Ted Bundy: Diabol s ľudskou tvárou (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile)

Ted Bundy je jedným z najznámejších amerických sériových vrahov a osobou, o ktorej už mnohí zrejme niekedy počuli. Vraždil výhradne mladé belošky, a to v rokoch 1974 -1978, avšak viacerí verili, že začal zabíjať už ako tínedžer. Diabol5 resizeSkutočné číslo jeho obetí je tak, pravdepodobne, oveľa vyššie ako 30 reálne zdokumentovaných prípadov a dodnes sa o tom vedú iba dohady. Nie je každopádne prekvapením, že jeho život láka i filmových tvorcov a postupne mu prepožičali svoju tvár herci ako Mark Harmon, Cary Elwes, Corin Nemec, alebo James Marsters. No a najnovšie pribudol do tejto skupiny aj Zac Efron.

 

Réžie snímky sa ujal Joe Berlinger, čo je zaujímavé hlavne z toho hľadiska, že v tomto roku sa už Bundymu venoval aj inde. Berlinger je totiž ďaleko známejší ako dokumentarista a ešte koncom januára bol na Netflixe uverejnený jeho štvordielny cyklus Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes. V celovečernej tvorbe je to už slabšie a z tohto pohľadu je Diabol2 resizepozitívne, že Ted Bundy: Diabol s ľudskou tvárou je určite presvedčivejší ako jeho doposiaľ najznámejší titul Záhada Blair Witch 2. No i tak je však otázne, ako diváci príjmu jeho pohľad na túto látku.

 

Ten sa dá svojim spôsobom označiť za kontroverzný, no nie v tom, že by ukazoval priveľa. Práve naopak, istá kontroverzia pramení skôr z toho, že Berlinger vykresľuje Bundyho všelijako, len nie ako sériového vraha. Nie je to pritom tak, že by jeho zločiny popieral, hoci hlavný „hrdina“ tak v priebehu diania neochvejne činí. Vyhýba sa však akémukoľvek zobrazovaniu týchto aktov a miesto toho vytvára portrét šarmantného a inteligentného mladého muža, ktorý nemá problém získať si Diabol12 resizepozornosť a dôveru koho len chce. Muža, čo sa navonok tvári, že nemá nič spoločné s týmito ohavnosťami a aj po zadržaní profiluje sám seba ako obeť systému. A nakoniec i milujúceho priateľa svojej vtedajšej partnerky, vytrvalo bojujúceho za očistenie svojho mena. Samotný divák sa o surovosti jeho činov dozvedá až z dialógov ostatných postáv a o to viac ho zrejme majú šokovať.

 

Ted Bundy: Diabol s ľudskou tvárou teda rozhodne nie je psychologickou sondou do mysle duševne chorého vraha. O jeho detstve, či pohnútkach sa nedozviete v zásade nič, no nie preto, že by film v tomto aspekte nevedomky zlyhával. Ide o Diabol7 resizerozhodnutie samotného Berlingera, nakoľko cielene vykresľuje Bundyho očami laickej verejnosti a hlavne jeho priateľky a slobodnej matky Elizabeth. Tá aj po jeho viacnásobných zatknutiach odmieta veriť tomu, že by bol Ted schopný niečoho podobného. I keď ju neustále nahlodávajú pochybnosti, až do posledného momentu nechce pripustiť tvrdú realitu, čo ju však ešte viac ubíja. Jej stvárnenia sa ujala talentovaná Lily Collins a v roli jednej z mála žien, ktorej Bundy neublížil fyzicky, ale „iba“ psychicky, je naozaj presvedčivá.

 

Diabol11 resizeNajväčšou devízou snímky je však už spomínaný Zac Efron. Jeho obsadenie je mimoriadne trefné už len preto, že sám Efron je bývalou disneyovskou hviezdou a idolom mladých dievčat, lepiacich si na steny plagáty jeho filmov ako High School Musical. Od svojich počiatkov však už nejeden raz dokázal, že mu nechýba nielen istý komediálny talent, ale že dokáže zvládnuť aj náročnejšiu rolu. Čo je nakoniec i tento prípad. Tu to má o to ťažšie, že skoro nikdy neukazuje skutočnú tvár svojej postavy - lenže aj tých niekoľko krátkych a zlovestnejšie pôsobiacich záberov stačí na to, aby vo vás dokázal vyvolať menšie znepokojenie. A keď v jednom momente, hoci zase len nakrátko, odhalí svoju pravú podstatu, po tejto scéne nebude Diabol9 resizeasi nikto na pochybách, že išlo o správnu hereckú voľbu.

 

Berlinger nakrútil nesporne zaujímavý film, ktorému sa nedá veľa vytýkať z pohľadu produkčných hodnôt, či technických parametrov. No kým niekomu sa bude javiť svojim konceptom ako originálny a svieži, niekto ďalší ho zase môže vnímať ako povrchnú záležitosť, nedávajúcu odpovede na žiadne zásadné otázky. Obe skupiny budú mať pritom v zásade pravdu a je otázne, do ktorej z nich sa po zhliadnutí zaradíte vy.

 

Diabol8 resizeTed Bundy: Diabol s ľudskou tvárou (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile), USA 2019
Dĺžka: 108 minút
Réžia: Joe Berlinger
Scenár: Michael Werwie
Kamera: Brandon Trost
Strih: Josh Schaeffer
Hudba: Marco Beltrami, Dennis Smith
Hrajú: Lily Ciollins, Zac Efron, Angela Sarafyan, Sydney Vollmer, Macie Carmosino, Ava Inman, Morgan Pyle, James Hetfield, Richard K. Jones, Justin Inman, Brian Geraghty a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 6. júna 2019
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.