zahral, prípadne si viacerí spomenú na rozhovor s Jimom Jarmuschom, ktorý tvrdil, že o tejto sérii počul z médií úplne všetko, a tak ich ani nikdy nepotrebuje vidieť.

MrtviNeumieraju5V podobnom duchu sa nesú aj rôzne odkazy na prechádzajúce úlohy nesmierne hviezdneho ansámblu, ktorý sa skladá nielen z režisérových obľúbencov, ale aj prekvapivých nových tvárí, ako spomínaná speváčka Selena Gomez. Šerif Billa Murraya sa už pred dvoma rokmi rozhodol odísť do dôchodku, avšak nakoniec si to rozmyslel, podobne, ako postava Dannyho Glovera, známeho z legendárnej série Smrtonosná zbraň.

Film tak cieli na klasických znalcov komerčnej americkej kinematografie posledných dekád, MrtviNeumieraju7obsadením Seleny Gomez a opätovnými upomienkami trebárs na Pána prsteňov sa snaží osloviť aj mladšie publikum. Respektíve cieli aj na publikum, aké na jeho snímky zvyčajne do kina nezavíta. To môže byť trochu rozladené na žáner až príliš pomalým tempom a síce príjemne krvavými, ale málo dynamickými akčnými sekvenciami. Jarmusch sa síce snaží o narúšanie konvencií žánru tým, že na klasické naratívne postupy sebareflexívne upozorňuje, na druhú stranu ale tým samotný zombie - žáner nie je schopný dostatočne inovovať, ani sem vniesť myšlienkovo niečo nové, obohacujúce.

S tým súvisí možno najväčší problém filmu, jeho doslovnosť v samotnom závere a snahaMrtviNeumieraju4 o navodenie dojmu veľmi závažného posolstva. Podobné alegórie, čo sa týka zombie na plátne, však môžeme vídať v tomto subžánri už niekoľko dekád a zrejme ani nie je ani v Jarmuschových silách ohúriť v tomto smere divákov ani kritiku. Ako solídna letná zábava však snímka Mŕtvi neumierajú funguje celkom slušne, len si treba pred návštevou kina uvedomiť, že nejde o film nadväzujúci na postupy Zacka Snydera v non-stop zbesilej akcii s názvom Úsvit mŕtvych z roku 2004.

MrtviNeumieraju6Mŕtvi neumierajú (The Dead Don´t Die), USA/Švédsko, 2019
Dĺžka: 105 minút
Scenár a réžia: Jim Jarmusch
Kamera: Frederick Elmes
Strih: Affonso Gonçalves
Hudba: Jim Jarmusch
Hrajú: Adam Driver, Chloë Sevigny, Tilda Swinton, Bill Murray, Steve Buscemi, Selena Gomez, Caleb Landry Jones, Tom Waits, Iggy Pop, Danny Glover a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 4. júla 2019
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.