Veľký zlý lišiak a iné príhody (Le grand méchant renard et autres contes...)

Veľký zlý lišiak je typom akéhosi medzigeneračného filmu ponúkajúceho šarmantnú zábavu širokému spektru divákov. Od tých najmenších, cez alternatívnych tínedžerov a dospelákov, až po spomienku na starú kreslenú animáciu našich Lisiak5 resizerodičov. Pre deti obyčajná rozprávka, no pre dospelých neobyčajné príbehy, ktoré, zdá sa, neprebiehajú úplne tak, ako sme na ne zvyknutí. Avšak, vždy v sebe skrývajú niečo neopísateľné, čo je navyše.

Tri príbehy sú rámcované divadelnou oponou, akoby sme sa dívali skôr na divadelné predstavenie a nie na animovaný film. Antropomorfné zvieratká – rozprávač lišiak, nezbedníci kačka a zajac, prasa, sliepka a mnohé iné dolaďujú posledné detaily divadelného predstavenia, na ktoré ani zďaleka nikto z nich nie je pripravený. V deji sú takmer dodržané tri divadelné jednoty miesta, času a deja. Respektíve v tomto prípade ich alternatíva Lisiak10 resizev podobe miesta (na sedliackom dvore), dlhšieho časového úseku (teplo aj zima) a v našom prípade stále tých istých postáv a ich životných epizódkach.

Prvý z príbehov je road movie o preľstení naivných zvieratiek zákerným (a opitým?) bocianom. Doručenie dieťaťa je bláznivou jazdou so snahou trojice kamarátov vrátiť zatúlanú Paulínku jej rodičom. A nemusím vám asi ďalej vysvetľovať, koľko nástrah ich na ich dobrodružnej ceste mohlo stretnúť. Málu ich veru nebolo! Veľký zlý lišiak je zase príbehom o zmiešaných motivácií a Lisiak2 resizeidentity postavy ľahko ovplyvniteľného lišiaka. V každom prípade však dokazuje, že aj keď je lišiak zvieratkami na dvore vnímaný ako ich prirodzený predátor, veci sa môžu zmeniť. Podobne, ako príchod detí do rodiny.

A o tom, že vianočné príbehy sa jednoducho dajú rozprávať aj vo vrcholnej letnej sezóne svedčí aj mikropríbeh tejto zbierky Musíme zachrániť Vianoce. Akoby som sa vrátila do čias Santa Clausa (1994) a príbehu o tom, ako otec a syn zhodili zo strechy Santa Clausa, ktorý zmizol a otec jeho miesto vo firme na výrobu hračiek prevzal.

Lisiak8 resizePrečo si ale Veľkého zlého lišiaka budeme pamätať? Pre Rennerov preferovaný a výrazný umelecký rukopis v podobe ručnej kreslenky a 2D animácie. Obrazy tak na jednej strane vyzerajú mäkko, no zároveň drsne, akoby ich sám maliar pred chvíľou dokončil na kolene. Sú vizuálne hravé a v spojení so svižným tempom a veselou náladou vytvárajú zaujímavý a príjemný makropríbeh. A aj keď film nepreniká príliš hlboko, pôvabné gagy, dostatok emócií a paralely s ľudskou prirodzenosťou idú, Lisiak resizetakpovediac, ruka v ruke.

A ak už aj nie kvôli tejto zbierke rozprávok, tak kvôli jej „predskokanovi“ Šarkan režiséra Martina Smatanu sa oplatí ísť do kina. O tom, že láska nebo aj hory prenáša hovorí krásny a dojímavý príbeh malého chlapca a jeho poručníka (otec či starý otec). Vskutku originálny vizuál a neobyčajný príbeh s poriadnou dávkou emócií, ktorý chytí za dušu nejedného diváka. Aj si dovolím tvrdiť, že tento kraťas bol zo všetkých štyroch nielen prvým v poradí, ale aj azda najlepším Lisiak9 resizez celej tejto kolekcie.

Je to vždy osviežujúce sledovať klasické detské príbehy, ktoré nerobia z postáv superhrdinov, aby dokázali rozprávať zábavný príbeh vizuálne. Veľký zlý lišiak a ďalšie príbehy sa určite hrá s konvenciami rozprávkových žánrov a vyžadoval si veľa práce, aby plnohodnotne nahradil vizuálne a naratívne triky bežnejšej súčasnej animácie.

Lisiak11 resizeVeľký zlý lišiak a iné príhody (Le grand méchant renard et autres contes...), Francúzsko, 2017
Dĺžka: 79 minút
Réžia: Patrick Imbert, Benjamin Renner
Scenár: Benjamin Renner, Jean Regnaud
Strih: Benjamin Massoubre
Hudba: Robert Marcel Lepage
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 13. júna 2019
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.