Aj slnko je hviezda (The Sun Is Also a Star)

Film vznikol na základe románu Nicol Yoonovej, ktorá už má s filmármi isté skúsenosti. Pred dvoma rokmi sme videli príbeh Láska stojí za všetko o dievčati bez imunity, ktoré sa zamiluje do chlapca zo susedstva a kvôli nežnému citu je ochotné riskovať život. V terajšej filmovej adaptácii jej predlohy AjSlnkoJeHviezda3(scenár Tracy Oliver) režijnú taktovku držala Ry Russo Young (1981, New York), pre ktorú je to štvrtý celovečerný hraný film. Debutovala v roku 2009 komediálnou drámou You Wont Miss Me o neprispôsobivej mladej herečke, ktorá si po návrate zo psychiatrického liečenia hľadá miesto v živote. O tri roky neskôr nakrútila romantickú drámu Nobody Walks o newyorskej filmárke, ktorá skúša šťastie v Los Angeles a zblíži sa s hlavou slobodomyseľnej rodiny, v ktorej býva. Nasledovala mysteriózna dráma Before I Fall (2017) o žene, ktorej osud sa radikálne zmení počas jednej noci.

Vo filme Aj slnko je hviezda sa osudy hrdinov výrazne zmenia počas jedného dňa. Stačí na to náhodné stretnutie dvoch mladých ľudí, postojmi k životu diametrálne, až schematicky odlišných. Daniel Joe Ho Bae (na Aljaške roku 1999 narodený Charles Melton) pochádza z rodiny juhokórejských imigrantov. Svojím založením je romantik a básnik, čomu by sa rád venoval celý život, avšak rodičiaAjSlnkoJeHviezda7, snažiaci sa skĺbiť pôvodný i prevzatý spôsob života, chcú mať z neho lekára. Natasha Kinsley (Yara Shahidi, 2000, Minneapolis) pochádza z Jamaiky, je to tvrdá realistka, obdivovateľka exaktných vied, a práve jej hrozí – podobne ako celej rodine – deportácia. Zrejme sú v New Yorku už roky nelegálne. Daniel sa do pôvabnej dievčiny zaľúbi na prvý pohľad a má len niekoľko hodín na to, aby ju presvedčil, že ich stretnutie je osudové a musí mať pokračovanie. Natasha nič také nepripúšťa a navyše má iné starosti – na poslednú chvíľu sa snaží vybaviť zrušenie alebo aspoň odklad deportácie. Ich vzťah po pridlhej expozícii sa vyvíja priamočiaro, lineárne, bez dramatických zvratov, miestami až nudne. Odzrkadľuje sa predovšetkým v dialógoch, ktoré prezentujú ich odlišné životné postoje. Dá sa však predpokladať, že sebavedomý a presvedčivý Daniel nakoniec Natashu získa.

Obaja mladí ľudia sú sympatickí a tvoria pekný pár, no napriek citovým peripetiám, početnýmAjSlnkoJeHviezda5 bozkom a hojným slzám sa im nedarí diváka presvedčiť o unikátnosti a osudovosti ich rodiaceho sa citu. Dianie na plátne ho necháva chladným, v premiérovom publiku sa občas ozve aj smiech. Možno sú na vine škrobené dialógy, poprepletané quasi filozofickými úvahami, možno nedostatočná herecká erudícia mladých protagonistov. Aj preto je prvý, realistický záver filmu vierohodnejší ako jeho nadstavená pointa, zobrazujúca dianie po piatich rokoch. Tá je verná romantickému žánru a prináša nevyhnutný, no menej presvedčivý happy end.

Príbeh prvej lásky v tieni hroziaceho rozchodu je zasadený do každodennej newyorskej reality spôsobom, ktorý je holdom, vyznaním lásky tomuto mestu. Kamera Autumna Duralda síceAjSlnkoJeHviezda6 prináša aj panoramatické zábery, snímané predovšetkým z výšky, zdôrazňujúce les mrakodrapov, húsenice sofistikovane poprepletaných komunikácií a opakovane aj detaily Sochy slobody, ale oveľa príťažlivejšie sú akoby dokumentárne zábery z preľudnených ulíc, metra, bistier, parkov a centrálnej stanice – miesta prvého kontaktu budúceho páru. Je to obraz pulzujúceho, nikdy nespiaceho organizmu, z ktorého sa vždy vynorí ústredná dvojica ako jeho neoddeliteľná súčasť. Portrét New Yorku ako živého pozadia ľúbostného príbehu je najväčším kladom tohto filmu.

AjSlnkoJeHviezda2Romantická dráma Aj slnko je hviezda nie je film, ktorý si divák navždy uloží do pamäti. Je to však milý, vkusný, hoci nie celkom presvedčivý obraz rodiaceho sa citu, ktorý sa dá absolvovať bez ujmy. Najmä v horúcich letných dňoch, keď sú aj malé šedé bunky unavené a drobné nelogickosti sa tak ľahko prehliadnu...

AjSlnkoJeHviezda4Aj slnko je hviezda (The Sun Is Also a Star), USA, 2019
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Ry Russo-Young
Scenár: Tracy Oliver
Námet: Nicol Yoon – román
Kamera: Autumn Durald
Strih: Joe Landauer
Hudba: Herdís Stefánsdóttir
Hrajú: Yara Shahidi, Charles Melton, Anais Lee, John Leguizamo, Gbenga Akinnagbe, Miriam A. Hyman, Jordan Williams, Jake Choi, Keong Sim, Cathy Shin, Faith Logan a ďalší
Distribúcia: Forum film
Premiéra v SR: 27. júna 2019
Foto: Forum film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.