Agent (The Spy, TV seriál)

V mene vlasti je schopnosť  vysvetliť, respektíve podať chovanie a myslenie moslimov, aj napriek tomu, že v seriáli ide prevažne o teroristov, predsa len nadštandardné, bez notorických schém agresívnych mizogýnov a fanatických vrahov. V seriáli Agent sa inšpiroval osudmi pracovníka Mossadu Eli Cohena (1924-1965), ktorý sa ako bohatý obchodník Kámil Agent resizeAmin Thábit infiltroval do sýrskych mocenských štruktúr a dopracoval to takmer na ministra obrany. Jeho informácie pomáhali Izraelu vytvoriť účinnú stratégiu obrany a zohrali dôležitú úlohu aj pri tvz. šesťdňovej vojne proti koalícii susedných arabských štátov v roku 1967. V úvodných dieloch sledujeme spôsob, akým ho Mossad naverboval. O prácu agenta usiloval po svojom angažmán v Egypte, kde pomáhal v 40. rokoch s presídľovaním židov do novovytvoreného štátu Izrael. Odmietnutie niesol ako presvedčený patriot ťažko a pracoval teda v telavivskej poisťovni. V tom čase už bol ženatý s Nadjou (Hadar Ratzon Rotem), irackou židovkou. Na jeho spis natrafí vedenie Mossadu, vyškolia ho a pošlú kvôli krytiu do Buenos Aires, kde má za úlohu kontaktovať tamojšieho vojenského atašé na sýrskej ambasáde  plukovníka Amína al Hafeza (Waleed Zuaiter). Ten má za pätami veliteľa ochranky Ahmeda Suidaniho (Alexander Siddig). Jeho tieň sprevádza kariéru Cohena aj v Agent3 resizeSýrii, kam sa po nejakom čase presunie. Pokračuje v obchodovaní, vyváža nábytok, kam rafinovane umiestňuje správy a aktuálnej situácii. Osobný šarm a charizma mu pomôžu nadviazať užitočné vzťahy v armáde. V bare stretne Maaziho (Nasim Lyes), synovca generála a s veselým a nezodpovedným pijanom sa dostane až na citlivé pohraničné územia. Zistí, že v podzemí je celý systém sýrskych opevnení. Demonštruje veleniu starostlivú snahu postarať sa o pohodlie vojakov tým, že im zabezpečí tieň vysadením mohutných eukalyptov. V čase šesťdňovej vojny má potom izraelské delostrelectvo  presnú informáciu o postavení sýrskeho vojska.

Eli – Kámil vrší tromfy a hrá preňho aj štátny prevrat, kedy moc preberá jeho známy z Buenos Aired plukovník Amin Al Hafez. Agent8 resizeStáva sa prezidentom. Kámil mu na želanie poskytne svoj priestranný byt na bujaré erotické večierky, kam príjmu pozvanie aj armádni velitelia, likvidovaní nastupujúcou pan arabskou stranou Baas. Prezident Muhajb al Kudsí im podpíše rezignáciu s revolverom priloženým k hlave, v pyžame  a na chodbe. Kámilovo postavenie sa vďaka vzťahu s Al Hafezom zvýši, vie a môže veľa. Usilovne každý večer ťuká do Tel Avivu správy. Medzi postavami seriálu sa objaví i napríklad Mohamad bin Ládin, ako predstaviteľ stavebnej firmy, spolupracujúcej na tajnom sýrskom projekte, alebo ako potenciálny kandidát na ministerský post Háfíz al-Asad, otec dnešného  sýrskeho prezidenta Bašára Asada (ministrom obrany sa stal až dva roky po smrti Cohena v roku 1967, neskôr je Agent2 resizepremiérom a od roku 1972 až do roku 2000 prezidentom Sýrie ).

Okrem dramatickej Cohenovej odysei, keď zachraňuje Izrael, ale jeho žena je v podstate vdova a dve dcéry siroty, približuje seriál vhodne a nenásilne aj zložité dejiny Blízkeho východu. Cohenova žena Nadja žije v domnení, že pracuje v obchodnej firme a jeho brat sa o Eliho misii dozvie len náhodou, keď zaskakuje za kolegu pri vysielačke, prijímajúcej správy z Damašku.

Výnimočným a určite vydareným krokom bolo obsadenie excentrického komika Sachu Barona Cohena do role menovca. Agent4 resizeJeho herecký výkon je disciplinovaný a sústredený, zvládnutý v oboch polohách, šarmantného bonvivána, obchodníka Kámila i Eliho, rozorvaného medzi pocitom zodpovednosti voči rodine i voči vlasti. Aj keď jeho koniec nebol ani šťastný, ani jednoduchý, stal sa oslavovaným národným hrdinom. Jeho hrob ostal neznámy, ale nedávno sa objavila na youtube správa syna Al Háfeza Khalida. Tvrdí, že za 1 milión dolárov informáciu prezradí.

Agent.6 resizeČierno-biela verzia v kombinácii s farebnými časťami i použitie archívnych materiálov dodáva seriálu potrebnú patinu a kúzlo profesionálne zvládnutej autentickosti. Mierne estétstvo v snímaní niektorých scén je tiež namieste a dáva deju povedzme viacvrstvový  zážitok. Pre divákov Netflixu je k dispozícii aj zaujímavý dokumentárny seriál Mossad, kde sa každý, koho zaujímajú tajné služby, ich práca, funkcia i úspechy, dozvie čo treba.

Agent5 resizeAgent (The Spy), USA, 2019
Dĺžka: 6 dielov (5 hodín 25 minút)
Manažér projektu: Gideon Raff
Scenár a réžia: Gideon Raff
Kamera: Itai Ne´eman
Hudba: Guillaume Roussel
Strih: Simon Herman
Scénografia: Michel Berthélémy
Kostýmy: Olivier Bériot
Hrajú: Sacha Baron Cohen, Noah Emmerich, Hadar Ratzon Rotem, Yael Eitan, Waleed Zuaiter, Alexander Siddig, Nassim Lyes, Moni Moshonov, Uri Gavriel
Distribúcia: Netflix

Foto: ČSFD.cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.