Šarkan získal cenu v Annecy

Táto česko – slovensko – poľská snímka je plná čarovných obrazov s bohatou štruktúrou, ktoré rozprávajú príbeh o spomínaní na tých, čo už nie sú medzi nami. Leto sa chýli ku koncu a stromy sa prehýbajú pod váhou zrelého ovocia. Sarkan resizeDedo daruje vnukovi šarkana. Keď je chlapec vymrštený do vzduchu, dedo ho chytí. Potom popadajú listy a dedo zoslabne. Silný jesenný vietor ho vynesie až na oblačné nebo. Príde zima, príde jar, a teplý vánok ich opäť spojí.

„Keď sme minulý rok o tomto čase nakrúcali film v náročných podmienkach niekoľko mesiacov, naším jediným snom, ktorý nás držal pri živote a hnal ďalej bolo to, že by raz Šarkana mohli vybrať na festival do Annecy. Ani v tom najanimovanejšom sne by nám ale nenapadlo, že by tam mohol získať aj cenu. Nakoniec sa to podarilo a Šarkan získal cenu mladého publika, čo pre nás znamená asi najväčšie zadosťučinenie, pretože detské publikum je úprimné, nič nepredstiera a niekedy môže byť aj dosť nekompromisné,“ hovorí Martin Smatana.

Svetové uvedenie s veľkým úspechom mal na festivale v KITE resizeBerlinale, cenu si odniesol už zo Štuttgartu na Slovensku už získal Cenu divákov na MFFK Febiofest. Čerstvou informáciou je, že Šarkana vybrali na medzinárodný festival animovaného filmu v Ottawe, kde bude mať svoju severoamerickú premiéru. Bude tu oficiálnej súťaži mladého publika.

Od 13. júna ho môžu vidieť diváci po celom Slovensku ako predfilm k rozprávke Veľký zlý lišiak a iné príhody. Táto mimochodom v roku 2017 získala v Annecy ocenenie ako najlepší francúzsky celovečerný animovaný film. O to viac nás teší, že filmy môžete vidieť spolu.

Viac: https://asfk.sk/film/sarkan/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.