Dolce Vitaj Paolo Giordano a Enrico Lo Verso

Festival Dolce Vitaj ponúka umenie rôznych žánrov a patrí mu už tradične celý mesiac jún. Organizuje ho Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave. „Som veľmi rád, že talianski umelci chodia do Bratislavy čoraz častejšie, pretože vedia, že aj tu majú svojich divákov, čitateľov, poslucháčov, ktorí sledujú ich tvorbu. Takmer vždy sú milo prekvapení priateľskou atmosférou, množstvom milovníkov Talianska a jeho kultúry a modernou metropolou,“ povedal Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Giordano resizeTaliansky autor Paolo Giordano, rodák z Turína, získal svoje miesto v svetovej literatúre prvým románom Osamelosť prvočísel, ďalej nasledovali tituly Ľudské telo, Čierna a strieborná. Po troch rokoch sa vracia do Bratislavy, tentokrát ako hosť festivalu Dolce Vitaj. V kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul. predstaví 11. júna 2019 o 18.00 hod. slovenský preklad svojho najnovšieho románu Požierači neba (Slovart, 2019, preložila Mária Štefánková). Kniha vyšla v Taliansku v máji 2018 a stala sa hneď bestsellerom.

Tradičná filmové prehliadka festivalu Cine Vitaj nesie tohto roku podtitul „Veľkí talianski majstri na plátne“ a jej súčasťou je aj michelangelo4 resizefilm Michelangelo – Nekonečno režiséra Emanuela Imbucciho. Najnovší dokument talianskej produkcie o umelcovi s nevyčerpateľnou energiou, divokom, zložitom, zraniteľnom a predovšetkým geniálnom človeku uvedie osobne herecký predstaviteľ Michelangela, Enrico Lo Verso 17. júna2019 o 18.30 hod. v Kine Lumière. V prehliadke ho diváci môžu vidieť aj vo filme Raffaello – Pán maľby, kde stvárnil úlohu Giovanniho Santiho, otca slávneho maliara Raffaella.

Enrico Lo Verso vo svete filmu prerazil snímkou Zlodej detí (Ladro di bambini, 1992) režiséra Gianniho Amelia, ktorá získala LoVerso resizecenu Donatellovho Davida za najlepší film a Zvláštnu cenu poroty na festivale v Cannes. Samotný Enrico si za svoj herecký výkon v role policajta Antonia sprevádzajúceho dve deti z Milána na Sicíliu vyslúžil nominácie na Donatellovho Davida, Európsku filmovú cenu a Zlatý glóbus. Spolupráca herca a režiséra pokračovala ďalšími dvoma rovnako úspešnými a cenami ovenčenými snímkami  Lamerica (1994) a Cosi ridevano (1998). Obidva filmy dobili benátsky filmový festival, prvý z dvojice, Lamerica, získal v roku 1994 štyri zvláštne ceny a druhá snímka Cosi ridevano sa stala v roku 1998 víťazom súťažnej sekcie a odniesla si Zlatého leva. Enrico Lo Verso sa tiež predstavil vo filmoch medzinárodnej produkcie, ktoré mohlo vidieť aj slovenské publikum: Farinelli (1994), Hanibal (2000) režiséra Ridleyho Scotta či Baaria (2009) režiséra Giuseppeho Tornatoreho.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.