Aladin (Aladdin)

Na režisérsku stoličku si sadol britský režisér, scenárista, producent a biznismen Guy Ritchie Aladdin2(podpísal sa aj pod scenár spolu s americkým scenáristom Johnom Augustom). Svoj výber zdôvodnil vtipne tým, že má pre tento rozprávkový žáner istú kvalifikáciu - je otcom piatich detí. Rozprávka o Aladinovi však bola pôvodne určená pre dospelých, lebo je súčasťou svetoznámych Rozprávok tisíc a jednej noci, ktoré prežívajú v pamäti generácií a dodnes inšpirujú filmárov. V tomto prípade ide o rodinný film rámcovaný, ako inak, rodinou.

Na lodi rozpráva rybár svojim deťom príbeh o Aladinovi. Bol chudobným pouličným zlodejom, ale so zlatým srdcom. Žil v arabskom prístavnom mestečku Agrabah a zamiloval sa do tamojšejAladdin6 krásnej princeznej Jasmíny. Lenže dcéra sultána sa môže vydať iba za seberovného princa, čiže ich vzťah nemá budúcnosť. No Aladin získa zázračnú starú lampu a mocný džin, ktorý je v nej zakliaty sa stane jeho priateľom... Viac z deja sa prezrádzať nepatrí. Patrí sa však povedať, že tvorcovia sa pokúsili o istú modernizáciu. Podľa slov režiséra: „Príbeh odráža súčasné problémy v klasickom motíve. Nechýba súboj so zlom v podobe intrigánskeho a manipulatívneho vezíra, túžba po slobode, otázka postavenia žien, ale ani štipka humoru a hlavne ocenenie nezištného priateľstva.

O istej modernizácii možno hovoriť i v prípade hudby osemnásobného držiteľa Oskara, hudobného skladateľa Alana Menkena. Originálne skladby sa dočkali nových nahrávok a pribudli i Aladdin4nové piesne. Film Aladin je vlastne muzikál, takže hlavní predstavitelia museli zvládnuť nielen herecké, ale aj spevácke party. Či je to predstaviteľ titulnej postavy Aladina, kanadský herec egyptského pôvodu Mena Massoud, alebo britská herečka a speváčka Naomi Scott v postave princeznej Jasminy. Mimochodom, možno aj pod vplyvom súčasnej situácie, má rozmer cieľavedomej a ambicióznej mladej ženy, ktorá sa nechce nechať umlčať tradičným pohľadom na poslanie ženy. Najväčšiu pozornosť však právom na seba upútal predstaviteľ džina - populárny americký herec a bývalý raper Will Smith.

Škoda, že spevácke výkony protagonistov môžeme oceniť iba v závere počas titulkov, keď znie anglický originál piesní.Aladdin5 Rodinný film si totiž vyžadoval slovenský dabing. Vydaril sa a slovenskí herci a speváci si zaslúžia uznanie. Na poslucháča však môžu niektoré texty piesní pôsobiť pri prvom počutí trochu divne, akoby prvoplánovo... Detské publikum ocení zvieracích „hercov“. Za všetkých spomeňme aspoň Aladinovu vernú kamarátku a pomocníčku opičku a Jasmíninu „mačku“ v podobe mohutného tigra. Dospelého diváka možno zaskočí rozospievaný a roztancovaný záver v trochu gýčovitom štýle indického Bollywoodu a vyše dvojhodinová dĺžka.

Aladdin7Napriek spomínaným výhradám a presvedčeniu, že akákoľvek hraná verzia rozprávok bude vždy zaostávať za animovanou predlohou, deti i rodičia si nájdu vo filme to svoje. Svojské filmárske nahliadnutie do Orientu dávnych čias zaujme farebnosťou, krásnymi kostýmami, romantickými pohľadmi na more, púšť či trh, ale aj pôsobivými trikmi (napríklad scény s lietajúcim kobercom, či modrým džinom a jeho premenami). Hlavne však, ako každá správna rozprávka, aj tá o Aladinovi vyžaruje a rozdáva radosť. A tej nie je nikdy dosť.

Aladdin3Aladin (Aladdin), USA, 2019
Dĺžka: 128 minút
Réžia: Guy Ritchie
Scenár: John August, Guy Ritchie
Kamera: Alan Stewart
Strih: James Herbert
Hudba: Alan Menken
Hrajú: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Mangussen, Numan Acar a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 23. mája 2019
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.